Polen: tot drie jaar cel voor ‘Pools vernietigingskamp’

Buitenlandse media refereren vaak aan de naziconcentratiekampen op door de Duitsers bezet Pools grondgebied als “Pools”. De Poolse regering maakt dat strafbaar.

Voormalig concentratiekamp Birkenau.
Voormalig concentratiekamp Birkenau. Alik Keplicz / AP Photo / File

De Poolse regering heeft ingestemd met het wetsvoorstel om degenen die naziconcentratie- en vernietigingskampen uit de Tweede Wereldoorlog “Poolse vernietigingskampen” noemen, een celstraf van maximaal drie jaar te geven. Het kabinet van premier Beata Szydlo keurde het voorstel dinsdag tijdens de wekelijkse sessie goed. Dat meldt persbureau AP.

Ten tijde van de oorlog was Polen bezet door Duitsland. Polen windt zich al jaren op over buitenlandse media, en zelfs President Obama, die aan de kampen refereren als “Pools”, in plaats van “nazi”. Naar verwachting wordt het voorstel ook goedgekeurd door het parlement, waar de regerende nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in de meerderheid is.

Polen vrezen dat naarmate de herinneringen aan de oorlog vervagen, jonge generaties ten onrechte denken dat Polen een rol speelden in kampen als Auschwitz en Treblinka. “Het waren niet onze vaders of moeders die verantwoordelijk zijn voor de misdaden van de Holocaust, die door Duitse en nazicriminelen gepleegd werden op bezet Pools grondgebied”, zei Zbignew Ziobro, de minister van Jusitie. “Onze verantwoordelijkheid is het verdedigen van de waarheid en waardigheid van de Poolse staat en de Poolse bevolking.” Veel Polen steunen het wetsvoorstel en vinden het weinig anders dan de wetten in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland die het ontkennen van de Holocaust strafbaar maken.

Lees ook: Noem je Auschwitz een ‘Pools kamp’? 5 jaar celstraf

Juridisch machteloos

Over het wetsvoorstel wordt al maanden gediscussieerd. In eerdere versies was er sprake van een celstraf van vijf jaar, maar de dinsdag goedgekeurde versie is iets milder. Het ministerie van Justitie gaf aan dat celstraffen zijn voorbehouden voor degenen die opzettelijk de naam van Polen door het slijk halen door hun woordgebruik. Degenen die onopzettelijk verwijzen naar de kampen als “Pools” krijgen lichtere straffen, zoals een boete.

De Poolse regering staat juridisch uiteindelijk echter machteloos tegen buitenlanders die de verkeerde naam voor de kampen gebruiken. Critici zeggen dat de wet ten koste gaat van vrijheid van meningsuiting en zijn bang dat de wet bedoeld is om historisch onderzoek naar de behandeling van Joden door Polen in de oorlog onmogelijk te maken.

In Polen woonden voor de Tweede Wereldoorlog 3,2 miljoen Joden, wat neerkwam op tien procent van de totale bevolking. Drie miljoen van hen overleefden de oorlog niet, waardoor de Joodse bevolking in Polen na de oorlog nog slechts vijftig- tot zeventigduizend personen telde.

Lees ook: In Polen is antisemitisme intiem – en tegelijk massaal
    • Floortje Rawee