Artsen zonder Grenzen vertrekt uit Noord-Jemen

Aanleiding zijn de willekeurige bombardementen: maandag vielen nog 19 doden bij zo’n bombardement.

Mensen verzamelen op de plek waar maandag een ziekenhuis van AzG gebombardeerd werd.
Mensen verzamelen op de plek waar maandag een ziekenhuis van AzG gebombardeerd werd. Foto AP

Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft bekendgemaakt zich terug te trekken uit het noorden van Jemen. Aanleiding zijn de “willekeurige bombardementen” en “onbetrouwbaar geruststellende woorden”, van Saoedi-Arabië, het land dat in Jemen strijdt tegen de shi’itische Houthi-rebellen, zo laat de organisatie in een verklaring weten.

De hulporganisatie laat donderdag weten de medewerkers te evacueren uit ziekenhuizen in de regio’s Saada en Hajjah. Bij een bombardement afgelopen maandag op een AzG-ziekenhuis in het noorden van Jemen kwamen zeker negentien mensen om het leven. Het ging om een ziekenhuis in Hajjah. Onder de doden waren een medewerker van AzG en twee patiënten, die stierven terwijl zij overgebracht werden naar een ander ziekenhuis.

Vaker doelwit

AzG is wereldwijd vaker doelwit van aanvallen. In mei zei de hulporganisatie dat in 2015 en 2016 tachtig keer een door AzG ondersteunde of geleide post is aangevallen. Daarbij zijn honderd medewerkers en patiënten gedood.

Sinds het begin van de oorlog in Jemen is de aanval van maandag de vierde en dodelijkste geweest. Daarnaast zijn er volgens de hulporganisatie “talloze” andere aanvallen geweest op locaties waar medische hulp werd gegeven in Jemen.