BAM, Boskalis en NN maken ondanks alles winst

De drie bedrijven publiceerden donderdag hun cijfers over het eerste halfjaar van 2016.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Olaf Kraak / ANP

Koninklijke BAM Groep heeft in het eerste halfjaar van 2016 minder omzet gedraaid, maar wel meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers die donderdag werden gepubliceerd. Het nettoresultaat kwam uit op 32,9 miljoen euro.

Volgens BAM is de omzetdaling voor een belangrijk deel te wijten aan het Brexitreferendum. De lage koers van het pond, die het resultaat van de raadpleging tot gevolg had, heeft in zes maanden tijd 65 miljoen euro gekost. Vooral bij de sector Infra in Groot-Brittannië zakte de omzet, maar het bedrijf laat weten zijn strategie daar niet op aan te passen. Wel wordt gekeken hoe er meer verdiend kan worden in Duitsland, waar de resultaten in bouwsector tegen bleken te vallen. Bestuursvoorzitter Rob van Wingerden zegt zich in dat land te “refocussen”.

Boskalis nog op koers

Baggeraar Boskalis zag in de eerste twee kwartalen van dit jaar de winst halveren ten opzichte van het eerste halfjaar van 2015. Dat lag volgens het bedrijf in de lijn der verwachtingen, omdat de marktomstandigheden in zowel de bagger- als offshoresector zijn verslechterd. Desondanks wist het bedrijf nog 1,17 miljard om te zetten en een nettowinst te boeken van 148 miljoen.

Boskalis kondigde ruim een maand geleden aan 650 banen te schrappen. Ook toen werden “verslechterde marktomstandigheden” aangevoerd als reden. Er moesten 24 vaartuigen uit de vaart genomen worden. Dat kwam onder meer door dalende energieprijzen en een terugloop in projecten in de oliesector.

FNV zag in de cijfers aanleiding om nog een keer te protesteren tegen de ontslagen bij Boskalis. De bond stond volgens persbureau ANP met zo’n vijftig medewerkers bij het hoofdkantoor in Papendrecht. De “mooie” halfjaarwinst zou aantonen dat de reorganisatieplannen “behoorlijk kunnen worden bijgesteld. Inclusief het behoud van veel hardwerkende medewerkers.” Topman Berdowski van Boskalis zegt dat er voor de getroffen werknemers een goed sociaal plan is opgesteld, maar dat het bedrijf “geen sociale werkplaats” is.

Wind kost NN Group winst

Nationale Nederlanden heeft in Q2 zijn kapitaalpositie verder versterkt. In de eerste maanden van het jaar was de zogenoemde Solvency II-ratio al ruim twee keer zo sterk als minimaal vereist. De laatste drie maanden is die verder gestegen tot 252 procent. Wel daalde zowel de omzet als de winst van de verzekeraar, mede door de zware stormen die Nederland hebben getroffen.

Bestuursvoorzitter Lard Friese noemde naast het noodweer nog een reden dat de cijfers tegenvallen:

“Uitzonderlijke ontwikkelingen van de laatste maanden, waaronder het resultaat van het ‘Brexit’-referendum, zijn van invloed geweest op de wereldwijde financiële markten.”