Dit vindt NRC van de films die deze week uitkomen

Een jonge vrouw in bikini en een grote witte haai: meer is niet nodig om een pretentieloze exploitatiefilm als ‘The Shallows’ te maken.

 • ●●●●●

  War Dogs: Komedie

  Het op ware gebeurtenissen gebaseerde War Dogs is niet de eerste film over de wapenhandel die schandalen opdist als een geinig schelmenverhaal: denk aan Lord of War (2005), met Nicolas Cage als een fictieve variant van de notoire wapenhandelaar Viktor Bout. Welkom in de wereld van stoere mannen, pakken geld, lijntjes coke en handige jongens die in een oogwenk allerlei handelsverboden weten te omzeilen. Lees de recensie: Kwajongens in mondiale wapenhandel

  Regie: Todd Phillips. Met: Jonah Hill, Miles Teller, Bradley Cooper. In: 81 bioscopen.

  Profiel Jonah Hill: Meer dan een komische, dikke ‘angry nerd’ is deze 32-jarige acteur, met al twee Oscarnominaties. Lees: ‘Jonah Hill: vlees geworden ongemak
 • ●●●●●

  The Shallows: Haaienfilm

  Een jonge vrouw in bikini en een grote witte haai: meer is niet nodig om een pretentieloze exploitatiefilm te maken. Hoewel geen film die ervoor zorgt dat je wekenlang niet meer het water in durft, zoals Jaws, zijn er genoeg spannende scènes om je een genoeglijke avond te bezorgen. Er is zelfs zo’n wegkijkmoment dat eventjes die klassieke horrorparadox oproept: je wilt het niet zien, maar het moet. Lees de recensie: Bikini versus haai: elementair

  Regie: Jaume Collet-Serra. Met: Blake Lively, Oscar Jaenada. In: 75 bioscopen.

 • ●●●●

  Una noches sin luna: Arthouse

  De Uruguayaanse debuutfilm Una noche sin luna (wat niet helemaal waar is, want de maan schijnt wel) is een drieluik dat zich afspeelt tussen de restanten van wat eens een verhaal had kunnen zijn over mannen met een doel en een obstakel. Zoals de grote epische verhalen gaan. Aan deze film is alles kleiner dan een voetnoot, en de herinneringen aan de film vallen in nog kleinere, losse beelden uiteen. Lees de recensie: Een nacht op een verlaten kermis

  Regie: Germán Tejeira. Met: Daniel Melingo, Marcel Keoroglian, Roberto Suárez, Elisa Gagliano. In: 9 bioscopen.

 • Achtergrond Pedro Almodóvar: Welke ingrediënten zijn nodig voor een ‘echte Almodóvar’? De nieuwste film van de Spaanse maestro, ‘Julieta’, bevat ze (bijna) allemaal. Lees de recensie: ‘Wat maakt een echte Almodóvar?
 • ●●●●

  Les premiers les derniers: Arthouse

  Locaties zijn voor regisseur-scenarist-acteur Bouli Lanners heel belangrijk, en in het weemoedig stemmende Les premiers les derniers speelt het achterland van de Franse regio Beauce in feite de hoofdrol. In prachtige beeldcomposities passeren modderige landschappen, kaarsrechte wegen, verlaten industrieterreinen, vervallen pakhuizen, betonnen aquaducten en morsige motels de revue, met op de geluidsband stemmig getokkelde gitaren en melancholieke cello’s. Lees de recensie: Max von Sydow zingt en steelt de show

  Regie Bouli Lanners. Met: Albert Dupontel, Bouli Lanners, Suzanne Clément, Michael Lonsdale, Max von Sydow. In: 13 bioscopen.

  • Lisa Vos