AZ na 3-0 winst bijna zeker van groepsfase

Na een moeizaam begin versloeg de Alkmaarse ploeg in Novi Sad het Servische FK Vojvodina.

AZ speler Fred Friday heeft de 0-2 gescoord.
AZ speler Fred Friday heeft de 0-2 gescoord. Foto ANP

AZ is vrijwel verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Europa League. In de Servische stad Novi Sad boekte de Alkmaarse club een belangrijke 3-0-overwinning op FK Vojvodina.

Stijn Wuytens en Fred Friday waren voor de rust de scherpschutters in het duel waarin AZ, na een matig begin uiteindelijk toch duidelijk de sterkste was. In de tweede helft maakte Wuytens met een fraaie vrije trap van afstand de 3-0.

AZ ontsnapte in de openingsfase aan een achterstand. Na een fout van doelman Sergio Rochet kreeg Dejan Meleg de kans de score te openen. De Servische spelverdeler, die een aantal jaren geleden onder contract stond bij Ajax, maar daar nooit doorbrak, miste, waardoor AZ met de schrik vrij kwam. Na een kwartier verzuimde ook Sinisa Babic de openingstreffer te maken.

moeizaam begin

Na dat moeizame begin kreeg AZ meer greep op de wedstrijd. Aanvallend school er aanvankelijk nog weinig gevaar in de Alkmaarse acties. Spits Friday, die net als tegen PSV van trainer John van den Brom de voorkeur kreeg boven Wout Weghorst, werd nauwelijks bereikt.

Na dik een half uur kwam AZ verrassend op voorsprong. Middenvelder Wuytens kopte een voorzet van de beweeglijke Levi Garcia achter doelman Marko Kordic. Na die belangrijke treffer groeide het vertrouwen van de Alkmaarse ploeg. In blessuretijd van de eerste helft leverde dat zelfs een tweede doelpunt op. Friday rondde een snelle counter bekwaam af.

Na de rust bleef de verwachte storm van Vojvodina een tijdlang uit. AZ controleerde de wedstrijd. De defensie kwam nauwelijks in de problemen. De aanvalsacties van de Serviërs waren daarvoor te steriel. Aanvallend deed AZ niet al te veel meer. Alleen Friday was een enkele keer nog een beetje gevaarlijk.
In de slotfase probeerde Vojvodina nog van alles een wat minder slecht uitgangspunt voor de return in Alkmaar te forceren, maar de defensie van AZ gaf geen krimp. Sterker nog: met zijn tweede doelpunt zorgde Wuytens ervoor dat de ploeg van trainer Van den Brom al vrijwel verzekerd is van de zowel sportief als financieel aantrekkelijke groepsfase.

(ANP)