Rousseff bereid tot referendum verkiezingen in Brazilië

Dat staat in een open brief die ze aan het volk en aan de Senaat gestuurd heeft.

Foto Dilma Rousseff

De geschorste president Dilma Rousseff van Brazilië is bereid een referendum te houden over de vraag of er vervroegde verkiezingen moeten komen. Dat staat in een open brief die ze aan het volk en aan de Senaat gestuurd heeft.

Roussef stelt wel de voorwaarde dat als het referendum er komt, ze eind augustus niet kan worden afgezet. In de vier pagina’s tellende brief geeft ze ook aan onschuldig te zijn, maar wel fouten te hebben gemaakt. Die fouten zijn echter niet zo groot dat volgens haar een afzettingsprocedure noodzakelijk is.

Vorige week stemde de Braziliaanse Senaat nog in met een afzettingsprocedure. Na een bijna zeventien uur durende sessie, waren 59 politici voor de impeachmentprocedure. Rousseff waarschuwt in de brief voor een coup als ze moet vertrekken.

De Braziliaanse president zit al maanden thuis sinds ze in mei geschorst werd wegens beschuldigingen van fraude met publieke fondsen. Als Rousseff definitief uit haar ambt wordt gezet, zal interim-president Michel Temer de rest van haar termijn staatshoofd zijn.

Gerechtshof staat onderzoek naar Rousseff toe

De brief van Rousseff komt op het moment dat het Braziliaanse hooggerechtshof een onderzoek naar haar en haar voorganger Luiz Inácio Lula da Silva heeft toegestaan, meldt persbureau Reuters op basis van GloboNews. Een president geniet normaliter diplomatieke onschendbaarheid. Rousseff zou Lula een kabinetspost hebben willen geven om aan vervolging te ontkomen. De openbaar aanklager zou ook toestemming hebben gekregen om onderzoek te doen naar corruptie bij twee voormalige ministers.

    • Anouk Eigenraam