In deze tuin is alles giftig

Wie durft binnen te stappen in de Poison Garden in Noord-Engeland? Pas op met aan bloemen ruiken, je kan flauwvallen.

De dodelijke tuin.
De dodelijke tuin. CNN / Great Big Story

Er is nog niemand doodgegaan door een bezoekje aan de Poison Garden in Noord-Engeland. Maar soms vallen mensen flauw, volgens de beheerders nadat ze aan planten hebben geroken. Er staan namelijk ongeveer honderd giftige planten in de tuin in Noord-Engeland, die dan ook is beveiligd.

De Amerikaanse zender CNN ging langs bij de opmerkelijke tuin en kreeg een rondleiding.

Giftige planten komen natuurlijk overal voor, maar wat groeit in deze fatale tuin? Bijvoorbeeld Wolfskers. Het eten van drie bessen daarvan kan dodelijk zijn voor een kind. Ook staat er de zogenoemde wonderolieboom, die fataal kan zijn voor inwendige organen. Pas ook op voor de braaknootboom, een overdosis van die plant leidt tot een langzame en pijnlijke dood.

De tuin opende in 2005. Het was de eigenzinnige hertogin van Northumberland die tuinen rond haar kasteel nieuw leven wilde inblazen. De dodelijke tuin is geïnspireerd op de legendarische botanische tuinen in Padua, Noord-Italië, waar ook veel giftige planten staan.

Poison Garden ligt niet ver van de Schotse grens, bij het Alnwick-kasteel dat als ‘Zweinstein’ bij de filmopnames van Harry Potter werd gebruikt.

Elk kwartier gaat er een rondleiding door de giftige tuin met een gids. Sommige planten zijn zo gevaarlijk dat er tralies voor staan en de tuin wordt 24 uur per dag bewaakt. Een verslaggever van The Washington Post beschrijft hoe hij aan van alles ging twijfelen tijdens zijn bezoek aan de tuin:

“De Poison Garden is voldoende om een normaal persoon paranoïde te krijgen. Je gaat je raar voelen en anders denken. Misschien heeft de wind een beetje plant op m’n huid geblazen, of zelfs in m’n mond? En de anderen bij deze rondleiding. Zijn zij ook toeristen? Wat als ze psychopaten zijn?”