Vandaag tijdens de Spelen: pakt Schippers dan nu olympisch goud?

Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: Dafne Schippers, die komende nacht na de teleurstelling op de 100 meter dan toch een olympische titel hoopt te pakken, op ‘haar’ 200 meter.

Schippers klapt in haar handen na haar sterke halve finale afgelopen nacht in Rio.
Schippers klapt in haar handen na haar sterke halve finale afgelopen nacht in Rio. Foto ANP / Robin Utrecht

Komende nacht moet het dan eindelijk gebeuren voor atlete Dafne Schippers. Na haar teleurstellende vijfde plaats op de 100 meter zaterdag, toen ze last had van een liesblessure, hoopt Schippers vannacht in het olympisch stadion van Rio alsnog die felbegeerde gouden medaille te pakken.

Schippers kwam naar de Spelen met de zware last van de torenhoge verwachtingen in Nederland op haar schouders. Uitgerekend in de dagen voor de 100 meter kreeg ze last van haar lies, waardoor ze niet volledig fit aan de start van het koningsnummer verscheen. Schippers werd slechts vijfde en was diep teleurgesteld. Wel zei ze voldoende hersteld te zijn van haar liesblessure om op de 200 meter vol te kunnen gaan.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL Met speels gemak, door naar de finale: @dafneschippers! Ze is er klaar voor! 💪 #TeamNL https://t.co/lLof96ggxI

Dat bleek gistermiddag en vooral afgelopen nacht. Schippers liep in de halve finale soeverein naar de overwinning in een scherpe tijd van 21,97. En belangrijker nog: ze bleef haar grootste concurrente, de Jamaicaanse 100 meter-kampioen Elaine Thompson, eenvoudig voor. Als Schippers fit blijft moet ze daarom komende nacht het goud kunnen pakken op het nummer waarop ze vorig jaar ook al wereldkampioen werd. Dat zou een unieke prestatie zijn, want sinds 1992 haalde Nederland geen medaille meer bij het atletiek. Toen won Ellen van Langen goud op de 800 meter in Barcelona.

Waar Schippers zaterdag naar haar mislukte race geslagen oogde, sprak ze vannacht zelfverzekerd over haar vorm en overwinning op Thompson:

“Ik heb wel een tikje uitgedeeld. Op naar morgen, op naar de volgende. Je loopt niet tegen de minste. Dat is voor mij wel goed. Dat pept me een beetje op en zorgt dat ik een goede race neerzet. Het is een halve finale, dus je weet dat je door moet. Je kunt niet helemaal inhouden en je wilt toch winnen. Op het laatst kijk je om je heen en probeer je wat terug te zakken om toch zoveel mogelijk energie te sparen voor de finale. Nu goed herstellen.”

De finale van de 200 meter bij de vrouwen is komende nacht om 3.30 uur Nederlandse tijd.

Ook deze woensdag

- Worstelen: vrouwen tot 48 kg, met voor Nederland Jessica Blaszka.
- Atletiek: begin van de tienkamp (met Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun), om 15.55 uur de series van de 800 meter vrouwen (met Sifan Hassan), om 3.24 uur de halve finales 200 meter mannen (met Churandy Martina) en om 3.30 uur de finale van de 200 meter vrouwen (met Dafne Schippers).
- Paardensport: de laatste manche van de landenwedstrijd vanaf 15.00 uur, met kansen op medailles voor de Nederlandse springruiters.
- Hockey: de Nederlandse vrouwen spelen om 17.00 uur de halve finale tegen Duitsland.
- Zeilen: de medal race in de 470-klasse voor vrouwen om 18.05 uur, met voor Nederland Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen.
- BMX: de plaatsingsruns bij zowel de mannen als de vrouwen, met verschillende Nederlanders.
- Boksen: de Nederlandse boksster Nouchka Fontijn komt om 20.15 uur voor het eerst in actie, direct in de kwartfinale.

    • Pim van den Dool