Peilingen benadelen Trump, meldt mysterie Michael Ellis

Correspondent Guus Valk beschrijft de Amerikaanse verkiezingscampagne aan de hand van de grote ontwikkelingen tot de veelzeggende details. Vandaag: Wie is Michael Ellis?

Foto Eric Thayer/AP

Wie is Michael Ellis? Hij is hoofdredacteur, ondernemer „met ruim 23 jaar ervaring”, en „geeft al zijn hele carrière leiding in de internetwereld”. Dat staat op LongRoom.com, waarvan Ellis hoofdredacteur is. Naast zijn cv staat een tekeningetje van een sympathiek lachende man met warrig haar.

Michael Ellis is een mysterie. Niemand kent hem, hij heeft geen Twitter- of Linkedin-account, is op Google onvindbaar. Zijn site LongRoom was onbekend. Tot vorige week, toen de site een spectaculaire onthulling deed. Alle dramatische opiniepeilingen voor Donald Trump kloppen niet. Peilingbureaus zijn ‘bevooroordeeld’, in Hillary Clintons voordeel.

Volgens de site RealClearPolitics leidt Clinton landelijk met 6,7 procentpunt op Trump. RealClearPolitics berekent een gewogen gemiddelde, afhankelijk van de betrouwbaarheid van peilingbureaus. Clinton liep uit op Trump vlak na de Democratische Conventie en breidde die voorsprong uit. De datajournalisten van fivethirtyeight.com geven Clinton een kans van 76,8 procent om te winnen.

Volgens LongRoom kloppen die cijfers niet. Als je alle peilingen ‘corrigeert’ door de vooroordelen ten opzichte van Clinton weg te strepen, staat Trump er het beste voor, met 43,4 voor hem tegen 42,8 procent voor Clinton.

De onthulling werd uitgebreid behandeld in de Trump-gezinde pers. LongRoom kon het weten. Op de site staan grafieken die teruggaan tot de presidentsverkiezingen van 2004. Wat blijkt: de zege van Bush in 2004, en Obama in 2008 en 2012, blijkt de site exact voorspeld te hebben. Dat blijkt uit statistieken die LongRoom zelf online heeft gezet. De site wemelt van de gedetailleerde grafieken, die bewijzen dat de site er in het verleden nooit naast heeft gezeten.

Het duurt niet lang voor de ‘objectieve’ peilingen van LongRoom doordringen tot de conservatieve pers. De pro-Trump-beweging snakt naar goed nieuws, en goed nieuws levert LongRoom. Op online forum Reddit, waar veel Trunp-aanhangers discussiëren, wordt LongRoom veelvuldig aangehaald. Zie je wel, zeggen ze daar, Trump had gelijk! Niet alleen de media zijn bevooroordeeld in het nadeel van Trump, ook de peilers. Als je maar vaak genoeg blijft herhalen dat Trump het nauwelijks meer kan redden, dan verkleinen zijn kansen.

Alex Jones, steunpilaar van Trump en bekend complotdenker, zegt op zijn website infowars.com:

„Ze weten dat de peilingen niet deugen. Ze voegen 10, 15 procent Democraten toe. (..) Peilingen peilen niet zomaar. Ze drukken een agenda door, ingegeven door hun zakelijke belangen. Allemaal nep.”

Zo wordt een groot probleem voor Trump, zijn lage scores, een voordeel voor Trump: kijk eens hoe hij vecht tegen de elite. Zelfs de opiniepeilers zijn tegen hem!

Volgens LongRoom zijn peilingen in het voordeel van de Democraten. Ze meten niet wat echte kiezers vinden, wel wat een select gezelschap vindt. Dat sites als fivethirtyeight peilingbureaus al wegen, onder meer op vooringenomenheid, wordt niet genoemd. In de praktijk werkt LongRoom zo: peilingen die sterk in het voordeel van Clinton zijn, worden het meest rigoureus omgebogen. Zo wast LongRoom alle peilingen wit, in het voordeel van Trump. De grafieken die moeten bewijzen dat de site altijd gelijk heeft gehad, zijn waarschijnlijk vervalsingen.

Dat LongRoom zo veel positieve aandacht krijgt in de conservatieve pers, is niet in Trumps voordeel. Het doet denken aan de verkiezingen van 2012, toen Republikein Romney op basis van peilingen dacht dat hij kon winnen van Obama. Ook zijn ‘gecorrigeerde peilingen’ bleken een typisch geval van wensdenken. Hij verloor, onder meer omdat hij dacht dat de winst al binnen was. Juist de onwil de realiteit onder ogen te zien, heeft zijn afgang in gang gezet.

Trump lijkt ook te geloven in winst, negeert de nadelige peilingen. Dinsdag zei hij, dat een zege in de lucht hangt. „Ik trek de volste zalen. Iedereen kan dat zien. Niemand heeft ooit zulke volle zalen getrokken.”

Michael Ellis van LongRoom heeft voor optimisme gezorgd bij Trump en zijn aanhangers. Maar nog steeds weten we niet wie hij is. LongRoom reageert niet op mails, en Ellis blijft onvindbaar. Begin deze week is LongRoom opeens uit de lucht, na een kritisch artikel op fivethirtyeight. En wie Michael Ellis is, zal vermoedelijk altijd een raadsel blijven.

    • Guus Valk