Veertigduizend mensen opgepakt in nasleep couppoging Turkije

Bijna tachtigduizend mensen zijn ontslagen of geschorst, zoals ambtenaren, journalisten en soldaten.

Een zwaarbeveiligde gevangenis 80 kilometer ten westen van Istanbul.
Een zwaarbeveiligde gevangenis 80 kilometer ten westen van Istanbul. Thanassis Stavrakis / AP

In de nasleep van de verijdelde coup vorige maand zijn ruim veertigduizend mensen opgepakt en ruim de helft daarvan is formeel onder arrest geplaatst. De zei de Turkse premier Binali Yildirim woensdag volgens Reuters in een toespraak op de Turkse televisie.

Yildirim meldde ook dat inmiddels 79.000 mensen zijn ontslagen of geschorst. Meer dan 4.200 bedrijven en instituties werden al gesloten. Onder de arrestanten zijn veel soldaten, politieagenten, rechters, ambtenaren en journalisten die banden met de Gülenbeweging zouden hebben.

De Turkse regering beschouwt de voormalige imam Fethullah Gülen, die sinds 1999 in zelfverkozen ballingschap de Verenigde Staten woont, en zijn aanhang als verantwoordelijk voor de mislukte couppoging van 15 juli. Een Turkse officier van Justitie heeft tweemaal levenslang tegen de geestelijke geëist plus 1.900 jaar cel om zijn vermeende rol bij de mislukte coup. Zelf heeft Gülen betrokkenheid ontkend en de couppoging veroordeeld.

Lees een portret van Gülen : Een machtige, broze man in de bossen van Pennsylvania

Eerder woensdag kondigde Turkije een maatregel aan waarmee 38.000 gevangenen voorwaardelijk worden vrijgelaten. Mogelijk is dat om ruimte te maken in gevangenissen. De maatregel geldt voor gedetineerden die zijn veroordeeld voor lichtere misdrijven. Ze moeten de helft van hun straf al hebben uitgezeten en nog twee jaar of minder in de gevangenis voor de boeg hebben.