SP’er Van Bommel verlaat de Tweede Kamer

Als hij minister van Buitenlandse Zaken kan worden in een kabinet waar de SP aan meedoet, is hij zo weer terug.

Foto ANP / Bart Maat

Als hij namens de SP in een volgend kabinet minister van Buitenlandse Zaken kan worden, is hij zo weer terug. Maar vooralsnog vertrekt Harry van Bommel (54), Tweede Kamerlid sinds 19 mei 1998, uit de politiek. Deze woensdag heeft hij bekendgemaakt dat hij niet opnieuw op de kandidatenlijst wil staan voor de Tweede Kamer. Hij is daarmee de vijfde SP’er – van de vijftien Kamerleden – die na de verkiezingen van maart volgend jaar niet terugkeert.

Begin dit jaar zei Van Bommel nog in NRC dat hij graag opnieuw Tweede Kamerlid wilde worden. „De wereld staat in brand en als je kijkt naar alle kennis die ik heb over het Midden-Oosten, en de contacten die ik heb, dat is ervaring die telt”, zei hij toen. Nu zegt hij dat hij ook toen al ,,het inzicht” had dat hij er beter mee kon ophouden. ,,Maar je weet hoe het is in de politiek: als je zegt dat je weg wilt, ben je eigenlijk al weg.”

De uiteindelijke beslissing nam hij deze zomer. ,,Ik trok met mijn gezin door de VS. Mijn vrouw is personeelsfunctionaris en zij kan beter rekenen dan ik. Ze vroeg: hoeveel is 55 plus vijf? Ik zou tegen de zestig zijn als ik na een volgend kabinet, als die de termijn uitzit, op zoek zou gaan naar ander werk.”

Van Bommel is in de Tweede Kamer voor zijn partij woordvoerder buitenlandse zaken en EU. Hij is nu van plan om na de verkiezingen op projectbasis werk te zoeken in ,,opkomende democratieën”: ,,Ik zou politici en politieke partijen kunnen begeleiden. Er zijn heel veel dingen te doen op mijn terrein.” Anderhalf jaar geleden kreeg hij, zegt hij, al eens een aanbod voor een baan in Iraaks Koerdistan.

Twitter avatar emileroemer Emile Roemer De nestor vertrekt. Een moedig besluit dat ik respecteer. Harry heeft dit werk 18 jaar met hart en ziel gedaan. De SP is hem enorm dankbaar.

Van Bommel meerdere malen in opspraak

In 2007 raakte Van Bommel in opspraak door een klacht van een ambassademedewerkster in Jordanië: zij vond dat ze door Van Bommel was lastiggevallen, hij bood zijn excuus aan. Afgelopen voorjaar was er een ex-militair die met een aanklacht tegen Van Bommel kwam: het Kamerlid zou in Paramaribo de vrouw van de ex-militair hebben aangerand. Van Bommel deed daarna zelf aangifte tegen de man wegens smaad en laster.

Samen met SGP-leider Kees van der Staaij is Van Bommel, opgeleid als docent Nederlands en Engels, het langst zittende Tweede Kamerlid. Hij voerde in 2005 fel campagne tegen de EU-grondwet en afgelopen voorjaar opnieuw tegen het EU-verdrag met Oekraïne. In 2015 publiceerde hij een boek met vijftien portretten van Surinamers in Nederland, ‘Surinamers in de polder’.

Volgens Van Bommel was er vanuit zijn partij ,,geen enkel signaal” waaruit hij zou moeten opmaken dat de SP-kandidatencommissie het ook een beter idee vond dat hij na de verkiezingen zou vertrekken als Kamerlid. ,,Wij hebben ook geen regel dat je er na zoveel termijnen uitmoet.”

Begin dit jaar zei Van Bommel dat het zijn droom was om minister van Buitenlandse Zaken te worden. ,,Daar blijf ik voor beschikbaar.”

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Jammer dat nestor Harry van Bommel TK gaat verlaten! Heb hem in debatten en werkbezoeken leren kennen als gedreven en hardwerkend kamerlid.
    • Petra de Koning