Amnesty: bijna 18.000 doden in Syrische gevangenissen

Volgens de mensenrechtenorganisatie wordt er op grote schaal gemarteld en zijn de leefomstandigheden slecht.

Archiefbeeld uit 2012 van gevangenen in een rechtszaal, voor hun vrijlating.
Archiefbeeld uit 2012 van gevangenen in een rechtszaal, voor hun vrijlating. Foto Bassem Tellawi / AP

In Syrische gevangenissen zijn sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 17.723 mensen om het leven gekomen door martelingen en slechte leefomstandigheden. Dat staat in een rapport van Amnesty International dat donderdag is gepubliceerd. De Syrische autoriteiten zijn daar volgens de organisatie verantwoordelijk voor. De internationale gemeenschap moet ingrijpen, vindt Amnesty.

Amnesty baseert zich in het rapport ‘It breaks the human’: torture, disease and death in Syria’s prisons onder meer op berekeningen van Human Rights Data Analysis Group en verklaringen van 65 mensen die in de Syrische gevangenissen zijn gemarteld. Uit het onderzoek blijkt dat tussen maart 2011 en december 2015 gemiddeld zo’n driehonderd mensen per maand omkwamen. Dat zijn er ongeveer honderd keer meer dan Amnesty de laatste jaren had geregistreerd. De organisatie houdt er rekening mee dat het ware dodental nog hoger ligt, omdat er nog eens tienduizenden mensen zijn verdwenen.

Welkomstfeestjes en veiligheidscontroles

De meeste overlevenden hebben volgens het rapport “welkomstfeestjes” beschreven. Meteen bij binnenkomst zouden de gevangenen ernstig worden mishandeld, “waarbij vaak siliconen of metalen staven of stroomkabels werden gebruikt”. Direct daarna zouden “veiligheidscontroles” volgen waarbij met name vrouwen vaak slachtoffer werden van aanranding en verkrachting door mannelijke cipiers, bericht Amnesty.

Foto Amnesty International

Een van de martelmethoden zoals die volgens overlevenden gebruikt zijn in Saydnaya. Foto Amnesty International

De veiligheidsdiensten zou tijdens verhoren vaak mensen vastzetten in een autoband, “dulab” genoemd, en voetzolen hebben gegeseld. Ook seksueel geweld, het toebrengen van brandwonden en uittrekken van vinger- en teennagels komen volgens de onderzoekers voor. Bovendien zouden er veel mensen zijn omgekomen na verstikking door slechte ventilatie en door onbehandelde ziektes.

Amnesty maakte naast het rapport ook een driedimensionaal model van Saydnaya, een van de meest beruchte gevangenissen van Syrië aan de rand van Damascus. Die is te bekijken op een speciale website.

Ingrijpen

Rusland maakt zich volgens Amnesty schuldig aan een “beschamend verraad van de menselijkheid ten aanzien van grootschalig lijden” door bondgenoot Syrië in de VN-Veiligheidsraad te beschermen. Daar moet volgens de organisatie een einde aan komen.

Ook de rest van de internationale gemeenschap, en de Verenigde Staten in het bijzonder, wordt opgeroepen een einde te maken aan de slechte leefomstandigheden in de Syrische gevangenissen.