Detentiekamp op Manus gaat dicht, niemand weet wanneer

Recentelijk ontstond grote ophef over het offshore-beleid van Australië op eilanden Manus en Nauru.

Asielzoekers op Manus in 2014.
Asielzoekers op Manus in 2014. Foto: Eoin Blackwell / AAP / via Reuters

Australië gaat akkoord met sluiting van het detentiekamp voor illegale migranten op het eiland Manus, ten noorden van Papoea-Nieuw-Guinea (PNG). Dat is deze woensdag duidelijk geworden na overleg in Port Moresby, de hoofdstad van PNG, tussen premier Peter O’Neill en de Australische minister van Immigratie, Peter Dutton.

Maar ook na vandaag is nog volstrekt onzeker wanneer sluiting een feit zal zijn. Australië houdt onverkort vast aan zijn beleid dat geen enkele migrant die illegaal naar het land probeert te komen, ook als het om echte vluchtelingen gaat, ooit wordt toegelaten, herhaalde de regering in Canberra deze woensdag. Tegelijkertijd is er nog geen enkele oplossing in zicht voor herhuisvesting elders van de 854 bootvluchtelingen die nu nog op Manus verblijven. Dat betekent dat de asielzoekers en vluchtelingen voorlopig in grote onzekerheid blijven over hun toekomst.

Het detentiekamp op Manus werd in 2001 voor het eerst in gebruik genomen als verbanningsoord voor bootvluchtelingen die werden onderschept op weg naar Australië. Drie jaar geleden sloot Australië een nieuw akkoord over het kamp, waarbij een vergoeding van 400 miljoen Australische dollar (270 miljoen euro) aan PNG werd toegezegd.

©

Offshore-opvang op Manus en Nauru. ©

Die overeenkomst is niet langer houdbaar, sinds het Hooggerechtshof van PNG afgelopen april de toezeggingen aan de Australische regering als illegaal beoordeeld, want in strijd met de grondwettelijk garantie op persoonlijke vrijheid. Met die uitspraak viel de Australische ‘oplossing’ voor het vluchtelingenprobleem feitelijk in duigen. Behalve naar Manus stuurt Australië illegale migranten naar Nauru, waarbij het beheer is uitbesteed aan particuliere beveiligingsbedrijven. Recentelijk is er grote ophef ontstaan over de onmenselijke behandeling van asielzoekers op Nauru. Dergelijke klachten zijn er ook over de situatie op Manus.

In een verklaring laat premier O’Neill vanochtend weten dat beide landen het er over eens zijn dat Manus dicht moet. „Maar het is belangrijk dat dit niet wordt overhaast, maar op een zorgvuldige manier gebeurt”, aldus de verklaring. „Er moet rekening worden gehouden met de belangen van de inwoners van PNG en met het welzijn van de asielzoekers en vluchtelingen”.

    • Wim Brummelman