Nederlands lid ‘Audi-bende’ krijgt 4 jaar cel

De ‘Audi-bende’ bestaat uit een groep van zo’n 250 Nederlanders, voornamelijk afkomstig uit Amsterdam en Utrecht.

Foto ANP

Bij de rechtbank van Aken is een 25-jarige man uit Utrecht veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en drie maanden. Het gaat om een lid van de zogenoemde ‘Audi-bende’, een groep van voornamelijk Nederlandse Marokkanen die de afgelopen jaren plofkraken uitvoerden in Duitsland. De rechtbank van Aken bevestigt dat, na berichtgeving op onder meer RTV Utrecht.

De rechter acht Mohamed al B. schuldig aan het opblazen van twee Duitse geldautomaten. Een daarvan was in de buurt van Frankfurt - waarna Al B. opgepakt werd, de ander in de buurt van Aken. De opgelegde straf is lager dan het Duitse Openbaar Ministerie had geëist: zij wilden dat hij zeven jaar de cel in ging.

Al B. ontkent dat hij betrokken is geweest bij plofkraken. Wel gaf hij toe de Audi - waarmee een van de kraken werd uitgevoerd - gestolen te hebben.

Twitter avatar MarkvanderWel Mark RTV Utrecht Ruim vier jaar cel voor Utrechtse plofkraker in Duitsland
#rtvutrecht https://t.co/YBSYMLMKuv

“Het Duitse volk is boos op de 200 Noord-Afrikanen uit Utrecht en Amsterdam die ons land met geweld komen beroven”, zei de rechter volgens RTV Utrecht tijdens de zaak. “Ze kwamen voor geld, de rest boeide niet.”

Leden van de ‘Audi-bende’, die bestaat uit zo’n 250 Nederlanders uit Utrecht en Amsterdam, rijden na hun plofkraken in Duitsland met hoge snelheid terug naar Nederland. Dat doen zij meestal in gestolen Audi’s. In februari kwamen twee Nederlanders om het leven bij een verkeersongeluk na een inbraak in een telefoonwinkel vlak over de grens bij Venlo. Ook deze twee werden in verband gebracht met de Nederlandse bende.

Lees meer over de ‘Audi-bende’: Duitse plofkraken toegenomen door Nederlandse ‘Audi-bende

De reden dat deze groep criminele Nederlanders naar Duitsland uitwijkt, is omdat de pinautomaten daar minder goed beveiligd zijn. De pinautomaten worden volgespoten met gas en daarna opgeblazen.

Volgens Duitse media zijn tot nu toe dit jaar dit jaar in deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen 105 plofkraken gepleegd. Dat zijn er al meer dan heel vorig jaar bij elkaar.