In beeld

De ontsporende drugsoorlog in de Filippijnen

De Filippijnen zijn het onveiligste land in Zuidoost-Azië. De oplossing volgens de in mei verkozen president Rodrigo Duterte: "alle criminelen doden." Hij beloofde daadkracht in de bestrijding van de criminaliteit. Nu lost hij zijn belofte in. En zijn landgenoten vinden het geweldig. Let op: de serie bevat schokkende beelden.
President Duterte wijt alle problemen van de Filippijnen aan drugs. Gebruikers noemt hij ‘afval’, en als dat is opgeruimd kun je ’s avonds weer veilig over straat, komen de investeerders, krijgen mensen weer banen en is de armoede voorbij.
AFP / Noel Celis
Deze foto van het lijk van fietstaxichauffeur Michael Siaron werd het symbool van de ontsporende drugsoorlog van de nieuwe president van de Filippijnen.
AFP / Noel Celis
Zijn ontroostbare vrouw klemt zijn bloedende hoofd vast, midden op de ringweg van Manila. Naast hem een kartonnen bord: Pusher ako, ik ben een drugsdealer.
AFP / Noel Celis
Duterte profileert zich als een man van de actie, maar zijn aanpak bestaat voor een groot deel uit retoriek. De drugsmoorden zijn geen officieel beleid, maar hij maakt duidelijk dat hij het steunt.
AFP / Noel Celis
Met de politiecampagne 'Oplan RODY' worden de straten schoongeveegd. Deze verdachten zijn gearresteerd voor drinken op straat.
AFP / Noel Celis
In het land komen bijna 10.000 mensen per jaar om door moord.
AFP / Noel Celis
Sinds Dutertes aantreden op 1 juli zouden politiecijfers aantonen dat de criminaliteit is gehalveerd.
AFP / Noel Celis
Door de oorlogzuchtige taal van de president voelen lokale politieafdelingen zich vrij om voor rechter en beul te spelen. Volgens tellingen van de media zorgen zij voor de helft tot tweederde van alle moorden. Altijd zou het ‘zelfverdediging’ zijn.
AFP / Noel Celis
De rest van de dodingen, zoals die op Siaron, zijn het werk van doodseskaders. Allebei geen nieuwe fenomenen, in het land waar honderden politici er privélegers op na houden. Nieuw is dat de politie het moorden legitimeert met bordjes waar de reden voor het doodschieten op staat. En de schaal waarop het nu gebeurt.
AFP / Noel Celis
Uit angst zouden 600.000 drugsgebruikers en -handelaren zich hebben ‘overgegeven’.
AFP / Noel Celis
Hier en daar zijn er protesten over het buitengerechtelijke doden. Maar het overgrote deel van de bevolking staat achter de aanpak van de president.
AFP / Noel Celis
De begrafenisstoet van Michael Siaron. Hij was slechts gebruiker, geen dealer, zei zijn vrouw in een interview met de Philippine Inquirer. Drugs zijn een groot probleem in de Filippijnen. Volgens de laatste cijfers van de VN zou 2 procent verslaafd zijn aan shabu, methamfetamine.
AFP / Noel Celis