Afghaan mist psychische hulp

Foto Rahmat Gul / AP

In een kliniek voor geestelijke gezondheid en drugsverslaafden in Kabul huilt een Afghaanse vader bij het bed van zijn zoon. Volgens experts lijdt driekwart van de Afghanen wel aan een of andere vorm van posttraumatische stress. De gewapende strijd tussen stammen en religies die al bijna veertig jaar op Afghaans grondgebied woedt, heeft naast veel doden en gewonden ook veel inwoners geestelijk geraakt. De psychische hulpverlening voor overlevenden die familieleden hebben verloren of zelf ternauwernood aan de dood zijn ontsnapt, is ontoereikend. Daarbij zijn depressie en stress taboeonderwerpen. Volgens veel Afghanen zijn mensen die symptomen ervan vertonen algauw bezeten van een djinn, een kwade geest. De weg naar goede hulpverlening is lang en moeilijk te vinden.