Turkije laat 38.000 gevangenen voorwaardelijk vrij

De gevangenissen van Turkije krijgen hierdoor meer ruimte voor verdachten van de mislukte staatsgreep.

Foto: AFP / Adem Altan

Turkije heeft woensdag een maatregel aangekondigd waarmee 38.000 gevangenen voorwaardelijk worden vrijgelaten. Dat laat de Turkse minister van Justitie, Bekir Bozdag, woensdag weten via Twitter. De minister zei niet waarom hij de maatregel doorvoert maar waarschijnlijk probeert hij ruimte te maken in de gevangenissen voor de verdachten van de mislukte staatsgreep.

De maatregel geldt voor gedetineerden die goed gedrag hebben vertoond, de helft van hun straf al hebben uitgezeten en nog twee jaar of minder in de gevangenis zouden moeten zitten. Mensen die zijn veroordeeld voor moord, huiselijk of seksueel geweld en misdaden tegen de staat zijn uitgesloten van de maatregel. Ook gaat de maatregel niet op voor misdaden die na 1 juli van dit jaar zijn gepleegd. De minister benadrukte in zijn tweet dat het niet gaat om amnestie.

Noodtoestand

Sinds de mislukte staatsgreep op 15 juli heeft Turkije de noodtoestand uitgeroepen en voert president Erdogan een zuivering door binnen de veiligheidsdiensten, het onderwijs en andere (semi)overheidsdiensten. Volgens persbureau AP zijn sinds de mislukte coup 35.000 mensen opgepakt en zeventienduizend mensen officieel aangeklaagd onder wie soldaten, politieagenten, rechters en journalisten vanwege vermeende banden met de geestelijke Fethullah Gülen. Volgens de regering is Gülen het brein achter de mislukte staatsgreep.

De regering kondigde woensdag ook een andere maatregel aan die het mogelijk maakt om 2300 medewerkers van de politie, 136 militairen en 196 medewerkers van de nationale telecomautoriteit te ontslaan.

    • Belia Heilbron