NAM hervat oliewinning in het Drentse Schoonebeek

Daardoor wordt er ook weer afvalwater in Twente geloosd, waar veel protest tegen is. Minister Kamp onderzoekt alternatieven.

Foto Lex van Lieshout / ANP XTRA

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) hervat de oliewinning in het Drentse Schoonebeek vanaf medio september. Dat betekent ook dat er weer afvalwater van de oliewinning in Twente geloosd zal worden, waar veel verzet tegen is. Dat schrijft minister Kamp (Economische Zaken, VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Er loopt nog wel een onderzoek naar alternatieven voor de injectie van het productiewater in Twente. Eind 2016 hoopt Kamp een besluit te kunnen nemen over de toekomst van het afvalwater.

De oliewinning in Schoonebeek werd vorig in juni vorig jaar stilgelegd na een lekkage in de pijpleiding waardoor het water naar Twente wordt getransporteerd. Die leiding is nu gerepareerd door in de bestaande leiding een leiding met een kleinere diameter te installeren. Door de reparatie kan de oliewinning, op basis van de in 2010 verleende vergunningen, weer opgepakt worden.

Lees ook: Een injectie met vier miljoen liter ongenoegen

PvdA en CDA maakten begin augustus in Kamervragen kenbaar zich zorgen te maken over het lozen van het afvalwater in Twente. Twentenaren maken zich zorgen over de natuur en hun drinkwater. Een tussenrapport van 26 juni geeft, zo schrijft Kamp, echter aan dat de huidige manier “nog steeds het meest milieuvriendelijke alternatief” is. Eind september overlegt Kamp met de regio welke alternatieven nog verdere uitwerking nodig hebben. Ook zal hij de NAM vragen de alternatieven door te rekenen en te vergelijken met de huidige methode.

De Statenfractie van GroenLinks wil dat Gedeputeerde Staten van Overijssel bezwaar maken en juridische stappen zetten. Zo wordt de oliewinning mogelijk niet opgestart voordat het bezwaar afgehandeld is. Komende weken moet blijken of er een politieke meerderheid bestaat voor dit besluit.

Twitter avatar GroeneJansen Robert Jansen #GroenLinks #Overijssel wil dat provincie alles in het werk stelt hervatting dump NAM-afvalwater te voorkomen, dus ook naar de rechter
    • Floortje Rawee