Franse premier steunt boerkini-verbod, Italië wil er niet aan

Volgens de Franse premier Valls is het dragen van een boerkini niet een religieuze, maar een politieke daad.

Vrouwen in Boerkini liggen aan het strand in Saint Tropez
Vrouwen in Boerkini liggen aan het strand in Saint Tropez Foto Peter Slane/Getty

Premier Valls is woensdag nadrukkelijk achter het boerkini-verbod gaan staan dat in een viertal Franse badplaatsen voor het strand is afgekondigd. Een boerkini, zei hij tegen de krant La Provence, „is de vertaling van een politiek project, van een contra-samenleving die is gebaseerd op de onderwerping van de vrouw.”

Hij toonde begrip voor de burgemeesters van Cannes en drie andere steden. Die willen met het verbod verstoringen van de openbare orde voorkomen, zei Valls. Een aantal andere burgemeesters in Frankrijk overweegt een soortgelijke maatregel. Een boerkini, zei Valls, „is niet verenigbaar met de waarden van Frankrijk en de Republiek.”

Lees ook: Moslima’s ‘provoceren’ de Côte d’Azur met ‘extremistische’ boerkini

In Italië pleitte Matteo Salvini, leider van de anti-immigrantenpartij Lega Nord, er woensdag voor ook daar een boerkiniverbod in te voeren. Hij kreeg bijval van de bekende linkse feministe Lorella Zanardo. Die vertelde het weekblad l’Espresso dat ze zelf ook wel eens een boerkini had aangetrokken, om te proberen:

„Het is een kooi [...] daarom is het correct die te verbieden. We moeten vooral niet de angst om anti-moslim te lijken de overhand laten krijgen op ons feminisme, onze strijd voor de rechten van vrouwen.”

Maar de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfano voelt niets voor zo’n verbod. „Het Franse model werkt niet”, zei hij. Een minister heeft „de verantwoordelijkheid te kiezen hoe hard wordt gereageerd, maar dat mogen geen provocaties worden die kunnen leiden tot aanslagen.” Hij wees erop dat op Corsica rellen zijn uitgebroken wegens de felle discussie over de toelaatbaarheid van een boerkini.

Boete

In het verleden is ook in Italië een enkele keer een vrouw in boerkini uit het zwembad verwijderd, zoals de afgelopen week ook in Duitsland is gebeurd, in Brandenburg. Maar in 2014 kreeg de gemeente Varallo, die de boerkini had verboden in al zijn zwembaden, een boete wegens discriminatie.

Premier Valls zei overigens dat er in zijn ogen geen landelijke wet hoeft te komen met een boerkiniverbod. Maar hij riep moslims op tot „discretie in het uiten van hun religieuze overtuigingen. […] In deze bijzondere periode, waarin we terroristische aanslagen ondergaan, uit naam van een ontspoorde islam, moet iedere burger zijn verantwoordelijkheden nemen.”

„De Franse moslims worden gegijzeld door deze groepen, deze associaties, deze individuen die het dragen van een boerkini voorstaan en willen doen geloven dat de islam en de Republiek onverenigbaar zijn”, zei Valls.

Verschillende Franse organisaties vechten het boerkini-verbod aan. De Liga voor de mensenrechten verwerpt de gemeentelijke verordeningen als „stigmatisering”. „Wat je ook denkt over de betekenis van een boerkini, je kunt mensen niet dicteren hoe ze zich moeten kleden”, zei Michel Tubiana, voorzitter van de Liga. Ook de organisatie SOS Racisme keert zich tegen het verbod. De Raad tegen islamofobie in Frankrijk heeft dinsdag de Raad van State met spoed om een uitspraak gevraagd, nadat zaterdag een lagere bestuursrechter had geoordeeld dat de verordening van Cannes toelaatbaar is.