Deal rentederivaten drukt winst ABN Amro

De bank gaat ook 200 miljoen euro bezuinigen, blijkt uit publicatie van de kwartaalcijfers.

Foto Lex van Lieshout / ANP

ABN Amro heeft met 391 miljoen euro in het tweede kwartaal minder winst gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de publicatie van de kwartaalcijfers.

De winstdaling heeft vooral te maken met één bijzondere post: de compensatie van mkb’ers voor zogeheten rentederivaten. De bank heeft daar een voorziening van 271 miljoen euro voor moeten treffen. Zonder die kostenpost was de winst juist 10 procent gestegen naar 662 miljoen euro.

Lees ook over rentederivaten: Niet álle ondernemers zijn blij met deal over rentederivaten

Vanaf 2005 sloten 15.000 ondernemers uit het mkb bij verschillende banken in totaal 20.000 rentederivaten af bij leningen. Een rentederivaat is een financieel product waarbij ondernemers niet meer hoeven te betalen als de rente stijgt. Maar na de kredietcrisis zakte de rente juist en moesten de ondernemers bijbetalen. Voor dat risico hadden banken hun klanten niet goed genoeg gewaarschuwd.

Een in maart benoemde commissie van ‘drie wijzen’ onderzocht de kwestie en kwam met een reeks oplossingen. De belangrijkste is dat ondernemers 20 procent van de betaalde rente terugkrijgen met een maximum van 100.000 euro. Uiteindelijk gingen alle betrokken banken akkoord met het zogenoemde ‘herstelkader’.

Bezuinigen

ABN Amro heeft ook aangekondigd verder te bezuinigen. Topman Gerrit Zalm zegt in een verklaring 200 miljoen euro aan kosten in kaart te hebben gebracht waar de bank op kan beknibbelen. Of dat ook banen kost, is niet bekendgemaakt, wel dat het een “combinatie van personele en niet-personele kosten” is.

“Verdere kostenbesparingen op andere gebieden worden op dit moment geïnventariseerd en zullen dit jaar in gang worden gezet.”

    • Joram Bolle