Vleesfraudeur moet minstens een miljoen betalen

Handelaar Willy Selten kwam in opspraak nadat hij paardenvlees bleek te verkopen als rundvlees.

Exterieur van vleesverwerker Willy Selten. in 2013. Koen Verheijden / ANP

Willy Selten, de man die is veroordeeld voor het op grote schaal verkopen van paardenvlees als rundvlees, moet minstens een miljoen euro betalen aan de curator. Dat heeft de rechtbank in Oost-Brabant woensdag bepaald.

De curator eiste 12 miljoen euro van Selten. De rechtbank vond dit bedrag te hoog, omdat nog niet vaststaat dat de uiteindelijke schuldenlast zo groot zal zijn. Het miljoen is een voorschot, het bedrag kan volgens de rechtbank nog oplopen. De uiteindelijk hoogte van het bedrag hangt er mede vanaf of de vleesvoorraad nog wordt vrijgegeven voor menselijke consumptie. Daarmee zou het aanzienlijk meer opbrengen dan bij de verkoop als dierenvoer.

‘Winstbejag’

April vorig jaar kreeg Selten een celstraf van tweeënhalf jaar voor grootschalige fraude. De vleeshandelaar had met zijn twee bedrijven in Oss vanaf 2011 tot 2013 minstens 336.000 kilo paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland ontvangen. Paardenvlees werd vervolgens vermengd met rundvlees. Selten leverde het vlees aan ruim vijfhonderd afnemers in Europa. Facturen en pakbonnen vervalste hij.

Zelfs aan klanten die argwaan kregen, had Selten verklaard dat hij geen paardenvlees had gebruikt. De rechtbank oordeelde dat hij uitsluitend uit winstbejag handelde.

De fraude werd in 2013 vastgesteld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nadat verschillende media over het vermeende paardenvlees van Selten schreven. De onderneming van Selten ging daarna failliet. De rechtbank oordeelde woensdag dat er met de paardenvleesaffaire duidelijk sprake was van onbehoorlijk bestuur en dat dit een belangrijke oorzaak was voor het faillissement.

    • Liza van Lonkhuyzen