Duitsland: Turkije steunt terrorisme

De Duitse regering meent dat Turkije islamitische organisaties en terreurgroepen steunt met goedkeuring van president Recep Tayyip Erdogan. Dat staat in een uitgelekt document dat in handen is van de Duitse omroep ARD.

Volgens het vertrouwelijke document van het ministerie van Binnenlandse Zaken, opgesteld in reactie op vragen in de Bondsdag, zou Ankara onder meer de Palestijnse terreurorganisatie Hamas financieel steunen. „De talrijke bevestigingen van solidariteit met en steun voor de Moslimbroederschap in Egypte, voor Hamas en voor gewapende islamitische oppositiegroepen in Syrië door de regerende AKP en president Erdogan onderstrepen hun ideologische affiniteit voor hun moslimbroeders”, aldus het document.

De Duitse regering ziet Turkije als „centraal actieplatform voor islamistische en terroristische organisaties in het Midden-Oosten”. Dit is, zo vervolgt de tekst, „het resultaat van de stapsgewijze islamisering van het binnenlands en buitenlands beleid van Ankara sinds vooral 2011”.

De regering van bondskanselier Merkel had de uitgelekte notitie als ‘geheim’ gekwalificeerd om Erdogan niet voor het hoofd te stoten, meldden bronnen uit regeringskringen. De relatie met Turkije is voor Merkel van belang in relatie tot de vluchtelingendeal tussen de EU en dat land. Toppolitici in Ankara hebben bij herhaling gedreigd de deal op te zeggen.

Diverse Duitse politici eisen nu een herziening van de Duitse Turkijepolitiek. Het document, waarbij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken niet betrokken zou zijn geweest, voedt de diplomatieke spanningen tussen Turkije en Duitsland. Die zijn opgelopen sinds de affaire rond de komiek Jens Böhmermann. Vervolgens bracht de staatsgreep in Turkije van vorige maand spanningen teweeg in Duitsland. Een Duitse rechter verbood president Erdogan onlangs zijn aanhangers bij een massale demonstratie in Keulen toe te spreken via een groot scherm.

    • Oene van der Wal