‘IOC-bestuurder opgepakt voor ticketfraude’

Volgens Braziliaanse media werd Patrick Hickey, baas van de Europese olympische comités, gearresteerd.

Patrick Hickey (rechts) tijdens een judowedstrijd op de Spelen. Foto Jack Guez / AFP

Prominent IOC-lid Patrick Hickey is woensdag opgepakt in Rio de Janeiro op verdenking van betrokkenheid bij fraude met toegangskaartjes voor de Olympische Spelen. Dat meldt de Braziliaanse krant Globo na berichtgeving van het televisieprogramma Bom Dia Rio.

Hickey is de voorzitter van de Ierse Olympische Raad (OCI) en van de Europese Olympische Comités (EOC). Verder is hij lid van het dagelijks bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij werd opgepakt in een hotel in het westen van de stad, meldt Globo. Volgens de BBC heeft de politie gezegd dat Hickey tijdens zijn arrestatie probeerde te vluchten. Ook werd hij na zijn arrestatie onwel en heeft hij medische verzorging gekregen.

Volgens Globo wordt Hickey ervan verdacht een rol gespeeld te hebben in de fraudezaak rond THG Sports. Via dat bedrijf zouden kaartjes voor olympische evenementen zijn opgekocht en doorverkocht voor een hoger bedrag. Daar zou 10 miljoen real (omgerekend 2,8 miljoen euro) mee gemoeid zijn, meldde persbureau Reuters eerder.

De politie liet anderhalve week geleden weten meer dan duizend kaarten in beslag genomen te hebben die mogelijk afkomstig waren van het OCI. Dinsdag gaf een Braziliaanse rechter opdracht voor de arrestatie van vier medewerkers van THG, onder wie een Nederlander.

    • Bastiaan Nagtegaal