Vier terreurverdachten gedood bij acties Sint-Petersburg

De antiterreuractie was gericht op bendeleiders afkomstig uit de noordelijke Kaukasus.

Foto Ilya Davlyatchin / Reuters

Bij een antiterreuractie in Sint-Petersburg zijn woensdag vier militanten gedood. De actie, die plaatsvond in een flatgebouw in de buitenwijk van de stad, was gericht tegen bendeleiders afkomstig uit de noordelijke Kaukasus, aldus persbureau Reuters.

Het Nationale Anti-Terrorisme Comité in Rusland (NAC) heeft in een verklaring laten weten dat drie van de vier verdachten een grote rol speelden bij een serie aanslagen op politieagenten in het land.

Het flatgebouw waar de militanten zich schuilhielden, werd woensdagochtend omsingeld. Toen de politie de verdachten opriep hun wapens neer te leggen, openden de militanten het vuur. Tijdens het vuurgevecht zijn de verdachten doodgeschoten. Omstanders raakten niet gewond. In het flatgebouw trof de politie wapens en explosieven aan.

Lees ook: De heimelijke burgeroorlog in Poetins Kaukasus

Angst voor aanslagen in Rusland

Eerder schreef NRC dat in Rusland de angst voor aanslagen groeit. Zo zijn er al verschillende cellen van IS opgerold die in Rusland waren om aanslagen te plegen. Dat de dreiging komt vanuit extremisten in de noordelijke Kaukasus - een van de twaalf economische regio’s van Rusland -, met wie IS-strijders nauw in contact staan, is al langer bekend. De Kaukasus zou namelijk een vruchtbare grond zijn voor radicalisering.