Geen Eredivisie meer op tv voor Tele2-klanten

De onderhandelingen tussen de provider en FOX Sports zijn vastgelopen. Over een maand gaat de stekker eruit.

FOX Sports-presentator Jan Joost van Gangelen.
FOX Sports-presentator Jan Joost van Gangelen. Foto Jerry Lampen / ANP

Klanten van Tele2 moeten het vanaf volgende maand zonder FOX Sports stellen. Onderhandelingen over het contract tussen de provider en de televisiezender zijn vastgelopen, laten de bedrijven weten. Gevolg is dat Tele2-klanten de wedstrijden in de Eredivisie vanaf 13 september niet meer live op televisie kunnen volgen.

FOX eiste dat Tele2 voor al zijn 160.000 klanten een Sports-abonnement afneemt, zegt de provider op zijn website, “waardoor de abonnementsprijzen enorm moeten stijgen. Ook voor mensen die geen voetbal willen kijken.” De maandelijkse abonnementskosten, die nu nog beginnen bij 11 euro, zouden met ongeveer 2 euro moeten worden verhoogd. “Onacceptabel”, vindt Tele2. Daarom is ervoor gekozen de zender voor geen enkele Tele2-abonnee beschikbaar te stellen.

Definitief

Een woordvoerder van Tele2 laat weten dat de onderhandelingen met FOX nu definitief zijn vastgelopen. De enige mogelijkheid die het bedrijf nog ziet voor een nieuwe regeling, is dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingrijpt. Tele2 heeft de toezichthouder eerder al verzocht een onderzoek naar het aanbod van FOX in te stellen.

De ongeveer 8.000 Tele2-klanten die nu een abonnement hebben op FOX Sports kunnen de zender straks niet meer ontvangen. Wie de onmogelijkheid om voetbal te kijken reden vindt om naar een andere aanbieder over te stappen, wordt daar in principe in tegemoet gekomen, laat het bedrijf weten. Of dat kan, wordt per geval bekeken.

‘Alles aan gedaan’

FOX Sports heeft er naar eigen zeggen “alles aan willen doen om tot overeenstemming te komen”, is op de site van de zender te lezen:

“Ondanks alle pogingen daartoe - en ondanks overeenkomsten met andere partijen in de markt - heeft dit niet tot overeenstemming geleid en is FOX Sports vanaf 13 september niet langer beschikbaar bij Tele2.”

Beide bedrijven laten weten dat het enige resultaat van de onderhandelingen is geweest dat de zender nog een kleine maand te zien zal blijven in plaats van direct op zwart te gaan.

‘Geen conflict’

Volgens FOX Sports is er geen conflict met Tele2. “Dit zijn terugkerende commerciële gesprekken tussen twee partijen, zoals die altijd plaatsvinden aan het einde van een contractperiode.” Wel zegt een woordvoerder liever gezien te hebben dat de bedrijven eruit waren gekomen, maar Tele2-klanten hebben volgens hem aan andere aanbieders voldoende alternatieven. Het bedrijf verwacht niet dat nog lopende onderhandelingen met andere providers ertoe zullen leiden dat FOX Sports in nog meer woonkamers op zwart gaat.

Eerder uitte ook KPN openlijk kritiek op de aanbieding van FOX. Volgens die provider zou het abonnementsgeld voor iedereen in eerste instantie met enkele euro’s per maand omhoog moeten. Dat werd uiteindelijk voorkomen, nadat het KPN wel was gelukt om afspraken te maken waarbij alleen zij die dat willen tegen betaling de voetbalwedstrijden kunnen bekijken.

De KNVB laat weten geen partij te zijn in deze vastgelopen onderhandelingen, maar wel te hopen dat de wedstrijden voor zoveel mogelijk mensen te zien blijven:

“Vanzelfsprekend vinden wij dat voetbal voor iedereen is en dat zoveel mogelijk mensen van het spel kunnen genieten. Of dit nu via de tv is, in het stadion, in de zaal of zelf op het veld.”

    • Bastiaan Nagtegaal