Wachten tot-ie de lucht in gaat

Foto Darren Staples / Reuters

De Airlander 10 maakt binnenkort een aantal testvluchten, zodat het in de lente officieel de lucht in kan. Het Britse luchtschip, dat gevuld wordt met bijna veertigduizend kubieke meter helium, is 92 meter lang. Groter dus dan een Boeing 777 (slechts 64 meter). Het gevaarte van de kunststoffen vectran en carbon fibers heeft vier motoren, vinnen en een vliegdek. Het zou vijf dagen in de lucht kunnen blijven. Wat doen we met deze moderne zeppelin? Afgelegen gebieden bereiken, zware machinerie vervoeren of als speeltje dienen voor superrijken. De Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin werkt aan iets soortgelijks, wat de Britten alleen maar trotser maakt. Het bewijst volgens hen dat het een goed idee is. Als de Airlander succesvol is, liggen er plannen voor een nog groter luchtschip.