Zoon van Mexicaanse drugsbaron El Chapo ontvoerd

Geruchten hierover zijn nu bevestigd door de Mexicaanse autoriteiten.

De federale Altiplano gevangenis, waar Joaquin 'El Chapo' Guzman gevangen wordt gehouden.
De federale Altiplano gevangenis, waar Joaquin 'El Chapo' Guzman gevangen wordt gehouden. Foto Ginnette Riquelme/Reuters

Ivan Guzman is een van de personen die ontvoerd is uit een restaurant in badplaats Puerto Vallarta. Eerder gingen hierover geruchten. Die geruchten zijn nu bevestigd door de autoriteiten.

Volgens lokale media is ook een neef van de drugsbaas ontvoerd. De groep van ruim twaalf man zou in het restaurant aanwezig zijn geweest om een vrijgezellenfeest te vieren toen acht gewapende mannen binnendrongen en meerdere leden van het gezelschap onder dwang meenemen. Het duurde even voordat duidelijk werd of de zoon echt bij de ontvoerde slachtoffers zat, omdat in het restaurant valse identiteitsbewijzen waren gevonden.

Ivan Guzman is een zoon uit het eerste huwelijk van Joaquín Guzmán alias El Chapo, baas van het beruchte Sinaloa-drugskartel. El Chapo werd vorig jaar opnieuw opgepakt nadat hij was ontsnapt via een tunnel uit de federale Altiplano gevangenis. Een interview met acteur Sean Penn leidde tot zijn aanhouding.

Sindsdien werkt Mexico aan zijn uitlevering, waar de VS om hebben gevraagd. In Amerika staan er twee arrestatiebevelen uit tegen ‘El Chapo’, waarin hij onder meer wordt verdacht wordt van moord, drugshandel, witwassen en het leiden van een criminele organisatie. Zijn Sinaloa-kartel zou meer dan een miljard dollar waard zijn.

Zoon maakt er potje van

Toeristenoord Puerto Vallarta, dat aan de Grote Oceaan ligt, is ook het werkterrein van het Jalisco New Generation-kartel. Deze bende wordt de laatste jaren steeds machtiger. De ontvoering zou volgens experts die persbureau AP aanhaalt dan ook wijzen op een machtsstrijd die gaande is tussen de twee kartels, maar ook binnen het kartel zelf. Zoon Guzman zou tijdens zijn vaders afwezigheid niet in goed in staat zijn het kartel te leiden.

Volgens een veiligheidsexpert Raul Benitez, die doceert aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico, heeft de zoon het imago een blaaskaak te zijn. Hij zou pochen met dure kleding, auto’s en wapens.

“Hij is een beetje raar. Hij post ook ontzettend veel op sociale media. Serieuze narco’s doen dat niet.”

    • Anouk Eigenraam