Arrestatie

Iers IOC-lid riskeert zeven jaar cel om illegale verkoop van peperdure tickets

Hij probeerde te vluchten via een andere hotelkamer en schermde met zijn olympische pas. Maar voor de Ier Pat Hickey, een van de hoogste bestuurders bij het Internationaal Olympisch Comité, was er dinsdag geen ontkomen aan toen de Braziliaanse politie hem kwam arresteren in zijn hotel.

Hickey, tevens voorzitter van het Ierse Olympisch Comité en van de federatie van Europese olympische comités, is een van de zeven verdachten in een groot onderzoek naar fraude met tickets voor de Spelen in Rio. De 71-jarige oud-judoka werd onwel bij zijn aanhouding en moest naar het ziekenhuis. Hij kan tot zeven jaar cel krijgen.

In de zaak werd op de openingsdag van de Spelen de Ierse zakenman Kevin Mallon aangehouden. Hij had achthonderd toegangskaarten in zijn bezit, waar 120 het maximum is. De tickets behoorden toe aan het Ierse Olympisch Comité, maar volgens de Braziliaanse justitie werden ze illegaal doorverkocht voor prijzen oplopend tot 7.000 euro.

Mallon is directeur van het Britse sportmarketingbedrijf THG, dat wereldwijd ruim drieduizend werknemers in dienst heeft. Ook tegen een Nederlandse medewerker van THG is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De Ierse sportminister Shane Ross reisde na Mallons aanhouding meteen naar Rio. Daar eiste hij opheldering over de vraag hoe een niet-officiële ticketverkoper meer dan achthonderd tickets in zijn bezit kon hebben, voorzien van het logo van het Ierse Olympisch Comité. Ross bepleitte onafhankelijk onderzoek. Hickey vond dit onnodig. „We gaan onszelf niet onderzoeken.”