Pijpleiding

NAM hervat oliewinning in Schoonebeek, maar „geeft eerst iedereen de ruimte voor debat en bespreken van alternatieven”

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) denkt de oliewinning in Schoonebeek half september te kunnen hervatten. Dat meldt minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De grootste oliewinningslocatie van Nederland kwam april vorig jaar stil te liggen toen er een lekkage werd ontdekt in de ondergrondse pijpleiding voor de afvoer van afvalwater dat vrijkomt bij de winning. De leiding, die op meerdere plaatsen bleek te roesten, is over een lengte van 45 kilometer voorzien van een kunststof binnenleiding. Via de pijp wordt sinds 2011 productiewater getransporteerd naar lege gasvelden in Twente.

De injectie van afvalwater in de gasvelden stuit op steeds meer verzet bij de Twentse bevolking, vanwege mogelijke risico’s voor het drinkwater en de natuur en de kans op aardbevingen. Actievoerders van de Stichting Stop Afvalwater Twente spraken woensdag met Kamp.

Die verwacht eind dit jaar een besluit te kunnen nemen over de toekomst van de injectie van het afvalwater in Twente. Er loopt een onderzoek naar alternatieven. In een tussentijdse rapportage staat dat injectie nog steeds de meest milieuvriendelijke manier van verwerken is. De NAM houdt er rekening mee dat uit onderzoek naar voren komt dat andere methodes de voorkeur verdienen, zo blijkt uit de brief.

De NAM hervat de winning niet onmiddellijk om „iedereen de ruimte te geven voor debat en het bespreken van alternatieven”, aldus een woordvoerder. (NRC)

    • Annette Toonen