Vandaag op de Spelen: kan Tess Wester Nederland naar de finale loodsen?

Rio 2016 Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: de handbalvrouwen willen revanche op de verloren poulewedstrijd tegen Frankrijk. En belangrijker: ze willen naar de olympische finale. De wedstrijd begint vanavond om 20:30 uur.

Keepster Tess Wester viert de ruime overwinning op Brazilië (32-23) en haar plaats in de halve finale van het olympisch handbaltoernooi.
Keepster Tess Wester viert de ruime overwinning op Brazilië (32-23) en haar plaats in de halve finale van het olympisch handbaltoernooi. Matthias Schrader/AP

Haar benen zijn uitschuifbaar, haar reflexen super, schreef NRC-redacteur Henk Stouwdam eind 2015 over Tess Wester, de 22-jarige keepster van de Nederlandse handbalsters.

Lees ook: De uitschuifbare benen van Tess Wester

Voorafgaand aan het toernooi was de keeperspositie de meest besproken plek in het team. Wie nam bondscoach Henk Groener mee naar Rio? Naast Wester kwamen ook de ervaren Marieke van der Wal (180 interlands) en net weer fitte Jasmina Jankovic in aanmerking. Begin juli werd de selectie bekend. ‘Ik mag mee!’ twitterde een opgeluchte Tess Wester.

In Rio praat niemand meer over de keeperskwestie. De jonge handbalster uit Heerhugowaard hield Nederland op de been in de groepsfase en toonde in de kwartfinale tegen Brazilië ook op beslissende momenten het verschil te kunnen maken.

Vol zelfvertrouwen gooide ze zich voor alle snoeiharde ballen die richting doel kwamen. Om op het laatst ook zelf nog even een doelpunt tegen de touwen te werken. Het was haar tweede goal in vijf olympische wedstrijden. Helemaal geen slecht gemiddelde, voor een keepster.