Aziatische tijgermug gevonden in Veenendaal

De insecten kunnen onder meer het zikavirus overdragen. De NVWA bestrijdt de muggen.

Foto gemaakt met een microlens van de Aziatische tijgermug (Aedes Albopictus).
Foto gemaakt met een microlens van de Aziatische tijgermug (Aedes Albopictus). Foto Lex van Lieshout / ANP

In een woonwijk in Veenendaal zijn Aziatische tijgermuggen gevonden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag. De insecten kunnen onder meer het zikavirus overdragen.

De beestjes werden aangetroffen in de wijk Dragonder-Noord, die vlakbij de A12 ligt. Om hoeveel exotische muggen het gaat is niet bekend: de NVWA spreekt slechts van “enkele muggen”. Omwonenden zijn op de hoogte gebracht van de vondst.

Geen gevaar volksgezondheid

Volgens de NVWA is de kans dat de muggen ziektes als zika of knokkelkoorts bij zich dragen “te verwaarlozen”. Wel kunnen de beten van de tijgermug zeer doen.

De Autoriteit zegt deze week nog met de bestrijding van de dieren te beginnen in de Utrechtse gemeente. “De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om de muggen geen kans te geven zich te vestigen in Nederland”, aldus de NVWA. Nu wordt nog gekeken of wellicht elders in de stad tijgermuggen aanwezig zijn.

Lees hier een eerder artikel over de komst van de tijgermug in Nederland

Er zijn muggenvallen geplaatst in Dragonder-Noord. Ook wordt nabijgelegen stilstaand water, waarin de beesten eitjes leggen, verwijderd of met een larvendodend middel behandeld. De NVWA heeft nog geen idee waar de insecten vandaan komen en hoe ze in Veenendaal verzeild zijn geraakt.