Gesloten liveblog

Teruglezen dag 13 Spelen: Volleybalsters en handbalsters verliezen halve finale

Einde dag 13

Ver na middernacht in Brazilië is de beachvolleybalfinale tussen Brazilië en Italië in een kolkend stadion nog altijd bezig, maar wij sluiten dit liveblog voor deze nacht. Zowel de volleybalvrouwen als de handbalvrouwen wisten net niet de finale te bereiken. De hockeymannen grepen naast het brons, maar de beachvolleyballers pakte wél de derde plaats.

Vanaf 14.00 uur zijn we weer live met onder andere podiumkansen bij het BMX en de vrouwenfinale bij het hockey: Nederland - Groot-Brittannië.

Volleybal: Oranje verliest

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben het in een geweldige halve finale tegen meervoudig Olympisch kampioen China net niet gered. Ze verloren de vierde set met 23-25, waardoor ze moeten gaan strijden voor het brons.

Eindstand Nederland-China 1-3 (25-27, 25-23, 27-29 en 23-25)

Foto: Sander Koning/ANP

Foto: Sander Koning/ANP

Bloedstollend einde vierde set

Nederland heeft zich terug gevochten naar 23-23. Het is bloedstollend spannend. Kan Nederland een vijfde set afdwingen?

Uitschakeling nabij

China is op 23-21 gekomen, ondanks een paar geweldige punten van Celeste Plak. Bondscoach Guidetti pept zijn ploeg in een time-out nog één keer op.

Volleybal: Oranje op lichte achterstand in set 4

China heeft de hele vierde set al een lichte voorsprong. Het is nu 13-10. Ook al is het verschil niet groot, de Nederlandse vrouwen moeten iets verzinnen om de partij nog om te kunnen keren. Het 'Holland, Holland' schalt dan ook van de tribunes.

Laura Dijkema, Lonneke Sloetjes en Yvon Belien van Nederland tijdens de halve finale volleybal tegen China in het Maracanazinho. Foto: Sander Koning/ANP

Laura Dijkema, Lonneke Sloetjes en Yvon Belien van Nederland tijdens de halve finale volleybal tegen China in het Maracanazinho. Foto: Sander Koning/ANP

Nederland verliest derde set: 27-29

Het is een fantastisch volleybalgevecht tussen Nederland en China. Wat een spanning! Oranje verloor zojuist nipt de derde set (27-29) en is nu dus de onderliggende partij. De Nederlandse vrouwen spelen met veel lef, maar China pakte uiteindelijk de allerbelangrijkste punten.

Licht voordeel voor Oranje in derde set

De Nederlandse volleybalvrouwen leiden in de derde set met 15-13. Ze begonnen furieus aan die derde set en lieten China vervolgens een beetje terugkomen.

Eerste Nederlandse medaille ooit bij beachvolleybal

Het brons van Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer is de eerste medaille voor Nederland sinds het beachvolleybal in 1996 bij de Spelen van Atlanta werd geïntroduceerd. Het koppel Nummerdor/Schuil was er vier jaar geleden dichtbij, maar Brouwer/Meeuwsen hebben de primeur.

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

Met het brons van de beachvolleyballers komt de totale medaille-oogst voor Nederland deze Spelen op zestien.

Nederland pakt tweede set: 25-23

Na een razend spannend slot won Oranje zojuist de tweede set tegen China. Via het blok kwamen de Nederlandse volleybalvrouwen op 25-23. Oranje toonde veerkracht, want het stond tot halverwege de set steeds op achterstand, nadat de eerste set al verloren was gegaan. Nu is de strijd om een finaleplaats weer helemaal open.

this game is so tight #Netherlands #China #Rio #Semi #LetsGoNetherlands #LetsgoOrange pic.twitter.com/J8RKufFz5e

— Krimzer (@KrimzerAugust08) August 19, 2016

Zo dichtbij was Martina

Het lijkt erop dat Churandy Martina een Olympische medaille definitief kan vergeten. Na zijn diskwalificatie in 2008 toen hij zilver leek te pakken, bleef hij vannacht op de 200 meter slechts één honderdste verwijderd van het erepodium. En hoewel hij nog wel door wil gaan met atletiek is het onwaarschijnlijk dat hij in 2020 in Tokio nog steeds bij de wereldtop hoort.

Op de finishfoto is te zien hoe dichtbij hij was:

Zo ziet 0,01 seconde eruit. Churandy Martina mist net een bronzen medaille op de 200 meter. Usain Bolt oppermachtig. pic.twitter.com/9VkliZI7rP

— NOS Sport (@NOSsport) August 19, 2016

Volleybal: Oranje komt terug

De volleybaldames zijn na een moeizaam begin van de tweede set weer op gelijke hoogte gekomen tegen China. Het is 14-14.

Nederland ook in 2e set op achterstand

Oranje heeft het moeilijk in de halve finale tegen China. Nadat de eerste set nipt verloren is gegaan, staan de volleybalsters in de tweede set met 8-6 achter.

Brons voor Brouwer/Meeuwsen

De beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben het brons gepakt. Zij versloegen het Russische duo Semenov/Krasilnikov met 2-0. (23-21 en 22-20)

Brons it is!! 🎉 GEFELICITEERD @BrouwerMeeuwsen! #Brons #BeachTeamNL #BeachBoys pic.twitter.com/887pVbiyKd

— Beachvolleybal (@nlbeachvolley) August 19, 2016

Volleybalsters verliezen eerste set

Na nog knap terug geknokt te hebben van een 24-20 achterstand hebben de Nederlandse volleybalvrouwen toch de eerste set verloren. Ze overleefden vijf setpoints, maar China was uiteindelijk met 27-25 te sterk.

Bolt wint 200 meter

Usain Bolt heeft zijn achtste gouden medaille gepakt. Hij won de 200 meter in 19.78. De Canadees De Grasse pakte het zilver en de Fransman Lemaitre het brons.

De Nederlander Churandy Martina haalde het podium net niet. Hij werd vijfde op één honderdste van het brons.

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

Handbalsters tegen Noorwegen om brons

De Nederlandse handbalsters strijden zaterdag in een rechtstreeks duel met Noorwegen om een bronzen medaille op de Olympische Spelen. De regerend olympisch- en wereldkampioen liet zich donderdag in de halve eindstrijd met een verlenging verrassen door Rusland: 37-38

(ANP)

China komt op gelijke hoogte

Na een goed begin van Oranje, is China weer terug in de wedstrijd gekomen. Halverwege de eerste set staat het 13-13 bij de volleybalsters.

GM😃!! High Five 🙌 Daar gaat ie! Onze halve finale tegen #CHN! Live op NPO Sport! #LetsGoOrange #TeamNL pic.twitter.com/nlEsTqg47I

— Volleybaldames (@Volleybaldames) August 19, 2016


Volleybalvrouwen gaan als een speer

Oranje is ijzersterk begonnen aan de halve finale tegen de Chinezen. De volleybalsters leiden na een kleine 10 minuten spelen met 12-7.

Beachvolleyballers pakken eerste set

Na een behoorlijk gelijkopgaande eerste set met setpoints over en weer waren Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer uiteindelijk de sterksten. Het Nederlandse duo pakte de set tegen de Russen Semenov en Krasilnikov met 23-21.

Volleybal: Eerste punt voor Oranje

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben het eerste punt van hun halve finale tegen China gepakt.

Beachvolleyballers leiden licht

Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer zijn begonnen aan hun wedstrijd tegen het Russische duo Semenov/Krasilnikov. Na een paar minuten spelen in de strijd om het brons is het 9-7 voor de Nederlanders.

Ashton Eaton wint tienkamp

De Amerikaan Ashton Eaton heeft zijn Olympische titel op de tienkamp geprolongeerd. Zijn leidende positie kwam in de afsluitende 1500 meter niet meer in gevaar. De Fransman Kevin Mayer werd tweede en de Canadees Damian Warner derde.

What a performance!

Ashton Eaton wins #Rio2016 decathlon gold for the US.

Reaction: https://t.co/FxntoXreY2 pic.twitter.com/24d8Da6pdn

— BBC Sport (@BBCSport) August 19, 2016

De Nederlandse deelnemers Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun vielen allebei al op de eerste dag geblesseerd uit.

Ook de volleybalvrouwen komen straks in actie. Om 03.15 uur begint hun halve finale tegen China. In groepsfase heeft Oranje de Chinezen al verslagen, maar nu gaat het er echt om. Mochten de ploeg van Guidetti winnen, dan is in de finale Servië de tegenstander.

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

Beachvolleyballers gaan voor brons

Beachvolleybalduo Meeuwsen/Brouwer gaat zo dadelijk om 03.00 proberen het brons te pakken. Het Nederlandse duo was als tweede geplaatst voor dit Olympische toernooi en hun Russische tegenstanders als drieëntwintigste.

Foto: Sander Koning/ANP

Foto: Sander Koning/ANP

Kogelstoter Crouser pakt titel met Olympisch record

De Amerikaanse kogelstoter Ryan Crouser heeft het Olympisch record van de Duitser Ulf Timmermann uit de boeken gestoten. Zijn kogel landde na 22.52 meter en daarmee pakt hij de titel, ruim voor zijn landgenoot Joe Kovacs. Het oude record stond op 22.47.

A new Olympic record for @RCrouserThrows in shot put! #Rio2016 pic.twitter.com/4S4DeZRet5

— NBC Olympics (@NBCOlympics) August 19, 2016

Schrijft Bolt opnieuw geschiedenis?

Om 03.30 uur gaat de Jamaicaanse sprinter Usain Bolt voor zijn achtste gouden medaille. Op de Spelen van 2008 en 2012 won hij zowel de 100 meter als de 200 meter als de 4 x 100 meter. In Rio heeft hij ook de gouden plak op de 100 meter al op zak en kan hij net als landgenote Elaine Thompson de dubbel pakken. De Canadees De Grasse met wie hij in de halve finale lachend over de finish kwam lijkt zijn grootste tegenstander.

Usain Bolt and Andre de Grasse had the most bromantic 200m semi-final ever #Rio2016https://t.co/wMUkpCHF0a pic.twitter.com/1oh8I9LCCu

— Radio Times (@RadioTimes) August 18, 2016

Bolt denkt zijn wereldrecord van 19.19 te kunnen verbeteren. In de finale loopt ook Churandy Martina. Hij staat voor de derde keer op rij in de Olympische eindstrijd, maar wist nog nooit een medaille te winnen. In 2008 toen hij nog voor de Antillen uitkwam leek hij zilver te pakken, maar werd hij gediskwalificeerd. Vier jaar geleden in Londen werd Martina vijfde.

Ook Amerikaanse vrouwen naar basketbalfinale

In navolging van het mannenteam hebben ook de Amerikaanse basketbalvrouwen zich geplaatst voor de Olympische finale. Team USA liet Frankrijk met 86-67 kansloos en neemt het in de eindstrijd op tegen Spanje.

.@usabasketball defeats #FRA and is moving on to the #gold medal game! pic.twitter.com/amMnh6noZU

— NBCSN (@NBCSN) August 18, 2016

Koning Willem-Alexander reikt medaille uit aan Schippers

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP


Koning Willem-Alexander heeft in het atletiekstadion de medailles uitgereikt van de 200 meter. Dafne Schippers ontving het zilver uit koninklijke handen met een enigszins geforceerde glimlach.

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

Must be pretty cool to get your silver medal from your own king #Rio #Schippers pic.twitter.com/9xHfkBSBng

— JoD (@JolandaD1) August 18, 2016

Argentijnen door het dolle om hockeygoud

Argentinië is apetrots op de hockeyploeg die vanavond het goud pakte ten koste van België. 'Los Leones' wonnen met 4-2 en zorgden daarmee voor het derde goud deze Spelen. Zelfs de hockeyer met zijn gebroken been vierde het feest mee.

#Rio2016 #Hockey Chapa Retegui, extasiado: "Tocamos el cielo con el corazón" https://t.co/rxQuYL8V5L pic.twitter.com/FEbDWMgieF

— Clarín.com (@clarincom) August 18, 2016

In een opiniestuk in de krant El Clarín wordt ervoor gepleit dat het Argentijnse voetbal een voorbeeld neemt aan de strakke organisatie bij het hockey. Ook dat is immers elf tegen elf.

Het programma voor de rest van de nacht

De nacht is nog jong en er staat de komende uren nog heel wat mooie Olympische sport op het programma.

- Vanaf 01.30 uur zijn er de volgende finales in het atletiekstadion voorafgaand aan het spetterende sluitstuk van Martina en Bolt: kogelstoten heren, speerwerpen dames, de 1500 meter van de tienkamp en de 400 meter horden dames.

- 03.00 uur: De beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer spelen om het brons tegen het Russische duo Semenov/Krasilnikov

- 03.15 uur: Gaat het de Nederlandse volleybalvrouwen wél lukken de finale te halen? Ze spelen in de halve finale tegen China van wie ze in de poulefase al hebben gewonnen.

- 03.30 uur: Finale 200 meter mannen met Churandy Martina, die voor de derde keer op rij in deze Olympische eindstrijd staat. En natuurlijk Usain Bolt die denkt een wereldrecord te kunnen lopen.

- 05.00 uur: Finale beachvolleybal mannen aan de Copacobana tussen de Brazilianen Alison/Bruno Schmidt en de Italianen Nicolai/Lupo

De zoete Franse handbalwraak

NRC-redacteur Henk Stouwdam volgde de bloedstollende halve finale van de handbalsters in het stadion. Volgens hem had Frankrijk zich tactisch goed ingesteld op het snelle Nederlandse spel, dat ze door eerdere ontmoetingen maar al te goed kenden:

"Twee overwinningen op Frankrijk voorafgaand aan de Olympische Spelen hebben de Nederlandse handbalsters donderdag in Rio de Janeiro vrijwel zeker uit de finale gehouden. De Françaises hadden hun lesje geleerd, wisten hoe ze het snelle dynamische handbal van Nederland moesten bestrijden en wonnen de halve-finalewedstrijd met 24-23."

Lees hier zijn hele artikel: Nederland trapt in valkuil van sluwe Fransen en verliest

Amerikaanse estafette-vrouwen toch naar finale

De Amerikaanse vrouwenploeg op de 4 x 100 meter gaat toch naar de finale. In de herkansing in de Braziliaanse avond liep Team USA met 41.77 solo naar de snelste tijd van allemaal. In de series 's ochtends liet Allyson Felix het stokje vallen bij de tweede wissel, maar dat kwam doordat ze werd gehinderd door een Braziliaanse atlete die in haar baan kwam.

#TeamUSA finishes in 41.77 to beat the Chinese time and qualify for the 4x100m Relay final! #Rio2016 pic.twitter.com/VPmCJ6foNj

— NBC Olympics (@NBCOlympics) August 18, 2016

Caldas wil tot 2020 doorgaan bij Oranje

Bondscoach Max Caldas nam eerder vandaag direct na de verloren strijd om het brons alvast een voorschot op de discussie over zijn aanblijven. Hij wil nog tot de volgende Olympische Spelen de Nederlandse hockeyploeg coachen, zei hij tegen ANP:

“Ik ga door tot Tokio 2020''

Foto: Koen Suyk/ANP

Foto: Koen Suyk/ANP

Volgens redacteur Frank Huiskamp is de vierde plek misschien ook wel gewoon het niveau van Oranje op dit moment:

"Misschien is het team dat Caldas niet herkende tegen België wel wat dit Nederland is: het ene moment een team dat goud had kunnen winnen, het andere moment een team dat thuishoort op de vierde plaats."

Officieel loopt zijn contract nog maar tot het WK 2018 en het tegenvallende resultaat van de hockeyers zijn op dit moment niet bepaald een aanbeveling om nog langer door te gaan. Maar dat ziet Caldas anders:

“Ik heb niet het gevoel dat ik de afgelopen anderhalf jaar met deze ploeg een afslag heb gemist. Er gaan dingen zeker goed in het programma, maar soms moet je eerst dingen kapotmaken, voordat je verder kunt bouwen. Het draait niet alleen om winst en verlies.''

Politie: Video spreekt verhaal Amerikaanse zwemmers tegen

Deze video bewijst volgens de Braziliaanse politie dat Ryan Lochte en drie andere Amerikaanse zwemmers niet zijn beroofd met een pistool op het hoofd, maar zelf vernielingen aanbrachten in een benzinestation.

De vrijgegeven beveiligingsbeelden bij het tankstation worden inmiddels continu uitgezonden op de Braziliaanse televisie, schrijft NRC-correspondente Nina Jurna .

Lees hier haar artikel: ‘Die overval hebben ze verzonnen’

Volgens de politie kunnen de zwemmers in theorie worden aangeklaagd voor vandalisme en het afleggen van een valse verklaring. Lochte is inmiddels al terug naar de Verenigde Staten, de andere drie mogen Brazilië voorlopig niet verlaten.

Schippers zegt nu toch trots te zijn op zilver

Na een nachtje slapen is Dafne Schippers toch wel trots op haar zilveren medaille bij de 200 meter. Dat wil ze ons in elk geval doen geloven via Twitter en Facebook:

“Iedereen enorm bedankt voor de steun, uit NL & de rest van de wereld. Mijn drive en ambitie maakten me eerst teleurgesteld: Goud was mijn doel. Natuurlijk mega trots op Olympisch Zilver! Ruim een jaar na mijn keuze voor de sprint sta ik hier... En mag ik een mooie medaille mee naar huis nemen ‪#‎Trots‬!”

Grateful for the support! First disappointed: gold was my goal Of course very proud of Olympic Silver Medal!#proud pic.twitter.com/o992NTQTHX

— Dafne Schippers (@dafneschippers) August 18, 2016


Argentinië wint hockeyfinale

Na een razend spannend laatste kwart heeft Argentinië de hockeyfinale tegen België met 4-2 gewonnen. In de slotminuut scoorde Mazzilli de bevrijdende vierde goal.

Het is voor de Argentijnen de eerste Olympische titel bij het mannenhockey. Ze werden de hele wedstrijd hartstochtelijk toegeschreeuwd door hun supporters. België had in de halve finales Nederland nog verrassend uitgeschakeld.

Foto Hussein Malla / AP

De Argentijnse hockeyer Gonzalo Peillat viert zijn doelpunt, de 3-1 tegen België. Foto Hussein Malla / AP

Handbalster Groot: “Frankrijk speelde beter”

Na de thriller tegen Frankrijk verlieten veel Nederlandse handbalsters huilend het veld. Maar de halve finale ging wel terecht verloren, zegt de aangeslagen Nycke Groot tegen ANP:

“Frankrijk speelde beter, zo simpel is het. We kwamen de hele wedstrijd moeilijk tot onze kansen, we moesten er heel hard voor werken [...] Vanaf het begin liepen we achter de feiten aan, we moesten steeds in de achtervolging. En dat kost heel veel kracht."

Handbalster Nycke Groot na de verloren halve finale tegen Frankrijk. Foto: Robin Utrecht/ANP

Handbalster Nycke Groot na de verloren halve finale tegen Frankrijk. Foto: Robin Utrecht/ANP

Oranje verloor de wedstrijd met 23-24 en speelt daardoor zaterdag om het brons. In de laatste seconden miste Lois Abbingh op een centimeter de gelijkmaker:

“Ik zag die bal er eigenlijk al ingaan. Maar helaas had ik het geluk niet aan mijn zijde. Natuurlijk had ik 'm er heel graag ingeschoten. Natuurlijk denk ik: wat als ik die bal daar of daar had geschoten? Maar volgens mij heb ik de situatie op dat moment goed ingeschat. Eén centimeter naar rechts en die bal had erin gegaan. Maar hoe moeilijk dat ook is, we moeten dat zo snel mogelijk vergeten. We maken nog steeds kans op een medaille en moeten vol voor brons gaan.''

Ashton Eaton leidt op tienkamp

Terwijl de handbalsters hun thriller speelden tegen Frankrijk is tienkamper Ashton Eaton weer een stapje dichterbij de Olympische titel gekomen. Na acht van de tien onderdelen gaat wereldrecordhouder en regerend Olympisch kampioen Ashton Eaton aan de leiding. Ook al viel zijn 5.20 meter bij het polsstokhoogspringen enigszins tegen.

Maar met later in de Braziliaanse avond alleen nog speerwerpen en de 1500 meter op het programma lijkt zijn marge op nummer twee Kevin Mayer en nummer drie Damian Warner voldoende om zijn titel te prolongeren.

UPDATE: @AshtonJEaton is still leading after 8 events! #Rio2016 pic.twitter.com/OScUdzYBFS

— NBC Olympics (@NBCOlympics) August 18, 2016


Spanning weer terug in wedstrijd: 2-3

Lange tijd leek het er op dat er in het derde kwart van de wedstrijd geen doelpunten meer gingen vallen, maar op de valreep maakt België er toch nog 2-3 van. Daarmee is de spanning weer helemaal terug in de wedstrijd.

Aanvankelijk speelden de Belgen in het derde kwart vrij slordig, maar de Argentijnen wisten hun voorsprong ook niet uit te breiden. In de laatste minuut kwam België dan toch nog tot scoren, via een prachtige goal van Boccard vanuit een moeilijke hoek. Nog een kwartier te gaan.

Argentinië breidt voorsprong uit

De Argentijnse hockeyers hebben hun voorsprong in het tweede kwart weten uit te breiden tot 3-1. Kijk hier mee naar de wedstrijd.

Hockeyfinale begonnen

Ondertussen is de hockeyfinale tussen België en Argentinië begonnen. De Belgische ploeg, die in de halve finale Nederland uitschakelde, kende een droomstart. Na twee minuten stond het al 1-0. Argentinië heeft die achterstand inmiddels echter weten om te buigen in een 2-1 voorsprong door twee treffers vlak achter elkaar. Met drie goals in een kwartier tijd lijkt het een doelpuntenfestijn te worden.

Nederlandse handbalsters verliezen

Een grote teleurstelling voor de Nederlandse handbalsters: met één punt verschil gaat Frankrijk naar de finale. Het werd 23-24.

De wedstrijd kende een ongekend spannende slotfase. In de laatste seconde gooide Lois Abbingh nog op de paal. "Super jammer dat die laatste bal er niet in gaat", zei Abbingh na afloop van de wedstrijd tegenover de NOS (video).

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP


Frankrijk was tijdens de eerste groepswedstrijd, vorige week zaterdag, ook al te sterk voor Oranje. Toen werd het 18-14. Nederland zal moeten strijden om het brons.

Nog vijf minuten voor handbalsters

Nog maar vijf minuten en de Nederlandse handbalsters kijken tegen een achterstand van 22-24 aan. Nu moet het gebeuren.

Nog maar één punt achterstand

Het blijft een spannende wedstrijd tussen de Nederlandse en Franse handbalsters. Met nog tien minuten te spelen kijkt Nederland tegen een 22-23 achterstand aan.

Nederland nog op achterstand: 18-20

Na iets meer dan tien minuten spelen in de tweede helft, kijken de Nederlandse handbalsters nog altijd tegen een kleine achterstand aan. Het is 18-20. Kunnen de vrouwen op gelijke hoogte komen? Kijk hier live mee.

Handbalsters weer begonnen

De Nederlandse handbalsters zijn inmiddels begonnen aan de tweede helft van hun wedstrijd tegen Frankrijk. Het begin is goed: het eerste punt is voor de Nederlanders, een treffer van Estavana Polman. Nog drie punten achterstand.

Zeilsters zesde in medalrace

De Nederlandse zeilsters Annemieke Bekkering en Annette Duetz zijn op de zesde plaats geëindigd in de medalrace in de klasse 49e FX. Ze eindigden daarmee op een zevende plaats in het klassement.

De Braziliaanse favorieten Martine Grael en Kahena Kunze veroverden de titel. Ze wonnen de beslissende wedstrijd vóór hun Nieuw-Zeelandse rivalen Alex Maloney en Molly Meech.

Twitter avatar Rio2016_en Rio 2016 Martine Grael and Kahena Kunze #BRA take the #Gold in #Sailing Women's 49er FX - the 4th #Gold of the host nation! https://t.co/yeYfkOp7Au

Nederland achter bij rust

Nederland heeft het lastig in de halve finale tegen Frankrijk. Het kijkt nog altijd tegen een achterstand van vier punten aan: 13-17. Na een goede start, werd Oranje in het tweede deel van het eerste bedrijf overlopen door Frankrijk. Enkele gemiste kansen breken Nederland op.

Foto Matthias Schrader/AP

Foto Matthias Schrader/AP

Koning bij het handbal

Ook koning Willem-Alexander is in de handbalhal aanwezig om te supporteren voor het Nederlandse team. En dat is nodig, want Frankrijk loopt uit naar 12-16, een verschil van vier punten.

Foto Matthias Schrader/AP

Foto Matthias Schrader/AP

Nederland met een mindere fase

Met een sterk middenblok in de verdediging weet Frankrijk Nederland op afstand te houden. Oranje is daardoor veroordeeld tot afstandsschoten en de snelle omschakeling. Frankrijk loopt in de tweede helft van het eerste bedrijf weer uit naar een voorsprong van drie: 11-14.

Frankrijk leidt na kwart van de wedstrijd

Na iets meer dan een kwart van de wedstrijd leidt Frankrijk tegen Nederland. Het maximale verschil tussen beide landen was drie punten in het voordeel van Frankrijk, maar inmiddels is het 9-10 in het voordeel van de Fransen, die het fysieke spel niet schuwen. Het leverde de tegenstander van Nederland al een tijdstraf van twee minuten.

Foto Matthias Schrader/AP

Foto Matthias Schrader/AP

Tussensprintje van Frankrijk

Wat gemiste kansen van Nederland en trefzekere Fransen zorgen voor een 5-6 tussenstand bij Nederland-Frankrijk na 10 minuten.

Vroege voorsprong Nederland: 4-3

Nederland begint goed aan de wedstrijd. Na de eerste vijf minuten in de eerste helft is het 4-3 voor Nederland. Oranje weet via een aantal snelle uitbraken, het handelsmerk van Nederland, te scoren via Martina Smeets.

Nederland - Frankrijk begonnen.

Daar gaan we, de halve finale in het handbal tussen Nederland en Frankrijk is begonnen. Blijf vooral dit liveblog volgen, we zullen geregeld updates plaatsen over de tussenstand. Het eerste doelpunt is in ieder geval voor Nederland: Angela Malestein scoort.

Medal race bij zeilklasse 49e FX begonnen

Ondertussen is op het water van Rio de medal race in de klasse 49e FX begonnen. Annette Duetz en Annemiek Bekkering hebben helaas geen uitzicht meer op een medaille.

Mogelijke tegenstander Oranje in volleybalfinale bekend

Mochten de Nederlandse volleybalvrouwen komende nacht na winst tegen China doordringen tot de finale, dan komen ze in de eindstrijd uit tegen Servië. Dat land won in een spannende vijfsetter van de VS, waarbij de laatste set in 15-13 eindigde. Nederland won afgelopen zondag nog van Servië (3-1).

Stilte voor de storm: halve finale handbal vanaf 20.30 uur

Het is even rustig op het vlak van de Nederlandse sportprestaties. Het is wachten op de halve finale in het handbal tussen Nederland en Frankrijk. Kan Oranje nog een keer stunten en de finale bereiken bij de eerste deelname aan de Spelen? De eerste wedstrijd van het toernooi werd nog verloren van de Fransen.

Vooraf was de keeperspositie bij Oranje veelbesproken. Werd het de ervaren Marieke van der Wal of Jelena Jankovic? Het was echter de jongste van de drie die het vertrouwen won onder de lat en zo uitgroeide tot nationaal troetelkind: Tess Wester. De jonge handbalster uit Heerhugowaard hield Nederland op de been in de groepsfase en toonde in de kwartfinale tegen Brazilië ook op beslissende momenten het verschil te kunnen maken.

Lees ook: Vandaag op de Spelen: kan Tess Wester Nederland naar de finale loodsen?

Drie Nederlandse bmx-ers naar halve finale

Naast Kimmann en Van Gorkom plaatst ook de Nederland Twan van Gendt zich voor de halve finales. De bmx-er wordt in de laatste run tweede en dat is voldoende voor een plek in de volgende ronde.

Russin Jelena Isinbajeva in atletencommissie IOC

Opvallend nieuws ondertussen op het bestuurlijk vlak. De Russin Jelena Isinbajeva, tweevoudig olympisch kampioen polsstokhoogspringen en niet in Rio aanwezig vanwege de verbanning van alle Russische atleten van de Spelen vanwege structureel dopinggebruik, is verkozen tot de atletencommissie van het IOC. Met 23 andere sporters streed ze om vier plaatsen en werd verkozen.

Twitter avatar iocmedia IOC MEDIA Rio Olympians elect four new members to IOC Athletes’ Commission https://t.co/oAid8JmQL3 https://t.co/aGMpqu5JX4

Ook de Duitse schermster Britta Heideman, de Koreaanse tafeltennisser Ryu Seug-min en de Hongaarse zwemmer Daniel Gyurta zijn opgenomen in de atletencommissie.

Kimmann en Van Gorkom

Met een derde plaats in de derde heat plaatst Niek Kimmann zich voor de halve finales van het bmx-toernooi. Hij behaalt een totaal van 14 punten en dat is precies één punt genoeg. Van Gorkom wordt vierde in de heat en plaatst zich eveneens voor de volgende ronde.

Ook Kimmann onderuit

En nu gaat ook Niek Kimmann onderuit! Bij een megacrash in de tweede heat breekt z'n voorvork af. De Nederlander loopt meteen halve fiets naar de finish, belangrijk want zo kan hij toch wat puntjes voor het klassement bijschrijven. Kimmann ziet er echter niet goed uit aan de meet: hij heeft pijn. De race wordt wederom gewonnen door Van Gorkom.

Foto Sander Koning/ANP

Niek Kimmann na zijn val. Foto Sander Koning/ANP

Twitter avatar KNWU KNWU Spektakel in kwartfinale #BMX Niek Kimmann valt, maar komt wel over de finish met gebroken fiets. Jelle van Gorkom wint tweede keer heat.

In zijn tweede heat eindigt Twan van Gendt daarnaast knap als tweede. Terwijl de start van zijn race vertraging oploopt als blijkt dat zijn schoenplaatje los zit, moet de Nederlander zonder een al te goede concentratie starten. Hij weet zijn zesde plek - na een val - uit de eerste race desalniettemin goed te maken.

BMX-er Van Gendt onderuit

De kwartfinale van het bmx-toernooi is dramatisch begonnen voor Twan van Gendt. De Nederlander ging in de eerste heat onderuit en bereikte als zesde de finish. Hij is echter nog niet uitgeschakeld aangezien er een klassement wordt opgemaakt over meerdere heats.

Jelle van Gorkom en Niek Kimmann doen het wat dat betreft een stuk beter door als respectievelijk eerste en vierde te eindigen in hun eerste race. De fietsers moeten in totaal drie keer de baan op.

Net geen derde zeilmedaille: 470-dames eindigen als vierde

Zeilers Anneloes van Veen Afrodite Zegers- Kyranakou zijn er in de 470-klasse niet in geslaagd een medaille te pakken.

Benoit Tessier/Reuters

Benoit Tessier/Reuters


In de afsluitende medal race werd de Nederlandse boot tweede, maar dat was onvoldoende voor een zilveren of bronzen plak. Van Veen en Zegers-Kyranakou eindigden in de eindstand als vierde, achter Frankrijk.

Geen brons: Nederland verliest op shoot-outs

Duitsland heeft beslag gelegd op het brons. De Duitsers wisten al hun shoot-outs te scoren, terwijl bij de Nederlanders Bakker en De Wijn misten.

Hockeybrons beslist met shoot-outs

Na 60 minuten is er geen beslissing gevallen tussen Nederland en Duitsland. De wedstrijd moet nu besloten worden met shoot-outs.

De oranje hockeyvrouwen wisten gisteren de finale te behalen door eveneens Duitsland te verslaan in de shoot-outs, het equivalent van penalty's in het voetbal. Keeper Joyce Sombroek was toen beslissend, kan de uitblinkende Jaap Stockmann hetzelfde doen?

Nederland blijft overeind dankzij keeper Jaap Stockmann

Waar gisteren keeper Joyce Sombroek de heldin was van de hockeyvrouwen, is dat vandaag de sluitpost van de mannen: Jaap Stockmann. Duitsland heeft al zes corners genomen, en Stockmann wist elke keer zijn legguards tegen de bal te krijgen. Zojuist in het vierde kwart hield Stockmann zelfs een 100 procent kans eruit van een Duitser die vrij kon inschieten.

Foto Manan Vastjajana/AFP

Foto Manan Vastjajana/AFP

Medalrace 470-zeilsters begonnen

Zeilsters Anneloes van der Veen en Afrodite Zegers-Kyranakou zijn begonnen aan hun medalrace in de 470-klasse. Ze staan momenteel zesde, maar het verschil met de nummers 3 uit de Verenigde Staten is nog goed te maken. Vooralsnog liggen de Amerikaanse vrouwen echter op kop.

Twitter avatar Topzeilen Topzeilen 470 vrouwen medalrace @AfroditeKyranak & @AnneloesvanVeen gaan halverwege eerste kruisrak aan de leiding #zeilvoorgoud

Twitter avatar Topzeilen Topzeilen 470 vrouwen medalrace boei 1 - 1. USA 2. NED 3. NZL 4. SLO 5. GBR #zeilvoorgoud

Amerikaanse estafettevrouwen mogen opnieuw

De Amerikaanse estafettevrouwen hebben hun protest gewonnen. Ze mogen later deze avond nogmaals proberen een tijd neer te zetten.

Tijdens de serie slaagde atlete Allyson Felix er niet in het stokje over te geven. Naar nu blijkt kwam dat doordat ze werd getoucheerd door een loopster in de baan naast haar.

Twitter avatar iaaforg IAAF Jury of Appeal Decision There will be a re-run for the USA at 8pm local time. Obstructed at second exchange https://t.co/leFPceLTTc

Nederland werd in de series uitgeschakeld, omdat Dafne Schippers voor haar 100 meter te vroeg uit haar starthouding omhoog kwam. De Verenigde Staten hebben een tijd nodig van 42,69 seconden of minder om aanspraak te kunnen maken op een finaleplaats.

Goal voor Duitsland: 1-1

De reactie van Duitsland duurde niet lang: het is al weer 1-1.

Goal!! 18-jarige Croon zet Nederland op voorsprong

Met een mooie individuele actie de cirkel in heeft de 18-jarige Jorrit Croon Nederland op voorsprong gezet in de strijd om het brons. Het is tegen de verhoudingen in, want Duitsland speelde tot nu toe veel beter.

Foto Vasily Fedosenko/Reuters

Foto Vasily Fedosenko/Reuters


Kirgiziër moet gewichthefmedaille inleveren na doping

De Kirgizische gewichtheffer Izzat Artykov moet zijn bronzen medaille inleveren. Hij werd positief getest op dopingmiddel strychnine, meldt het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) donderdag..

Foto: Chai Hin Goh/AFP

Foto: Chai Hin Goh/AFP

Artykov haalde de bronzen plak in de gewichtsklasse 69 kilo. Hij is de eerste medaillewinnaar deze Spelen die positief getest wordt op doping. Aan wie de prijs nu wordt toegekend, is volgens het CAS aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Nog steeds geen goals bij Nederland - Duitsland

Zowel Duitsland als Nederland is er nog niet in geslaagd te scoren in de eerste helft van de strijd om het brons. De Duitse hockeyers hebben nog altijd het overwicht in de wedstrijd: Nederland heeft nog altijd geen strafcorner mogen nemen, terwijl Duitsland er al vier mocht nemen. Keeper Stockmans lijkt echter de scherpste oranjespeler op het veld: hij voorkwam dat er een doelpunt viel.

'Lochte verzon overvalverhaal'

De Amerikaanse olympische zwemmer Ryan Lochte die zei beroofd en bedreigd te zijn in Rio heeft dit verhaal verzonnen. Dat heeft een bron binnen de politie gezegd, meldt persbureau AP.

Martin Bureau/AFP

Lochte tijdens een persconferentie een paar dagen voor de spelen. Martin Bureau/AFP

Lochte zou rond 06.00 uur gestopt zijn bij een tankstation in een buitenwijk van Rio. Daar zou hij samen met zwemmers Gunnar Bentz, Jack Conger en James Feigen een deur hebben gesloopt, waar persbureau Reuters al eerder vandaag over berichtte. Conger en Bentz zouden aan de politie hebben bekend dat het overvalverhaal verzonnen was, aldus de bron.

Het viertal probeerde bij het pompstation een openbaar toilet binnen te komen. Toen de deur op slot zat, hebben de sporters die ingetrapt. Daarop kwam de beveiliging verhaal halen. Na overleg met de manager zouden de zwemmers een onbekend bedrag aan schadevergoeding in contanten hebben overgedragen.

0-0 in het eerste kwart, Duitsers hebben het overwicht

De eerste 15 minuten zitten er op bij Nederland-Duitsland, die strijden om de bronzen plak. De meeste kansen waren er voor de Duitsers, onder andere uit een strafcorner.

Foto Vasily Fedosenko/Reuters

Foto Vasily Fedosenko/Reuters

Amerikaanse olympische zwemmers (opnieuw?) in opspraak

Amerikaanse olympische zwemmers zouden een flinke ravage hebben aangericht bij een Braziliaans tankstation, meldt een bron binnen de Braziliaanse veiligheidsdienst aan persbureau Reuters. Een deur en "andere dingen" zouden zijn gesloopt door de sporters. Of het gaat om de Amerikanen die zeiden eerder in Rio bedreigd en beroofd te zijn is niet bekend.

Bewakers bij het pompstation zouden hebben ingegrepen en geld van de zwemmers hebben geëist, aldus de anonieme bron. De sporters zouden ter plekke contant geld hebben gegeven. Waarom de zwemmers een deur en andere zaken vernield zouden hebben, is onduidelijk. Het Amerikaans olympisch comité wil niet op de aantijgingen reageren.

Een woordvoerder van de organisatie van de Spelen zei tegenover Reuters dat er niet te hard aan de actie getild moet worden:

"Soms doe je dingen waar je later spijt van hebt. Zij [de zwemmers, red.] hadden lol, ze maakten een fout, het leven gaat door."

Eerder kwamen de Amerikaanse zwemmers in opspraak nadat ze zeiden in Rio te zijn beroofd en bedreigd. Gunnar Bentz (21) en Jack Conger (20) werden woensdagavond uit het vliegtuig gehaald omdat ze hierover tegenstrijdige verklaringen hadden afgelegd.

Nederland - Duitsland begonnen

De strijd om het brons bij de hockeymannen is begonnen. Nederland neemt het hierin op tegen Duitsland. In de poule stonden de twee landen ook al tegen elkaar. Toen wist Duitsland met 2-1 te winnen.

Foto AFP/Pascal GUYOT

Foto AFP/Pascal GUYOT

Waarom protesteren de Amerikaanse vrouwen?

De Amerikaanse vrouwen hebben protest aangetekend, omdat loopster Alison Felix claimt geraakt te zijn door een loopster in de baan naast haar. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender NBC.

Twitter avatar NBCOlympics NBC Olympics Allyson Felix believes she "felt contact" from the lane next to her in the 4x100m relay. #Athletics https://t.co/azzozi8loM

Nederlandse mannen ook uitgeschakeld in estafette

Na de vrouwen zijn ook de mannen uitgeschakeld in de series van de 4x100 meter. Nederland noteerde 38,53 en werd daarmee achtste en laatste.

Foto David Gray/Reuters

Foto David Gray/Reuters


Over de twee series was de VS het snelste. Titelverdediger Jamaica klokte de vijfde tijd. Nederland werd uiteindelijk veertiende.

Niet alleen oranje, maar ook USA uitgeschakeld in 4x100

Niet alleen de Nederlandse vrouwen stellen teleur in de 4x100 meter, ook de Amerikaanse vrouwen zijn uitgeschakeld in de series. Duitsland, dat dit jaar al de snelste tijd neerzette, won de serie.

Volgens de Amerikaanse zender NBC is er protest ingediend. Waartegen, is niet bekend.

Twitter avatar NBCOlympics NBC Olympics Developing: #USA botches the handoff in the 4x100m relay heats and will not advance, pending appeal. https://t.co/EVUdsvNhWz

Nederlandse vrouwen uitgeschakeld in de 4x100 meter

De Nederlandse estafettevrouwen zijn zesde geworden tijdens de series van de 4x100 meter. Ze zijn daarmee tegen de verwachtingen in al uitgeschakeld.

Dafne Schippers vertrok voor haar 100 meter te vroeg en moest daarna inhouden om het stokje te kunnen pakken. Daardoor liep ze de eerste meters niet op topsnelheid, en die schade was niet meer in te halen.

Kai Pfaffenbach/Reuters

Kai Pfaffenbach/Reuters

Tegen de camera van de NOS zei Dafne Schippers dat het haar schuld was. Ze dacht Jamile Samuel te zien in haar ooghoek, maar dat bleek te niet kloppen.

Winnaar in de serie van Nederland was Jamaica, voor Groot-Brittannië en Oekraïne. Deze drie landen zijn hiermee automatisch geplaatst voor de finale. De twee tijdsnelsten hebben ook nog kans.


Geen Martina bij estafette

Churandy 'ik ben blij' Martina gaat niet van start bij de 4x100 meter estafette. Solomon Bockarie, Hensley Paulina, Liemarvin Bonevacia en Giovanni Codrington verschijnen om 16.40 uur aan de start om een plaats in de finale af te dwingen.

Martina plaatste zich afgelopen nacht met een sterk optreden voor de finale van de 200 meter sprint, die hij om 03.30 uur rent. Waarschijnlijk neemt hij extra rust om zich op de wedstrijd voor te bereiden.

#waarisdafne? Die verschijnt straks aan de start van de 4x100m

Dafne Schippers ontbrak zojuist tijdens de warming-up voor de 4x100 meter estafette, maar ze doet straks om 16.20 uur gewoon mee. Het is onduidelijk waarom ze niet meedeed met de warming-up. Vannacht won ze nog zilver, maar bekend is dat ze eerder last had van een liesblessure.

Twitter avatar Atletiekunie Atletiekunie De opstellingen! De 2 teams die in de estafette series strijden om een finaleplaats. Kijk je mee? #TeamNL #Rio2016 https://t.co/qzhDOmDq81

Springruiter stopt

Ludger Beerbaum stopt als springruiter. Dat heeft de routinier in Rio laten weten aan bondscoach Otto Becker. Het wordt tijd om plaats te maken voor jongeren, aldus de 52-jarige routinier.
Beerbaum won woensdag in Rio brons met de Duitse equipe. Hij plaatste zich niet voor de individuele finale. Tussen 1988 en 2000 won hij vier keer goud op de Spelen. Beerbaum wil in september bij een landenwedstrijd in Barcelona afscheid nemen als international.

Toch geen Schippers op 4x100m?

De Nederlandse estafettedames bereiden zich momenteel voor op de 4x100 meter. Momenteel rennen Jamile Samuel, Tasa Jiya, Marije van Hunestijn, Tessa van Schagen en Naomi Sedney rondjes op de baan en geven ze het stokje aan elkaar over. In de warming-up mist een sprinter: Dafne Schippers. Vannacht won ze nog zilver, maar bekend is dat ze eerder last had van een liesblessure. Heeft ze daar toch weer last van? Of slaat ze een training over?

De estafetteploeg loopt om 16.20 de eerste ronde.

Later vandaag: kan Tess Wester Nederland naar de finale loodsen?

De handbalvrouwen willen revanche op de verloren poulewedstrijd tegen Frankrijk. En belangrijker: ze willen naar de olympische finale. De wedstrijd begint vanavond om 20:30 uur.

Haar benen zijn uitschuifbaar, haar reflexen super, schreef NRC-redacteur Henk Stouwdam eind 2015 over Tess Wester, de 22-jarige keepster van de Nederlandse handbalsters.

Lees ook: De uitschuifbare benen van Tess Wester

Voorafgaand aan het toernooi was de keeperspositie de meest besproken plek in het team. In Rio praat niemand meer over de keeperskwestie. De jonge handbalster uit Heerhugowaard hield Nederland op de been in de groepsfase en toonde in de kwartfinale tegen Brazilië ook op beslissende momenten het verschil te kunnen maken.

Toch Union Jack op vlag Fiji

De Britse Union Jack blijft voorlopig tóch deel uitmaken van de vlag van Fiji. Hoewel de regering van het eilandstaatje eigenlijk een nieuwe vlag wil, zijn er momenteel belangrijkere zaken. Het geld kan beter worden besteed aan het herstellen van de schade die de cycloon Winston in februari aanrichtte.

Over enkele dagen zal deze vlag overal op de archipel wapperen, want zondag komt het nationale rugbyteam thuis na de triomf op de Olympische Spelen. Fiji won goud door een overwinning op de vroegere kolonisator. Maandag heeft iedereen er vrij om feest te vieren.

Pistoolbedreiging Brit, Amerikanen van vliegtuig gehaald

Een Britse sporter heeft volgens de krant The Guardian een pistool op zich gericht gekregen tijdens een avondje stappen in Rio de Janeiro. Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd, maar na het incident heeft het Britse olympisch comité alle atleten gewaarschuwd voorzichtig te zijn in de stad.

"Ga het olympisch dorp niet uit in de kleding van het Britse team en neem ook niks waardevols mee, tenzij dat onvermijdelijk is. Als je dit wel doet, ben je een te groot doel voor de dieven en criminelen'', laat het Britse comité in een mail aan de sporters weten. "Het is niet veilig in Rio en het aantal criminele activiteiten is de afgelopen dagen toegenomen. Laat het ook aan iemand van het teammanagement weten als je uit gaat en ergens anders blijft overnachten."

Amerikaanse zwemmers werden in Rio beroofd onder bedreiging van een vuurwapen. Al mogen twee zwemmers nog niet naar huis vanwege tegenstrijdige verklaringen. De Braziliaanse politie wil ze hierover nader aan de tand voelen.

Dag 2 van het golftoernooi begonnen

De golfsters zijn vandaag begonnen aan de tweede dag van hun olympisch toernooi. De Thaise Ariya Jutanugarn gaat aan kop met -6. Inbee Park en Seiyoung Kim complimenteren de top 3. De Koreanen staan op een slag van de koploper.

Welkom bij ons liveblog over de dertiende dag van de Olympische Spelen in Rio. Al met al was het geen slechte dag, dinsdag in Rio. Wat voor Dafne Schippers het hoogtepunt van haar loopbaan had moeten worden, draaide met zilver in elk geval voor haar zelf uit op een grote teleurstelling. Maar het is hoe dan ook wel de eerste atletiekmedaille sinds Ellen van Langen in 1992. Lees ook: Vandaag op de Spelen: kan Tess Wester Nederland naar de finale loodsen?

Vandaag om 14.00 uur beginnen we met de triatlon voor vrouwen met de Nederlandse Rachel Klamer, de halve finales voor de handbalsters en volleybalsters en de finale op de 200 meter voor Churandy Martina.

Hij heeft voor de derde keer op rij de Olympische finale op de 200 meter bereikt. Door tweede te worden in zijn halve finale schakelde hij onder anderen de Amerikaanse topsprinter Justin Gatlin uit. Martina was blij, zo liet hij weten.

Wij zijn blij! ✌️ #Finale pic.twitter.com/rDWEctxq0B

— TeamNL (@TeamNLtweets) August 18, 2016

De handbalvrouwen willen revanche op de verloren poulewedstrijd tegen Frankrijk. En belangrijker: ze willen naar de olympische finale. De wedstrijd begint vanavond om 20:30 uur.

Het programma:
14.30-18.25 uur Atletiek, zevende middagsessie (met o.a. tienkamp, eerste rondes 4 x 100 meter (m/v) met Nederland)
16-18.30 uur Triatlon (m)
17.00 uur Hockey (m), strijd om brons: Nederland - Duitsland
18-21.45 uur Zeilen, medalrace 49er FX (v) met Bekkering/Duetz
18-5.15 uur Volleybal (v), halve finales, met mogelijk Nederland
18.30-20.10 uur BMX, kwalificaties/kwartfinales (m/v)
20.30 uur Handbal, halve finale vrouwen: Nederland - Frankrijk
22.00 uur Hockey (m), finale: België - Argentinië
23.35-3.35 uur Atletiek, zevende avondsessie (o.a. tienkamp, halve finales 800m (v), finale 200m (m) met Martina)
3.00 uur Beachvolleybal, wedstrijd om brons mannen, met Brouwer/Meeuwsen
3.15 uur Volleybal, halve finale vrouwen: Nederland - China
5.00 uur Beachvolleybal, finale mannen