Eindelijk, moslima’s op het strand

Opinie De boerkini is geen lange neus tegen ‘onzedelijkheid’, maar tegen de traditie die islamitische vrouwen thuis houdt, meent godsdienstwetenschapper Margreet van Schie.

Foto AFP/Fethi Belaid

Na de boerka is nu de zogenaamde ‘boerkini’, een badpak dat alleen gezicht, voeten en handen onbedekt laat en soms door moslima’s wordt gedragen, verboden in Frankrijk. Diverse Franse burgemeesters vaardigden reeds een verbod uit. De boerka werd eerder in de ban gedaan omdat het niet duidelijk is wie er zich onder dit gewaad bevindt. De boerkini zou in strijd zijn met de geldende zeden. Bovendien zouden moslima’s dit speciale badpak dragen als zichtbare kritiek op de ‘te’ lichte zeden van Frankrijk.

Lees ook: Boerkini als provocatie aan Côte d’Azur

Na de vreselijke terreuracties en met de constante dreiging van nog meer islamitisch geïnspireerde terreur is het logisch dat het gedrag van moslims onder de loep ligt. Dit kan leiden tot terechte maatregelen voor moslims zoals het boerkaverbod. Ook is het vanzelfsprekend dat de Fransen niet door moslims willen worden geprovoceerd vanwege hun ‘vermeende’ onzedelijkheid.

Ik denk echter dat het labelen van de boerkini als provocatie niet klopt. Alleen de meest moderne, ‘aangepaste’ moslima’s zullen zich in een boerkini tussen de vreemde mannen wagen om een stukje te gaan zwemmen. Dit bedekkende badpak is daarom geen lange neus tegen de ‘onzedelijkheid’ van de Fransen, maar een lange neus tegen de traditie die vrouwen thuis wil houden en al zeker niet wil laten sporten of zwemmen.

Ik hoop van harte dat het verbod geen navolging krijgt. Het verbod van de boerkini lijkt mij zowel ongepast als onverstandig.

Lees ook: Franse premier steunt boerkini-verbod, Italië wil er niet aan