Agenten Chicago vrezen voor ontslag om dood McDonald

Politieman Jason Van Dyke schoot de 17-jarige Afro-Amerikaan Laquan McDonald in 2014 dood op straat.

Een screenshot van de vrijgegeven video van 20 oktober 2014.
Een screenshot van de vrijgegeven video van 20 oktober 2014. Foto AP, via de Chicago Police Department

Zeven agenten die betrokken waren bij de dood van de 17-jarige Afro-Amerikaan Laquan McDonald, worden waarschijnlijk ontslagen. Dat is de aanbeveling van de korpschef van Chicago, aldus persbureau Reuters.

Politieman Jason Van Dyke (38) schoot in 2014 McDonald dood op straat. De video-opnamen die dit laten zien werden na langdurig verzet van de politiedienst vrijgegeven. De familie van McDonald wilde niet dat de video openbaar werd gemaakt. De ouders ontvingen 5 miljoen dollar genoegdoening van de gemeente. Zij hoopten te voorkomen dat de dood van hun zoon op internet zou belanden. Maar een journalist en activisten van de Black Lives Matter-beweging dwongen openbaarmaking af met een beroep op de Amerikaanse wet openbaarheid van bestuur.

Demonstraties volgden op de schokkende beelden, die vanaf het dashboard van een politieauto werden gemaakt. Maar, al werden vijf arrestaties verricht, de protesten waren grotendeels vreedzaam van aard: dat kwam vermoedelijk door de arrestatie van Dyke. Over de agent zijn sinds 2001 tal van klachten ingediend wegens excessief optreden en racistische uitspraken. Hij kan twintig jaar tot levenslang krijgen als zijn schuld wordt bewezen.

Lees ook: Primeur: Chicago zet agent vast

Politieverslag

De zeven agenten die waarschijnlijk binnenkort op straat staan, zouden volgens de korpschef het politierapport niet naar waarheid hebben ingevuld. Daarin staat namelijk dat McDonald politieman Dyke bedreigt alvorens Dyke zestien keer op McDonald schiet. Echter, uit de beelden blijkt dat Dyke helemaal niet bedreigd werd.

Ook de korpschef werd destijds door burgemeester Rahm Emanuel ontslagen in de nasleep van het doodschieten McDonald. Volgens Emanuel kon de korpschef niet aanblijven omdat het vertrouwen in hem ontbrak.

De huidige korpschef heeft zijn aanbeveling over de zeven ontslagen naar de raad van bestuur van de politie gestuurd. Zij zullen het definitieve oordeel geven of de agenten worden ontslagen, of niet.