Aanklager: boerkinirel was eigenlijk een dorpsruzie

De ruzie was aanleiding voor een boerkiniverbod, maar van een boerkini lijkt nu helemaal geen sprake geweest te zijn.

Een van de twee verdachte dorpelingen uit Sisco verlaat het politiebureau.
Een van de twee verdachte dorpelingen uit Sisco verlaat het politiebureau. Foto Pascal Pochard-Casabianca

De rellen die dinsdag uitbraken op Corsica zijn niet veroorzaakt door onenigheid over een ‘boerkini’, maar waren een “onaangepaste dorpse overreactie”. Dat heeft de openbaar aanklager gezegd, meldt de Franse krant Libération. De ruzie zou zijn uitgebroken na onenigheid over het gebruik van een strand.

Uit een reconstructie van de politie bleek eerder dat de gevechten in Sisco waren uitgebroken nadat toeristen islamitische vrouwen in bedekte badkleding hadden gefotografeerd. Jongeren van Marokkaanse afkomst zouden vervolgens boos geworden zijn, waarna er ruzie uitbrak met andere Corsicaanse jongeren.

Boerkiniverbod

Er werd met stenen en flessen gegooid, er kwam van Marokkaanse-Franse kant versterking met wapens en een aantal auto’s ging in vlammen op. Een dag later moest de politie voorkomen dat een boze groep Corsicanen opmarcheerde naar een wijk waar veel mensen met een migratie-achtergrond wonen. Vijf mensen zitten vast en het incident was voor de burgemeester aanleiding om een boerkiniverbod in te stellen.

Uit nader onderzoek van justitie is gebleken dat er “in dit geval” geen sprake is van “verschrikkelijke geradicaliseerden tegen racistische slechteriken”, heeft de aanklager volgens Libération gezegd. De ruzie zou zijn uitgebarsten nadat het gezelschap van Marokkaanse afkomst zich een strandje had toegeëigend. Zo zouden ze een bord op een stuk weg hebben gezet dat het gebied verboden was om in te rijden.

Enkele leden van de Marokkaans-Franse groep zouden bekend zijn bij de politie voor onder meer drugshandel. Maar, vindt de aanklager, de reactie van de dorpelingen was overtrokken. Van een boerkini of racistische leuzen blijkt, voor zover dat nog na te gaan is, geen sprake.