Topdiplomaat Noord-Korea overgelopen

Het gaat om Thae Yong-ho, een diplomaat op de ambassade in Londen. Dit jaar liepen al ruim 800 Noord-Koreanen over.

Thae Yong-ho, een hoge diplomaat op de Noord-Koreaanse ambassade in Londen, is overgelopen naar Zuid-Korea. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van Hereniging woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau Yonhap. Het is zeer uitzonderlijk dat een diplomaat van zijn statuur overloopt.

Twitter avatar caspervdveen Casper van der Veen Opmerkelijk: Noord-Koreaanse diplomaat in Londen loopt over naar aartsvijand Zuid-Korea. Tae Yong-ho sprak vaak(1/3) https://t.co/6t4Dk77U8w
Twitter avatar caspervdveen Casper van der Veen op bijeenkomsten van ultralinkse Britse groepen, waar hij het Noord-Koreaanse standpunt dan vurig verdedigde. Het zal interessant (2/3)
Twitter avatar caspervdveen Casper van der Veen worden om te kijken of hij bruikbare informatie heeft over de Noord-Koreaanse elite en de sociale situatie in Noord-Korea (3/3)

Thae verdween enkele weken terug met zijn gezin uit Londen. Nu is hij opgedoken in Zuid-Korea. Hij was op de ambassade belast met het promoten van zijn land onder de Britten. De reden achter zijn actie is volgens Zuid-Korea zijn afkeer van het Noord-Koreaanse regime, zijn verlangen naar democratie en zorgen over de toekomst van zijn kinderen.

Er liepen dit jaar volgens Zuid-Korea al 815 mensen over. Dat is 15 procent meer dan vorig jaar. Onder hen zijn restaurantmedewerkers in het buitenland, een militaire officier en een jeugdige wiskundige die meedeed aan een wedstrijd in Hongkong.

Beelden van een bijeenkomst van de Revolutionary Communist Party of Britain met Tae. Tekst loopt verder onder video.

Sancties

Die stijging kan te maken hebben met de groter wordende internationale druk op Noord-Korea, waardoor de economie alsmaar verder in elkaar zakt. Dit jaar legde de VN de strengste sancties in twintig jaar op aan Noord-Korea wegens een nieuwe test van een nucleair wapen en een langeafstandsraket.

Als gevolg van de sancties is Noord-Korea alleen maar meer rakettesten uit gaan voeren. Zuid-Korea en de VS hebben recent, tot ergernis van Pyongyang, een overeenkomst gesloten over een raketschild op Zuid-Koreaans grondgebied.

Sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953) zijn er in totaal 29.000 Noord-Koreanen overgelopen, volgens Zuid-Korea. Thae is een van de hooggeplaatste diplomaten in jaren die zijn land de rug toekeert. In 1997 liep Hwang Jang-yop over. Hij was grotendeels verantwoordelijk voor het schrijven van de Juche, de officiële staatsideologie van Noord-Korea.