Onachtzaam Ajax staat in Arena tegengoal toe

Champions League

Aanvallend superieur maar Ajax moet, net als tegen PAOK, weer een goal goedmaken. Tegen robuust Rostov werd het 1-1.

Ajacied Bertrand Traoré schiet op doel, maar zijn inzet wordt gestopt. Foto ANP

In zekere zin is Rostov het tegenbeeld van Ajax. De ploeg speelt een spelletje dat haaks staat op de eeuwige offensieve aspiraties in Amsterdam. Ingezakt tot ver op de eigen helft, met elf man achter de bal. Dat bleek ook dinsdagavond de paradox van deze Russen: de meeste voetballers willen de bal, zij juist niet. Gevolg was dat Ajax er amper doorheen kwam en in eigen stadion bleef steken op 1-1.

De groepsfase van de Champions League is daardoor nog ver uit zicht voor Ajax, wetende dat de Russen hun dubbel tellende uitdoelpunt zullen koesteren. Zij hebben volgende week aan 0-0 genoeg om zich te plaatsen en zullen zich vooral toeleggen op het voorkomen van een tegentreffer. Ajax kan dat niet; de ploeg moet scoren. „Dat is geen probleem. Wij willen altijd het spel maken”, aldus trainer Peter Bosz. „Het zou anders zijn als wij ook gewend zijn om zo’n spelletje te spelen. Dan hadden we wel een probleem.”

Bosz was allang blij dat zijn ploeg volgens hem niet een counter had weggegeven. Nadeel was wel dat Ajax al snel met 1-0 achter stond, na een fout van keeper Jasper Cillessen. De Russen hadden hun doel bereikt en gingen het spel vertragen. Meestal houden ballenjongens de vaart erin, maar nu was het alsof ze er niet stonden. De Russen negeerden de aangegooide ballen. Toch weer dertig seconden tijdwinst.

Neem het ze eens kwalijk. Dit spel leidde vorig seizoen bijna tot de eerste landstitel in de clubhistorie, ware het niet dat Rostov die in de laatste tien minuten van het seizoen verspeelde bij Mordovia Smaransk. CSKA Moskou werd kampioen en Rostov werd als nummer twee overgeleverd aan Ajax in de playoffs voor de Champions League.

Was Rostov kampioen geworden, dan deed die titel weinig onder voor die van wonderclub Leicester City in Engeland. Bijna degradatie, gevolgd door een fraaie opmars, met daartussen zulke financiële sores dat de beste spelers een bekerduel in Sint-Petersburg boycotten. De club, die wordt bestuurd door het lokale overheidsdistrict, had meer dan tien miljoen euro schuld en merkte de gevolgen van de oorlog in de nabijgelegen Donbass in Oekraïne.

Voetbal was geen prioriteit meer, het opvangen van Oekraïense vluchtelingen wel. Saillant was ook een beschuldiging van de Russische voetbalbond, die stelde dat Rostov pensioengelden aan voetballers zou uitkeren. Hoewel de club tijdelijk werd uitgesloten van Europees voetbal, kon de Russische bond die verdenking onvoldoende hardmaken bij het sporttribunaal CAS.

Gelet op de financiën heeft ook Rostov baat bij de 12 miljoen euro die de winnaar van het tweeluik krijgt bijgeschreven bij toetreding tot de Champions League. Ajax int daarbij nog enkele miljoenen aan tv-gelden, die het moet delen met PSV.

Pas over een week zal blijken of Ajax zich kan voegen bij de Europese elite. Het resultaat van dinsdag zei weinig, hoewel Ajax meer had moeten scoren. Via spits Bertrand Traoré. Hij toonde zich een versterking met zijn dribbels en creativiteit, maar trof een scherpe keeper op zijn weg. Mooi was wel dat fans opveerden bij zijn acties. Je voelde hun hunkering: is dit eindelijk die topspits die Ajax zo nodig heeft?

Voorlopig moet het nog van Davy Klaassen komen. De aanvoerder verzilverde de strafschop die Ajax kreeg toegewezen na hands. Zo houdt Ajax hoop, al is het maar omdat de thuiswedstrijd tegen PAOK Saloniki ook in 1-1 eindigde.

    • Fabian van der Poll