Turkije

Cellen leeg voor coupplegers

Foto Adem Altan/AFP

Turkije laat 38.000 gevangenen voorwaardelijk vrij. Dat meldt de minister van Justitie woensdag op Twitter. De maatregel wordt vermoedelijk doorgevoerd om ruimte te maken voor de verdachten van de mislukte staatsgreep. De voorwaardelijke vrijlating geldt voor gedetineerden die goed gedrag hebben vertoond, de helft van hun straf al hebben uitgezeten en twee jaar of minder in de cel zouden moeten zitten. Mensen die zijn veroordeeld voor moord, huiselijk of seksueel geweld en misdaden tegen de staat blijven vastzitten. Ook geldt de vrijlating niet voor mensen die misdaden hebben gepleegd na 1 juli van dit jaar. Verdachten van de coup zijn dus uitgesloten van de maatregel. Sinds de mislukte staatsgreep heerst de noodtoestand en voert president Erdogan een zuivering door. Hij heeft zo’n 35.000 mensen laten oppakken, 17.000 zijn officieel aangeklaagd onder wie soldaten, agenten, rechters en journalisten vanwege vermeende banden met de geestelijke Fethullah Gulen. Volgens de regering is Gulen het brein achter de mislukte staatsgreep. (AP)

    • Belia Heilbron