Weer nieuwe benoemingen in top Trump-campagne

Trump heeft een flinke achterstand in de peilingen op rivaal Hillary Clinton. Onduidelijk is wat de rol van zijn huidige campagneleider wordt.

Een Trump-supporter houdt een bord omhoog bij een campagnebijeenkomst in Wisconsin.
Een Trump-supporter houdt een bord omhoog bij een campagnebijeenkomst in Wisconsin. Foto Eric Thayer / Reuters

Donald Trump heeft twee nieuwe mensen benoemd in de top van zijn campagneteam. Het gaat om Stephen Bannon en Kellyanne Conway, meldt The Wall Street Journal.

Twitter avatar reidepstein Reid J. Epstein News in Wednesday’s WSJ: Trump layers over Paul Manafort in campaign overhaul https://t.co/qWVVa9KkFR

Bannon is directeur van Breitbart News, een zeer conservatieve website die erg pro-Trump is. Hij wordt topman van de campagne. Conway was adviseur van Trumps campagne en maakt nu promotie tot campagnemanager.

Opmerkelijk is dat campagneleider Paul Manafort gewoon aanblijft, maar deze stap lijkt een motie van wantrouwen tegen hem door mensen naast of boven hem aan te stellen. Wat de precieze rolverdeling tussen de drie is, is onduidelijk.

Bannon en Conway worden gezien als supporters van Trumps agressieve, confronterende stijl van campagnevoeren, schrijft The New York Times. Veel adviseurs, waaronder Manafort, hebben de afgelopen tijd geprobeerd Trump zijn toon wat te laten matigen om hem ‘presidentieel’ over te laten komen.

Trump reageert tegenover persbureau AP verheugd over de nieuwe benoemingen:

“Het zijn geweldige mensen, het zijn winnaars, het zijn kampioenen, en we moeten winnen.”

Janoekovitsj

De laatste maanden doet Trump het slecht in de peilingen, onder meer door zeer omstreden uitspraken. Zo haalde hij zich de woede van velen, ook Republikeinen, op de hals, door zich neerbuigend uit te laten over Khizr Khan, de vader van een gesneuvelde islamitische militair die sprak op de Democratische Conventie en zich hardop afvroeg of Donald Trump de grondwet ooit gelezen had. In een gemiddelde van de grootste Amerikaanse peilingen heeft Trump een achterstand van 6,7 procentpunt op Hillary Clinton.

Afgelopen week kwam Trumps campagneleider Paul Manafort in opspraak. Het werd bekend dat hij adviseur was van de pro-Russische Oekraïense ex-president Viktor Janoekovitsj, die vluchtte na de Maidanrevolutie in 2014. Ook stond hij Afrikaanse en Aziatische dictators bij.

Lees ook over Manafort: Trumps internationaal opererende politieke huurling

Ontslag

Manafort maakte in juni juist promotie tot campagneleider toen zijn voorganger Corey Lewandowski de laan uit werd gestuurd. Een officiële reden daarvoor werd nooit bekendgemaakt, maar ook Lewandowski kwam regelmatig in opspraak.

Hij werd verdacht van mishandeling van journaliste Michelle Fields bij een persconferentie van Trump. Daarvoor werd hij niet vervolgd. Het medium waar Fields voor werkte? Breitbart, waarvan de baas nu de topman van Trumps campagne wordt. Fields verliet Breitbart omdat de site haar niet steunde in haar ruzie met Lewandowski.