Amerikaanse regering maakt einde aan private gevangenissen

Er zou in de private gevangenissen onder meer van alles mis zijn met de beveiliging.

Foto iStock

Het Amerikaanse ministerie van Justitie roept de privatisering van het gevangeniswezen een halt toe. Dat meldt persbureau AP. De contracten die in het verleden met private gevangenissen zijn gesloten, worden ook niet meer verlengd.

De privatisering van het gevangeniswezen in Amerika moet worden teruggedrongen, omdat uit recentelijk onderzoek zou blijken dat er juist in die gevangenissen van alles mis is. Zo zouden er meer problemen zijn met de veiligheid en beveiliging dan in gevangenissen die gerund worden door de overheid.

Contracten die al gesloten zijn met private detentiecentra worden niet direct ontbonden, maar pas bij verlening, wat meestal om de vijf jaar is.

Tekort aan cellen

In de VS zijn in totaal 2.217.947 gedetineerden. 22.000 van die gevangenen werd in 2015 ondergebracht in een private gevangenis. De overheid begon aan het eind van de jaren ’90 juist met het privatiseren van gevangenissen, omdat er een tekort aan cellen was.

Lees ook: ‘VS hebben meeste gevangenen per hoofd van de bevolking’

De laatste drie jaar is er juist een daling in het aantal gevangenen, en of ook daarom de privatiseringen van gevangenissen teruggedrongen moet worden, is niet bekend.