Met Leon…

Lisa Vos belt met fotograaf Leon Schröder (54) uit Leidschendam die 150 Rotterdammers bloot wil fotograferen.

Foto Greg Friedler

Voor het project Naked Rotterdam moeten alle gefotografeerden bloot. Waarom?

„Als eerbetoon aan de Amerikaanse fotograaf Greg Friedler en als campagne voor natuurlijke schoonheid. Het taboe maatje nul moet doorbroken worden. ‘Gewone’ mensen moeten laten zien hoe ‘gewone’ lichamen eruit zien.”

Maar je maakt ook foto’s van modellen?

„Dit is een tegenbeweging: een statement tegen het streven naar perfectie. Modellenlichamen zijn niet de norm, eerder een uitzondering.”

Je bent zelf Hagenees. Waarom Rotterdammers?

„De ‘Niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit van Rotterdammers is precies de mentaliteit die ik zoek. Samen de handen uit de mouwen steken en zaken voor elkaar krijgen. Mijn foto’s worden franjeloze weergaven, mensen gewoon zoals ze zijn, geen poespas. Dit is een club die daar gevoel voor heeft.”

Heb je al veel aanmeldingen?

„Blootfoto’s an sich blijven toch iets bijzonders. In de Koopgoot of supermarkt zit echt niemand op mijn verhaal te wachten. Ik noem het de rollercoaster ride: van hoop naar wanhoop. Van de twintig mensen die ik vraag, zegt er misschien één ‘ja’. Ik wil dat de reeks Rotterdam weerspiegelt, dus blijf leuren.”

Zo cultureel divers als de Maasstad is?

„Een afspiegeling van de bevolkingssamenstelling van Rotterdam is misschien nét iets te ambitieus. Met alle respect.”

Zou je zelf meewerken aan zo’n project?

„Om te ervaren hoe kwetsbaar je bent, heb ik zelf weleens naakt geposeerd. Een akelig gevoel.”

Zou een niet-naakte serie net zo boeiend zijn?

„Nee, dat naakte spreekt enorm tot de verbeelding. Een zelfde persoon, naakt of niet naakt, kan zo anders zijn. Ben jij toevallig Rotterdammer?”