Rio: twee keer goud, zilver en turndrama

Rio 2016

Nederland won dinsdag drie medailles en stootte door naar plek zeven in het landenklassement.

Baanwielrenner Matthijs Büchli won vannacht een zilveren medaille op de keirin. Foto SANDER KONING/ANP

De Nederlandse olympische ploeg had dinsdag opnieuw voldoende te vieren op de elfde dag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar de warme dag kende ook een sportief drama; de val van turner Epke Zonderland, de kampioen van 2012.

Een dag na het succes van zwemster Sharon van Rouwendaal klonk in de ochtenduren opnieuw het Wilhelmus op de Copacabana. Na de vrouwen was ook het goud bij de mannnen voor de Nederlandse zwemploeg. Onder het toeziend oog van zijn vriendin Ranomi Kromowidjojo was Ferry Weertman de snelste in de eindsprint, na tien kilometer zwemmen onder de kust van Fort Copacabana.

Even verderop in Rio, aan de baai van Guanabara, haalde zeilster Marit Bouwmeester – met een dag vertraging – het goud binnen. Wegens de weersomstandigheden was haar finale in de Laser Radial een etmaal uitgesteld. De Friezin, die vier jaar geleden in Londen zilver won, kwam even in de problemen in de race maar hield net genoeg voorsprong over voor haar olympische titel. Baanwielrenner Matthijs Büchli pakte de derde Nederlandse medaille door tweede te worden op het onderdeel keirin.

Door de opmerkelijke medailleoogst steeg TeamNL naar een ongebruikelijk hoge klassering op de medaillespiegel. Met acht gouden medailles, drie keer zilver en driemaal brons staat Nederland op de zevende plaats, boven grote sportlanden als Frankrijk en Australië. Het record aan gouden medailles tijdens Olympische Spelen ligt voor Nederland op twaalf, in Sydney (2000).

De komende dagen komen nog verschillende teams en sporters in actie die kans maken op een medaille. Zo plaatste Dafne Schippers zich dinsdag met gemak voor de finale op de 200 meter. Ze zette daarbij de beste tijd neer van alle halvefinalisten. Sifan Hassan kon het niet waarmaken op de 1.500 meter. Ze kon al snel het tempo niet bijhouden en werd vijfde.

Naast Schippers liggen de hockeysters, handbalsters en de volleybalsters op medaillekoers. De mannenhockeyers verloren vannacht de halve finale tegen België, waardoor alleen nog brons haalbaar is. Voor de beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen geldt hetzelfde: zij werden in de halve finale uitgeschakeld door een Braziliaans duo. De Nederlandse handbalsters haalden daarentegen de halve finale ten koste van het gastland.

Olympische Spelen pagina E5-9
    • Auteur Onbekend