Rechtszaak

PowNed krijgt toch deels gelijk over filmpje Syrische vluchteling

Het gerechtshof in Amsterdam heeft omroep PowNed in hoger beroep deels gelijk gegeven in een zaak die was aangespannen door een Syrische vluchteling. Fragmenten in een uitgezonden filmpje waarin de Syriër zich afkeurend uitlaat over homoseksualiteit mochten uitgezonden worden. Ook was het volgens de rechter gerechtvaardigd dat de verslaggever zich niet kenbaar maakte als journalist.

Fragmenten waarin de man het heeft over de grootte van zijn testikels, hadden níét uitgezonden mogen worden, oordeelde de rechter in hoger beroep. In eerste aanleg gaf een rechter PowNed op alle drie die punten ongelijk.

Eind september ging verslaggever Charlotte Pieters van PowNed naar een noodopvang van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Apeldoorn. Ze vertelde niet dat ze journalist was, maar meldde dat ze in het kader van een schoolproject opnames kwam maken. Volgens PowNed was dat nodig omdat het COA de omroep meermalen de toegang tot opvanglocaties had geweigerd. Die uitleg van PowNed accepteerde de rechter.

Het uitzenden van de afkeurende uitspraken over homoseksualiteit valt volgens de rechtbank binnen het publieke debat: „Dit filmpje werd immers getoond in het kader van een debat bij Studio PowNed over het gebrek aan tolerantie bij sommige vluchtelingen ten aanzien van homoseksualiteit. Daarbij vormde de uitzending ervan geen grote inbreuk op de privacy van de vluchteling, omdat het slechts zijn afkeurende mening over homoseksualiteit bevatte.”

Ook in beroep wordt PowNed wel veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 2.500 euro. In een fragment dat ook los op Facebook werd geplaatst spreekt de asielzoeker over zijn vanwege langdurige seksuele onthouding opgezwollen testikels. Daarmee is hij in zijn eer en goede naam aangetast. Volgens de rechtbank speelde dit fragment in de discussie geen rol en diende het enkel „als humoristisch bedoelde afsluiting van de uitzending”. PowNed heeft de filmpjes verwijderd van zijn website.

    • Joram Bolle