Zzp’er die thuiswerkt, mag huurkosten aftrekken

Het gerechtshof wees eerder een claim van een bouwondernemer af die zijn huurkosten als aftrekpost opvoerde.

Voor zzp'ers die nog geen aangifte gedaan hebben, werkt de uitspraak met terugwerkende kracht. Foto Roos Koole / ANP

Zzp’ers die thuiswerken mogen de huurkosten aftrekken van de winst. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. Voor Zzp’ers die nog aangifte moeten doen geldt de uitspraak met terugwerkende kracht, zo heeft fiscalist Arjo van Eijsden van belastingadvieskantoor EY tegenover BNR laten weten.

Uit het arrest blijkt dat het huurrecht een vermogensrecht is. Dit houdt in dat als een zzp’er werkzaamheden verricht voor zijn bedrijf vanuit huis, hij dat tot ondernemersvermogen mag rekenen. Ondernemers met een koophuis konden onder bepaalde voorwaarden al woonkosten aftrekken.

Werkkamer

Het gerechtshof in Den Haag wees eerder een claim van een bouwondernemer af die zijn huurkosten als aftrekpost opvoerde. De zzp’er gebruikte een kamer in zijn huurhuis namelijk als werkkamer vanuit waar hij werkzaamheden plande en de administratie bijhield. Het gerechtshof wees de claim onder meer af, omdat er geen sprake was van een aparte opgang. Echter, de Hoge Raad stelt nu dat “een tot zijn ondernemingsvermogen behorende woning” ook tot het ondernemersvermogen mag worden gerekend.

    • Maarten Back