Vannacht in Rio: Schippers naar finale, zilver voor Büchli

Een goeie nacht voor Nederland met zilver voor Büchli op de keirin en een geweldige tijd van Schippers van op de 200 meter. Maar er waren ook teleurstellingen.

Foto Olaf Kraak / ANP

Zilver op de keirin, Schippers in de halve finale 200 meter met de snelste tijd, en de Nederlandse springruiters door naar de finale van de landenwedstrijd. Maar ook minder goed nieuws: de hockeymannen en beachvolleyballers vlogen eruit, Elis Ligtlee greep naast de medailles op de sprint, net als Sifan Hassan op de 1.500 meter.

Dafne Schippers: welke liesblessure?

Van een liesblessure was niets meer te merken. Met een klein lachje finishte Schippers ruim voor haar concurrente Elaine Thompson (22.13) in een tijd van 21.96 seconden in de halve finale van de 200 meter. Ze liep daarmee de snelste tijd van alle halvefinalisten. Haar beste tijd dit seizoen was 21.93. Dat belooft nog wat voor de finale woensdag.

Vlak voor de eindstreep had ze even om zich heen gekeken en gezien dat ze zelfs een beetje kon inhouden:

“Ik heb wel een tikje uitgedeeld. Je loopt niet tegen de minste. Dat is voor mij wel goed. Dat pept me een beetje op en zorgt dat ik een goede race neerzet. Op het laatst kijk je om je heen en probeer je wat terug te zakken om toch zoveel mogelijk energie te sparen voor de finale. Nu goed herstellen.”

Bij Sifan Hassan zat het er niet in

Siffan Hassan kon het niet waarmaken op de 1.500 meter. Ze kon al snel het tempo van de toploopsters niet meer bijhouden en werd uiteindelijk vijfde.

“Ik mis de snelheid en de inhoud. Ik heb te kort kunnen trainen. Ik kan niks meer. Er zit niks meer in. Het was pittig, maar ik heb mijn best gedaan.”

Büchli gaat er vol voor en pakt zilver

In een bizar verlopen race op de keirin hield Matthijs Büchli het hoofd koel. De finale moest twee keer opnieuw worden gestart: de eerste keer omdat de Britse favoriet Jason Kenny en Maleisiër Azizulhasni Awang te vroeg voorbij het wiel van de elektrische brommer reden.

Twitter avatar BBCSport BBC Sport How are your nerves?

It’s chaos at the velodrome in the men’s keirin…

https://t.co/oHDA24KpiH #Rio2016 #cycling https://t.co/4GQwSmavis

Volgens de regels volgt hierop diskwalificatie, maar omdat er dan meteen twee man zouden uitvallen, werd besloten de race opnieuw te rijden. Toen de tweede keer de Duitser Joachim Eilers ook te vroeg de brommer passeerde, besloot de jury hem niet te diskwalificeren omdat ze dit de eerste ronde ook niet had gedaan. Het verdiende allemaal geen schoonheidsprijs en leidde bij kijkers afwisselend tot ergernis en hilariteit.

Hoe dan ook, Büchli was blij met zijn zilveren plak.

Hockeymannen uitgeschakeld

Was het team nog zo energiek in de kwartfinale tegen Australië, in de halve finale was daar niets meer van te zien. Coach Max Caldas was misschien nog wel het meest teleurgesteld en zei zijn eigen ploeg niet meer te hebben herkend.

“Het was een beetje sloom allemaal. De scherpte ontbrak in alle linies. De hele ploeg gaf niet thuis. Dit voelt als een stap achteruit in onze ontwikkeling.”

De hockeymannen spelen donderdag tegen Duitsland om het brons. Volgens Caldas is het team ‘als land en als sport verplicht om daar vol voor de derde plaats te gaan, opdat we niet met lege handen naar huis gaan’.

Brouwer/Meeuwsen verliezen met miniem verschil bij beachvolleybal

Beachvolleyballers Brouwer en Meeuwsen speelden een zinderende partij maar kwam net te kort in de halve finale tegen de Braziliaanse favorieten en wereldkampioenen Alison Cerutti en Bruno Schmidt: 21-17 21-23 en 16-14. De volgende lastige opgave: genoeg energie vinden voor de strijd om het brons donderdag.

Verdediger Alexander Brouwer:

“Je hebt een kans om in de finale te komen. Het was super dichtbij. Het is niet makkelijk om de knop om te zetten maar we gaan het wel doen. Het is nu moeilijk maar het is goed dat we morgen nog een dag vrij hebben.”

Ander Nederlands olympisch nieuws

- Baanwielrenster Elis Ligtlee is als vierde geëindigd op de sprint. De winnares van het goud op het onderdeel keirin verloor de strijd om brons van de Britse Katy Marchant. De Duitse Kristina Vogel ging ervandoor met goud.
- Kirsten Wild eindigde als vijfde op het omnium.
- Theo Bos redde het niet in de herkansing op de keirin.
- Voor zeilers Pieter-Jan Postma en Rutger van Schaardenburg zitten de Spelen er op. Postma eindigde als tiende in de stand, Van Schaardenburg werd negende.
- Polsstokhoogspringster Femke Pluim is tijdens de kwalificaties uitgeschakeld. De Nederlandse kwam niet verder dan 4,15 meter, waar 4,60 meter nodig was voor een finaleplaats.
- De Nederlandse springruiters hebben zich geplaatst voor de finale van de landenwedstrijd. Jeroen Dubbeldam (met paard Zenith), Maikel van der Vleuten (met paard Verdi) en Harrie Smolders (met paard Emerald) reden allen een foutloos parcours.
- Epke Zonderland eindigde na een valpartij als zevende op de rekstok. Er is gisteravond al zoveel over gezegd en geschreven dat we het hier kort houden. Hier nog even de foto waarop de koninklijke familie schrikt van de val:

Twitter avatar ADSportwereld AD.nl/sportwereld Aaaai! Zo zagen het koningspaar en de prinsesjes de val van Epke Zonderland. https://t.co/amY5NZlJj7 https://t.co/gzFiwLWOIa

Maar laten we vooral niet vergeten wat Zonderland heeft betekend voor het mannenturnen, schrijft NRC-sportredacteur Henk Stouwdam.

- De Nederlandse handbalsters wonnen vroeg op de avond van gastland Brazilië en mogen in de halve finale proberen om revanche te nemen op Frankrijk. Dat land versloeg Oranje in de eerste groepswedstrijd nog met 18-14.
- Ook de volleybalsters blijven op koers, dankzij een 3-1 overwinning op Zuid-Korea, de nummer vier bij de Spelen in Londen.
- En er was natuurlijk al het goud voor zeilster Marit Bouwmeester:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof En nog maar een gouden medaille voor #TeamNL @Marit_B haalt het eerste zeilgoud (excl. windsurfen) sinds Daan Kagchelland in 1936.

- Na de vrouwen nu ook bij de mannen goud bij het 10 kilometer openwaterzwemmen. Na een fotofinish werd Ferry Weertman als winnaar aangewezen.

Overig nieuws

- De Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie werd bij de uitreiking van de medailles opnieuw uitgefloten door het Braziliaanse publiek. Maandag kreeg hij bij zijn poging om goud te winnen ook al boegeroep over zich heen.
- De Olympisch kampioen van 2008 en 2012 in het hockey ligt eruit. Duitsland werd door Argentinië verpletterd: 5-2.
- Sprinter Churandy Martina heeft zich geplaatst voor de halve finale op de 200 meter. De Nederlander met Curaçaose roots werd in de series tweede in een tijd van 20,29 seconden. Titelfavoriet Usain Bolt bereikte met een tijd van 20,28 seconden de finale.
- De Kroatische Sandra Perkovic wist het goud te veroveren bij het discuswerpen. Met 69,21 meter gooide ze de schijf verder dan haar concurrenten Melina Robert-Michon (66,73 meter; Frankrijk) en Denia Caballera (65,34 meter; Cuba).
- João Havelange, tussen 1974 en 1998 24 jaar lang FIFA-voorzitter en tussen 1963 en 2011 IOC-lid, is op 100-jarige leeftijd overleden.
- Zes volleybalspelers uit het Cubaanse nationale team zijn aangeklaagd voor verkrachting in een hotel in de Finse stad Tampere, waar eerder dit jaar gespeeld werd als voorbereiding op de Spelen. De zes ontkennen.

    • Anouk Eigenraam