Wilders

Nederland wil opheldering VS over aanslag Garland

Het kabinet heeft de VS nadere informatie gevraagd over de aanslag in Garland (Texas), waar op dat moment ook PVV-leider Geert Wilders aanwezig was. De FBI was volgens diverse Amerikaanse media op de hoogte van de plannen voor de aanslag, mei vorig jaar. Daarbij raakte een politieagent gewond.

Wilders hield destijds een toespraak over de vrijheid van meningsuiting. Het gebeurde op een tentoonstelling waar onder meer Mohammed-cartoons te zien waren. Na de toespraak kwamen er twee gewapende mannen aanrijden die bij het centrum begonnen te schieten op de aanwezige politie. Beide daders werden door de politie doodgeschoten.

Uit processtukken zou blijken dat een FBI-agent vooraf met een van de daders heeft gesms’t over een mogelijke aanslag. Voor de aanval schrijft de FBI-agent aan schutter Elton Simpson: „Tear up Texas” , wat zelfs als een aanmoediging voor een aanval is geïnterpreteerd.

Wilders had vragen gesteld over de media-berichten. In zijn antwoord stelt minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) dat Nederland niet op de hoogte is gesteld van de vermeende voorkennis van de FBI. „Er is op de gebruikelijke wijze informatie uitgewisseld met de Amerikaanse autoriteiten [...] zowel voorafgaand, tijdens als na de aanwezigheid [van Wilders, red.] in Garland.”

De PVV-leider is ontevreden over de beantwoording. „Als er inderdaad voorkennis was, en de verklaring onder ede van de FBI-undercoveragent klopt, dan is dat zeer schokkend nieuws.” zei hij tegen The Post Online. Wilders heeft vervolgvragen aangekondigd.

    • Kees Versteegh