Een klankwereld waarin je kunt dolen

Toen het Concertgebouworkest in 2013 zijn 125-jarig bestaan vierde, kreeg het een compositie cadeau van de Fin Magnus Lindberg. Had de schenker het bonnetje maar bewaard, dan had het orkest het misschien kunnen ruilen. Era heette het stuk, een rusteloze collage van Strauss-, Sibelius- en Ravel-aftreksels. Op het nieuwste album in de Horizon-serie, speciaal bedoeld voor eigentijdse muziek, staat het naast Tan Duns contrabasconcert The Wolf. Ook dat is geen meesterwerk, gelukkig is daar Dominic Seldis als solist, die zelfs een simpele pentatonische toonladder nog spannend kan maken. De dragende compositie is George Benjamins Dream of the Song, geschreven voor countertenor Bejun Mehta. In die liedcyclus vind je precies wat Lindbergs compositie mist: afwisseling, verfijning, een klankwereld waarin je kunt dolen.

    • Merlijn Kerkhof