Amerikaanse zwemmers van vliegtuig gehaald in Rio

Vier olympische zwemmers zouden tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd over een roofoverval.

Ryan Lochte na de serie van de 4 x 200 vrije slag.
Ryan Lochte na de serie van de 4 x 200 vrije slag. Foto Martin Meissner / AP

De Braziliaanse politie heeft de Amerikaanse olympische zwemmers Gunnar Bentz (21) en Jack Conger (20) woensdagavond vlak voor vertrek uit het vliegtuig naar huis gehaald. Dat heeft het Amerikaanse Olympisch Comité (USOC) bevestigd tegen persbureau Reuters. Volgens de advocaat van de zwemmers mogen ze het land niet verlaten totdat ze opnieuw verklaringen hebben afgelegd over een roofoverval van afgelopen week, meldt persbureau AP. Inmiddels zijn de twee weer vrijgelaten met de belofte dat ze meewerken aan een onderzoek.

De roofoverval zou afgelopen zondag plaats hebben gevonden in Rio de Janeiro. Naast Bentz en Conger waren daar ook teamgenoten Ryan Lochte (32) en James Feigen (26) bij betrokken. De vier mannen keerden terug naar het olympisch dorp na een feestje toen overvallers hun taxi aanhielden. Lochte - zesvoudig olympisch kampioen, inclusief de gouden medaille in Rio bij de 4×200 vrije slag - beweerde dat hij een pistool tegen zijn hoofd kreeg aangedrukt.

Het incident zette vraagtekens bij de veiligheid van olympische sporters in Rio. De organisatie in Rio heeft excuses aangeboden dat “het geweld zo dichtbij de sporters is gekomen”.

Een maand voor de Spelen was de metrolijn nog niet af. Er is een economische crisis, een gezondheidscrisis en een veiligheidscrisis. Lees ook Ja hoor, en híér moeten die Spelen volgende maand beginnen?

Tegenstrijdige verklaringen

Maar er zouden tegenstrijdigheden zijn gevonden in de verklaringen van de zwemmers. Zo zou Lochte over één overvaller hebben gesproken, en Feigen over meerdere, en zouden de zwemmers op verschillende tijden het feestje hebben verlaten. Bovendien heeft de politie geen bewijs gevonden van een roofoverval. Op camerabeelden in het olympisch dorp lijken de sporters totaal niet aangedaan.

De Amerikaanse zender NBC zegt dat Lochte zijn verklaring nu ook heeft aangepast. Hij zegt nu op een tankstation te zijn overvallen, niet in een taxi. Ook werd geen pistool tegen zijn hoofd aangedrukt, maar alleen in zijn richting gehouden.

Woensdag oordeelde de rechter daarom dat Lochte en Feigen het land voorlopig niet mogen verlaten totdat ze nog eens zijn ondervraagd. Hun paspoorten moesten worden ingenomen. Lochte zou echter al het land hebben verlaten, en bij zijn vader thuis zijn, volgens Amerikaanse media.

Feigen is nog in Brazilië en zal meewerken met het politie-onderzoek, volgens USOC. Hij is nog in Brazilië en reageert later donderdag op de gebeurtenissen.