Dag 12: Teleurgestelde Dafne Schippers wint zilver

Einde dag 12

En daarmee sluiten we het liveblog voor vandaag. Wat voor Dafne Schippers het hoogtepunt van haar loopbaan had moeten worden, draaide met zilver in elk geval voor haar zelf uit op een grote teleurstelling. Maar het is hoe dan ook wel de eerste atletiekmedaille sinds Ellen van Langen in 1992.

Morgen om 14.00 uur gaan we weer live met de partij om het brons in het mannenhockey, de halve finales voor de handbalsters en volleybalsters en de finale op de 200 meter voor Churandy Martina.

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

China wint tafeltennisfinale

Ook buiten het atletiekstadion is vannacht nog volop gesport. Zo wonnen de Chinese mannen niet geheel verrassend het goud bij het tafeltennis. Ze versloegen Japan met 3-1. Eerder hadden de Chinese vrouwen ook al hun teamfinale gewonnen.

Compleet Amerikaans podium bij 100 horden

De Amerikaanse hordenloopsters wonnen al alle drie hun halve finales en zijn ook eerste, tweede en derde geworden in de finale. De favoriete Brianna Rollins pakte de titel in 12,48 en bleef daarme Nia Ali en Kristi Castlin voor. Het is voor het eerst in de Olympische geschiedenis dat Amerikaanse vrouwen het hele podium bezetten.

This is the first sweep by U.S. Women in any event in Olympic history. #Rio2016 #USA pic.twitter.com/SBhHtnM3N3

— NBC Olympics (@NBCOlympics) August 18, 2016

Martina: derde finale 200 meter heel bijzonder

Churandy Martina is heel blij dat hij voor de derde Olympische Spelen op rij de finale van de 200 meter heeft bereikt, zegt hij tegen persbureau ANP:

"Het was op mijn tanden bijten en hard lopen. Na de finish deed ik gelijk mijn spikes uit, omdat ik last van mijn voeten had. Ik hoorde aan het gejuich van de Nederlanders op de tribunes dat ik door was. Ze schreeuwden zo hard. In de finale is alles mogelijk. Ik ga zo hard mogelijk lopen en mijn best doen."

Schippers zwaar teleurgesteld

Zilver gewonnen of goud verloren? Dafne Schippers was bij de NOS duidelijk direct na haar race: ze is zwaar teleurgesteld

"Ik baal hier echt van . Ik kwam hier om te winnen, dat is alles. [...] Ik kan hier niet van genieten."

De Utrechtse gooide vlak na de finish haar spikes al woedend weg.

Foto: Sander Koning/ANP

Foto: Sander Koning/ANP

Dafne Schippers pakt zilver

Dafne Schippers heeft het zilver gepakt op de 200 meter. De Jamaicaanse Elaine Thompson was met 21.78 een tiende sneller dan Schippers (21.88). Het brons is voor de Amerikaanse Torie Bowie.

Het is de eerste atletiek-medaille voor Nederland sinds het goud van Ellen van Langen in 1992.

Zilver voor Dafne Schippers #NED op de 200 meter in #Rio2016 pic.twitter.com/05MaEae2cf

— Rob Schoof (@RobSchoof) August 18, 2016

Dafne Schippers de baan op

En na het succes van Churandy Martina is het tijd voor het belangrijkste moment in de loopbaan van Dafne Schippers. Zij en de zeven andere loopsters van de finale komen de baan op. Schippers zwaait ogenschijnlijk ontspannen naar het publiek.

Voor wie net wakker is om de finale van de 200 meter te volgen is hier de baanindeling:

1. Deajah Stevens, VS (22.38)
2. Dina Asher-Smith, GBR (22.49)
3. Marie Josée Ta Lou, CIV (22.28)
4. Dafne Schippers, NED (21.96)
5. Tori Bowie, USA (22.13)
6. Elaine Thompson, JAM (22.13)
7. Michelle-Lee Ahye, TTO (22.25)
8. Ivet Lalova-Collio, BUL (22.42)

Churandy Martina knap naar finale

Churandy Martina heeft de finale van de 200 meter bereikt. Hij eindigde in de derde en laatste halve finale met een tijd van 20.10 als tweede en schakelde daarmee verrassend de Amerikaanse topsprinter Justin Gatlin uit.

Foto: Koen van Weel/ANP

Foto: Koen van Weel/ANP

Bolt wint zijn halve finale nipt

Usain Bolt pakte met kleine marge op de Canadees De Grasse de winst in zijn halve finale van de 200 meter. Bolt liep 19.78, De Grasse met 19.80 een nationaal record.

Halve finale 200 meter mannen begonnen

De eerste halve finale van de 200 meter voor mannen is gewonnen door de Amerikaan Merrit in 19.94 voor de Fransman Christophe Lemaitre in 20.01. In de tweede halve finale komt de absolute topfavoriet Usain Bolt aan bod en de Nederlander Churandy Martina loopt in de derde en laatste halve finale.

Nederlandse vlaggen in Olympisch stadion

Met nog zo'n drie kwartier te gaan, warmen de Nederlanders in het Olympisch stadion zich langzaam op voor de hopelijk gouden finale van Dafne Schippers op de 200 meter. Op meerdere plekken is het rood-wit-blauw te zien, constateert ANP-fotograaf Robin Utrecht.

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

IAAF: 68 jaar na Fanny Blankers-Koen?

Er is volgens de Internationale Atletiekfederatie IAAF 'weinig twijfel' dat Dafne Schippers favoriet is voor de titel op de 200 meter. De IAAF refereert in een vooruitblik op de finale aan het goud dat Fanny Blankers-Koen in 1948 pakte op de Olympische Spelen van Londen:

"Het is 68 jaar geleden dat 'De Vliegende Huisvrouw' Fanny Blankers-Koen deze titel pakte, maar de verwachtingen zijn tot grote hoogte gestegen voor Dafne Schippers die de prestatie van haar landgenote op de 200 meter kan evenaren."

Japanse Icho eerste vrouw met vier titels op rij

Eerder deze nacht zorgde de Japanse worstelaarster Kairo Icho voor een uniek record door bij vier Spelen op rij goud te pakken op een individueel nummer. Ze is de eerste vrouw die dat presteert.

Kaori Icho becomes the 1st wrestler to ever win 4 #Gold medals! https://t.co/xSJ7rEIhy1 pic.twitter.com/vQVxZcNYCg

— NBC Olympics (@NBCOlympics) August 17, 2016

Bij de mannen gingen verspringer Carl Lewis, discuswerper Al Oerter, zwemmer Michael Phelps en zeilers Ben Ainslie en Paul Elvström haar al voor.

Amerikaanse vrouwen winnen alle halve finales 100 horden

De drie halve finales van de 100 meter horden bij vrouwen zijn allemaal gewonnen door Amerikaansen. Brianna Rollins won de eerste halve finale in 12.47, Nia Ali de tweede in 12.65 en de derde en laatste halve finale ging in 12.63 naar Kristi Castlin.

De snelste niet-Amerikaanse was Pedrya Seymour van de Bahama's met 12.64. De finale is vannacht de afsluiter van het atletiekprogramma.

Avondsessie atletiek begonnen

De avondsessie in het atletiekstadion is begonnen met de kwalificatie speerwerpen voor mannen en de halve finales van de 100 meter horden voor vrouwen. Hoogtepunt voor Nederland is natuurlijk de finale van de 200 meter met Dafne Schippers om 03.30 uur

Verder op het programma de komende uren de verspringfinale voor vrouwen, de halve finales 200 meter voor mannen met Churandy Martina en Usain Bolt en de afsluitende 400 meter van de eerste dag van de tienkampers.

Tranen bij Duitse hockey-vrouwen

Grote opluchting en vreugde bij Nederland, maar bij de Duitse vrouwen leidde de na shoot-outs verloren halve finale tegen Oranje tot groot verdriet: "Hockey-Frauen weinen nach verlorenem Penalty-Krimi", schrijft Die Welt.

Olympia 2016: Hockey-Frauen weinen nach verlorenem Penalty-Krimi https://t.co/ur8hg7cqpO #Rio2016 pic.twitter.com/mlyjUIFnHU

— DIE WELT (@welt) August 17, 2016

De in tranen uitgebarsten speelster Nike Lorenz hield hele dubbele gevoelens over aan de wedstrijd:

"Ik ben zo super-trots. We hebben echt een hele vette wedstrijd op de mat gelegd. Nu moeten we alles gaan geven voor brons."

Amerikaanse basketballers verpulveren Argentinië

Het Amerikaanse sterrenteam heeft de halve finale van het basketbaltoernooi bereikt. Het matig aan het toernooi begonnen Dream Team versloeg het luidkeels door supporters ondersteunde Argentinië met grote cijfers: 105-78. De Amerikanen nemen het vrijdag in de halve finale op tegen Spanje.

That's a wrap! 🏀

After defeating #ARG, the #USABMNT is off to the semifinals! pic.twitter.com/9Lpsb6xjFX

— U.S. Olympic Team (@TeamUSA) August 17, 2016

Voor de Argentijnse sterspeler Manu Ginobli was het zijn laatste interland. Hij won in 2004 Olympisch goud en pakte met zijn club San Antonio Spurs ook vier NBA-titels.

Heldenontvangst voor zwemster Katie Ledecky

De Amerikaanse zwemster Katie Ledecky kwam met vier keer goud en één keer zilver thuis en werd daar als een ware heldin ontvangen, schrijft The Washington Post. De 19-jarige zei bij aankomst op de luchthaven nog wel even te moeten wennen aan al die aandacht:

"It might take some getting used to, but I’ll just go with the flow and enjoy everything."

Wearing her five Olympic medals, Katie Ledecky gets a hero’s welcome in return to U.S. https://t.co/Lw8us8F7Gk pic.twitter.com/deQY3K5Ust

— Washington Post (@washingtonpost) August 17, 2016

De baanindeling van de 200 meter finale van Schippers

Dafne Schippers loopt straks om 03.30 uur haar finale van de 200 meter in de gunstige baan vier. Vlak voor zich in de banen vijf en zes zitten haar voornaamste concurrenten Tori Bowie en Elaine Thompson.

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

Hieronder de complete baanindeling met tussen haakjes de gelopen tijden in de halve finale:

1. Deajah Stevens, VS (22.38)
2. Dina Asher-Smith, GBR (22.49)
3. Marie Josée Ta Lou, CIV (22.28)
4. Dafne Schippers, NED (21.96)
5. Tori Bowie, USA (22.13)
6. Elaine Thompson, JAM (22.13)
7. Michelle-Lee Ahye, TTO (22.25)
8. Ivet Lalova-Collio, BUL (22.42)

Helft wereldbevolking ziet Olympische Spelen

Het IOC verwacht dat aan het eind van deze Olympische Spelen ongeveer de helft van de wereldbevolking minimaal één minuut van het sportevenement heeft gezien, meldt persbureau Reuters. Dat percentage ligt ongeveer gelijk aan de 3,6 miljard kijkers van de Spelen in Londen vier jaar geleden op een wereldbevolking van zo'n zeven miljard.

Foto: Felipe Dana/AP

Foto: Felipe Dana/AP

Tussen 2013 en 2016 verdient het IOC ruim vier miljard dollar aan uitzendrechten, een stijging van ruim zeven procent ten opzichte van de voorgaande vier jaar.

Ook Pieter Braun geeft op in tienkamp

Nadat Eelco Sintnicolaas direct na het eerste onderdeel van de tienkamp al afhaakte, heeft nu ook Pieter Braun geblesseerd op moeten geven. Hij liep een spierblessure op bij het verspringen en die is zo verergerd bij het vierde onderdeel hoogspringen dat Braun niet verder kan. De 23-jarige tienkamper stond na drie onderdelen op de dertiende plaats.

Hij zei tegen de NOS echt niet verder te kunnen, hoe frustrerend dan ook:

"Ik ben na het kogelstoten een paar uur gaan slapen, daar was tijd voor. Maar het verbeterde niet. De fysio heeft er alles aan gedaan, want ik wilde niet opgeven. Maar na die sprong over 1,95 ging het echt niet meer. Het voelde alsof mijn lies op knappen stond."

Op dit moment is het hoogspringen nog bezig en later vannacht wordt de eerste dag afgesloten met de 400 meter. Na drie onderdelen stond wereldrecordhouder en regerend Olympisch kampioen Ashton Eaton aan de leiding, voor de Canadees Damian Warner en de Fransman Kevin Mayer.

Zo werd Dafne Schippers wereldkampioen

Het moet de nacht van Dafne Schippers worden. De regerend wereldkampioene op de 200 meter start vannacht om 03.30 uur in de gunstige baan vier. Onderstaande video moet hoop geven, want zo werd ze vorig jaar wereldkampioen in Bejing. Vlak voor de Jamaicaanse Elaine Thompson die nu ook weer haar allergrootste concurrente is.

Hockeysters spelen finale tegen Groot-Brittannië

De hockeydames die in de halve finale door het oog van de naald kropen tegen Duitsland, stuiten in de eindstrijd op Groot-Brittannië. De Britse vrouwen versloegen Nieuw-Zeeland vrij eenvoudig met 3-0. Ze staan daarmee voor het eerst in de geschiedenis in een Olympische finale.

In 2015 verloor Oranje de EK-finale van Groot-Brittannië na shoot-outs, maar tijdens de Champions Trophy afgelopen juni in Londen waren ze met 2-0 te sterk.

Schaatser Sven Kramer, de vriend van middenveldster Naomi van As, is uiteraard blij dat de hockeyvrouwen de finale hebben bereikt:

Happy!!! #hockey #finale pic.twitter.com/oD8oJTtCGW

— Sven Kramer (@SvenKramer86) August 17, 2016


Voetbalfinale: Brazilië - Duitsland

De voetbalfinale in Rio gaat tussen de twee voetbalgrootmachten Brazilië en Duitsland. Nadat de Brazilianen zich eerder op de dag via een makkelijke 6-0 overwinning op Honduras al plaatsten voor de eindstrijd, deden de Duitsers dat vanavond ook met een 2-0 overwinning op Nigeria. Klosterman en Petersen zorgden voor de doelpunten.

2:0-Sieg gegen Nigeria - DFB-Team steht erstmals im Olympia-Finale https://t.co/NgHRuP1ACM

— Deutschland Germany (@Deutschland_BRD) August 17, 2016

Brazilië kan daarmee in eigen huis enigszins revanche proberen te nemen voor de 7-1 nederlaag tegen de Duitsland in de halve finale van het WK twee jaar geleden, al is het Olympisch voetbaltoernooi natuurlijk veel minder prestigieus.

Beide landen grossieren in wereldtitels, maar hebben nog nooit een Olympische titel gewonnen. Duitsland heeft zelfs nog nooit de finale bereikt. Brazilië speelde al wel drie keer in de eindstrijd, voor het laatst vier jaar geleden in Londen. Die finale ging met 2-1 verloren van Mexico, destijds het best bezocht evenement van de hele Olympische Spelen.

Fontijn wilde bijna naar huis

Boksster Nouchka Fontijn die zich vanavond door een overwinning in de kwartfinale verzekerde van minimaal brons, was bloednerveus voor haar eerste optreden in Rio, zegt ze tegen ANP:

"Het is allemaal zo groot op de Spelen, daardoor was ik vooraf superzenuwachtig. Ik dacht: dit doe ik nooit meer. Maar nu ik gewonnen heb, denk ik: laat ik het over twee dagen nog maar een keer proberen."

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

Fontijn vond het lange wachten maar niks:

"Laat mij maar meteen op de eerste dag spelen, dat vind ik veel fijner. Ik zit nu al ruim twee weken hier en had het gevoel dat ik eigenlijk al weer naar huis wil. Maar het gaat nu pas echt beginnen."

Michael Phelps brengt eerste dag zwempensioen door in...het zwembad!

De succesvolste Olympiër aller tijden is thuis en wat doet Michael Phelps dan op de eerste dag van zijn zwempensioen? Juist het zwembad in! Dat postte hij vandaag zelf op Instagram:

"There’s nothing like being back home!! Great way to spend my first day in retirement"

m_phelps00/Instagram

Foto: m_phelps00/Instagram

Hockeydames kritisch over eigen spel

De hockeydames wonnen vanavond in een ongelofelijk spannende shoot-out van Duitsland, maar waren uiterst ontevreden over hun eigen spel tegen de Duitsers.

Lees ook: Hockeykeepster Sombroek bewijst: ze is shoot-outspecialist

Met name het eerste kwart was ronduit slecht en inspiratieloos. “Nederland onwaardig”, zei aanvoerder Maartje Paumen, maker van de enige Nederlandse treffer in reguliere speeltijd.

Boksfederatie stuurt scheidsrechters naar huis

Een aantal juryleden en scheidsrechters is door de internationale boksfederatie (AIBA) naar huis gestuurd van de Olympische Spelen. Dat meldt persbureau Reuters. De maatregel volgt op tal van vreemde beslissingen die zijn gemaakt tijdens de olympische bokswedstrijden in Rio. Hoeveel mensen naar huis zijn gestuurd, is niet bekend.

De AIBA heeft in een verklaring laten weten alle 239 bokswedstrijden teruggekeken te hebben en dat "bij minder dan een handvol wedstrijden niet gejureerd of gearbitreerd is aan de eisen van de boksfederatie".

Windstil, geen race

De medalrace in de 470-klasse van het zeilen is verplaatst naar morgen. De race zou eigenlijk al om 18.05 uur gehouden worden, maar het bleef windstil in de Guanabara Bay. De Nederlanders die meedoen, Zegers en Van Veen, maken kans op een medaille.

BBC-sportjournalist Alistair Magowan op Twitter:

Twitter avatar alistairmagowan alistair magowan Dead calm on Guanabara Bay, no hint of wind, so Mills & Clark stop for chat with @Shirleysail "Its been frustrating" https://t.co/SNaja0Mg9n

BMX'ers bereiken kwartfinale

BMX'ers Twan van Gendt, Niek Kimmann en Jelle van Gorkom hebben de kwartfinale bereikt. Het drietal plaatste zich in de kwalificaties zonder problemen bij de laatste dertig.

Van Gendt was met zijn zesde tijd (34,9 seconden) de snelste Nederlander. Kimmann eindigde als achtste, (35,07 seconden) en Van Gorkom werd zeventiende, (35,41 seconden). De Fransman Joris Daudet was de snelste in de kwalificaties en reed een tijd van (34,61 seconden).

Fontijn door!

Boksster Nouchka Fontijn verslaat in de kwartfinale de Britse Savannah Marshall en heeft dus minimaal een bronzen plak te pakken. De 28-jarige Schiedamse won in de klasse tot 75 kilogram op punten: 2-0 (40-36 38-38 39-37). Fontijn bokst vrijdag tegen Li Qian uit China om een plek in de olympische finale en zondag, op de slotdag, om goud of brons.

Foto Frank Franklin / AP

Nouchka Fontijn in het blauw. Foto Frank Franklin / AP

Fontijn in de ring

Boksster Nouchka Fontijn komt nu in actie in de kwartfinale. Het is voor de eerste keer sinds de Spelen van Barcelona (1992) dat Nederland op het olympisch bokstoernooi van de partij is. Nouchka Fontijn, in mei nog tweede op het WK in Astana, is de laatste kanshebber voor een Nederlandse boksmedaille.

Brazilië - Honduras: 6-0

Nee, erg moeilijk hadden de Brazilianen het uiteindelijk niet tegen Honduras. In de halve finale van het olympisch voetbal maakte Barcelona-spits Neymar al de snelste goal ooit in de Spelen (15 seconden), in de rest van de wedstrijd kwamen daar nog eens vijf goals overheen. 6-0 is de eindstand.

Epke was bewusteloos toen hij op de mat lag

Het is inmiddels al een beetje een iconisch beeld geworden: Epke Zonderland die bewegingloos op de mat ligt, na de val bij de toestelfinale. Een beeld dat zijn vermoedelijke gemoedstoestand van dat moment perfect samenvatte: verslagen. Maar, nu blijkt, verslagen voelde hij zich allerminst. Hij voelde zelfs even helemaal niks.

Tegen RTL Nieuws zegt de voormalig olympisch turnkampioen dat hij bewusteloos was toen hij daar lag:

"Achteraf bleek dat ik even out ben geweest, ik denk van de klap op mijn rug. Ik dacht dat ik meteen opstond, maar op de beelden zag ik dat ik toch even een paar seconden ben blijven liggen. Ik was toen ik bijkwam wel een beetje wazig."

Epke Zonderland: Ik was even out toen ik op de mat lag https://t.co/g26SQcOgzp pic.twitter.com/QWoUCPQesw

— RTL Nieuws (@RTLnieuws) August 17, 2016

BMX'er Laura Smulders derde, Van Benthem negende

De plaatsingruns voor de BMX'ers zijn voorbij. Laura Smulders heeft bij de vrouwen de derde tijd gereden (35.114), Merle van Benthem de negende (35.644). Beiden zijn door naar de halve finale. De Colombiaanse Mariana Pajon (34.508) reed de een na snelste tijd, de Australische Caroline Buchanan (34.752) de snelste.

Twitter avatar KNWU KNWU De seedingrun (kwalificatie) van de BMX-vrouwen zit erop. Laura Smulders reed een 3de tijd, Merle van Benthem een 9de tijd.#BMX #Rio2016

Neymar maakte snelste goal ooit

Intussen wordt er ook gevoetbald in Rio. In de halve finale van het voetbal heeft Barcelona-spits Neymar de snelste goal ooit in de geschiedenis van het Olympisch voetbal gemaakt. Na vijftien seconden stond zijn Brazilië al voor tegen Honduras.

Dit is de goal:

#Neymar 14 seconds #amazing #goal#Brasil #Brazil #Olimpics #RioOlympics2016

Please retweet! pic.twitter.com/fCRMmqis4b

— English 4 Arabs (@Englishwithdan) August 17, 2016

Ellen Hoog juicht na haar winnende goal

Foto AFP

Foto AFP

In het stadion, bij de dames

NRC-redacteur Rob Schoof is in Rio bij de hockeywedstrijd aanwezig. Hij maakte deze foto:

#NED naar hockeyfinale na shootouts tegen #GER #Rio2016 pic.twitter.com/dtztLulaAk

— Rob Schoof (@RobSchoof) August 17, 2016

Hockeydames winnen!

De hockeydames zijn door! In een ongelofelijk spannende shoot out winnen ze van Duitsland. Ellen Hoog maakte Nederlands beslissende. Veertien shoot outs moesten daarvoor aan te pas komen. Naast Hoog is vooral keeper Joyce Sombroek de heldin. Zij hield vier Duitse ballen tegen.

Twitter avatar oranjehockey OranjeHockey Nederland scoort en Nederland wint!!!!!!!

Eindstand: 1-1. Dus shoot out.

Na zestig minuten zijn Duitsland en Nederland niet verder dan 1-1 gekomen. Dat betekent: shoot out. De Duitsers juichten bij het eindsignaal.

Nederlandse goal afgekeurd

'GOAL!', riepen we hier al op de NRC-redactie. Maar nee, toch niet. Afgekeurd. Ellen Hoog schoot te hoog.

Nog even geen zeilrace

Zat u al klaar voor de medalrace in de 470-klasse van het zeilen? Dan kunt u gerust nog even naar de wc, een half uur lang zelfs. De race is uitgesteld tot 18.45 uur. De Nederlanders die meedoen, Zegers en Van Veen, maken kans op een medaille.

En de laatste kwart is begonnen

De hockeydames zijn begonnen aan de laatste kwart in de halve finale tegen Duitsland. Nog altijd staat het 1-1.

Q3 voorbij. Stand 1-1 Nederland @DieDanas #hockey #semi

— OranjeHockey (@oranjehockey) August 17, 2016

De wetenschap van atleten

Technologieblad WIRED kijkt tijdens de Olympische Spelen naar de wetenschap achter sport. Zo werden eerder de wetenschap van het zwemmen en gymnastiek onder de loep genomen.

In de onderstaande video vertellen prominente Amerikaanse atleten over hoe ze hun prestaties perfectioneren. Dat gaat van het belang van sterke schouders, tot hoe het snelste uit de startblokken te komen.

Blaszka nu toch echt eruit

Worstelaarster Jessica Blaszka had na haar ferme nederlaag in de achtste finales nog een kleine kans op brons. Maar: alleen als de Amerikaanse worstelaarser Augello - van wie Blaszka verloor - zou winnen van Japanse Eri Tosaka. Dat is niet gebeurd. Ze is eruit.

Gelijk!

En het is weer gelijk. Uit een strafcorner maakt Paumen de 1-1.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Eerste goede actie van #NED is meteen raak: 1-1. Wie anders dan Maartje Paumen? #Rio2016

Duitsland 1-0 voor

Slecht nieuws van het hockeyfront: de Duitsers leiden. Uit de rebound van een strafcorner maakte Lisa Schütze de eerste goal.

Goal 0-1 #GER #PC #rebound

— OranjeHockey (@oranjehockey) August 17, 2016

Geen medaille voor Oranje

Een tegenvaller voor Oranje: de Nederlandse springruiters halen sowieso geen medaille bij landenwedstrijd. Harrie Smolders tikte twee balken van de stellingen tijdens zijn oefening. Eerder hadden ze ook al pech, toen Jur Vrieling uitviel omdat zijn paard Zirocco een blessure had.

De hockeydames zijn begonnen

De hockeydames zijn begonnen aan de halve finale tegen Duitsland. De Nederlanders zijn favoriet: de vorige twee edities van de Spelen werden ze ook kampioen. Bovendien werd Duitsland al eerder in het toernooi met 2-0 verslagen.

De halve finale Nederland - Duitsland gaat zo beginnen. #hockey #rio2016 pic.twitter.com/iJOXRjzGAc

— OranjeHockey (@oranjehockey) August 17, 2016

Koninklijk ontvangst voor de medaillewinnaars

We hebben het deze Spelen al meermaals mogen aanschouwen: het fanatisme van de Koninklijke familie. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de drie prinsessen zijn in Rio om de Nederlandse sporters aan te moedigen. Bij onder meer hockey, het zeilen en het zwemmen hebben ze al juichend aan de kant gestaan.

Koninklijk gezin juicht ook voor hockeysters: RIO DE JANEIRO - Koning Willem-Alexander en… https://t.co/wLC3lImjzg pic.twitter.com/oz9YrVzaMQ

— Royalty tweets (@royalty_tweets) August 16, 2016

En nu staan ze er ook als de medaillewinnaars terugkomen in Nederland. Willem-Alexander, Máxima en premier Rutte ontvangen hen woensdag 24 augustus als ze terugkeren uit Rio. Het Koninklijk Paar doet dat op Paleis Noordeinde, de minister-president op het ministerie van Algemene Zaken. Nadat ze bij Rutte zijn geweest, worden de medaillewinnaars, hun coaches en begeleiders gehuldigd in de Ridderzaal.

Sifan Hassan is eruit

Bij de series op de 800 meter zijn er inmiddels negen atletes sneller dan Hassan. Dat betekent dat de Nederlandse is uitgeschakeld.

Vrieling niet in finale

De Nederlandse springruiters rijden in de landenwedstrijd slechts met drie. Jur Vrieling heeft zich teruggetrokken. Zijn paard Zirocco heeft een blessure. Dat betekent dat Oranje geen schrapresultaat heeft, wat ongunstig is. Normaal starten er vier ruiters en wordt het slechtste resultaat geschrapt. Nu Vrieling ontbreekt, is dat bij Oranje niet mogelijk.


Hassan: vijfde plaats

Bij de serie op de 800 meter is Hassan niet verder gekomen dan de vijfde plaats. De acht tijdsnelsten gaan en de nummers twee van iedere serie gaan door naar de halve finales. Hassan liep 2.00,27. Waarschijnlijk niet genoeg voor de halve finale.

Braziliaanse rechter: Amerikaanse zwemmers mogen land niet uit

Een tamelijk vreemde wending in de situatie rond de vier beroofde Amerikaanse zwemmers. Zondag zouden onder meer Ryan Lochte en James Feigen op hardhandige wijze beroofd zijn in Rio. Lochte beweerde dat hij daarbij een pistool tegen zijn hoofd kreeg aangedrukt.

Maar, zo meldt de Braziliaanse krant O Globo, vandaag: justitie in Brazilië heeft tegenstrijdigheden gevonden in de verklaringen die de zwemmers hebben afgelegd. De rechter heeft Lochte en Feigen verboden het land te verlaten. Alleen: Lochte zou 't land inmiddels al verlaten hebben, meldt O Globo.

Nu zijn de Braziliaanse autoriteiten op zoek naar Feigen. Ze willen zijn telefoon onderzoeken om te achterhalen waar hij en Lochten en de andere zwemmers zich bevonden tijdens de beroving.

Sintnicolaas te veel last van blessure, geeft op

Eelco Sintnicolaas heeft de tienkamp al na één onderdeel opgegeven. Hij is geblesseerd. Verder is nog veel onduidelijk.

Twitter avatar FvdWeck Frank van der Weck Heel zonde voor Eelco Sintnicolaas. Moet al na één onderdeel op de tienkamp afhaken met een bovenbeenblessure.

Worstelaarster Blaszka verliest, kleine kans op brons

Jessica Blaszka, de eerste Nederlandse worstelaarster ooit op de Olympische Spelen, heeft haar eerste wedstrijd vrijwel kansloos verloren. De Amerikaanse Haley Augello was met 7-0 te sterk voor de Limburgse.

Daarmee maakt ze nog maar een kleine kans op een medaille. In de volgende ronde moet Augello winnen van de Japanse Eri Tosaka én daarna de finale halen. Alleen dan kan Blaszka nog opgaan voor een herkansing, en dus voor brons. Binnen een uur weten we meer.

Dit is de actuele medaillespiegel

Plaats zeven, dus. Vooral het aantal gouden medailles is bijzonder hoog: acht.

Nederlanders beginnen goed aan tienkamp

Tienkampers Sintnicolaas en Braun hebben het eerste onderdeel afgelegd, de 100 meter. Met een tijd van 10,87 seconden verdiende Sintnicolaas 890 punten. Daarmee staat hij zestiende. Braun liep 11,03, en kreeg 854 punten.

De Canadees Damian Warner gaat aan de leiding met 1023 punten. Op nummer twee staat Amerikaan Ashton Eaton (985 punten). Straks het tweede onderdeel: verspringen. Later nog het kogelstoten, het hoogspringen en de 400 meter. De laatste vijf onderdelen worden donderdag afgewerkt.

Twitter avatar NickKaldenbach Nick Na 1 onderdeel staat Sintnicolaas 16e en Braun 21e #Athletics #Olympics #Rio2016

'Verliezersvlucht' komt aan op Schiphol

Vandaag kwam-ie aan: de zogenoemde 'verliezersvlucht' uit Rio. Met daarop zo'n vijftig Nederlandse sporters die op de Spelen buiten de medailles vielen. Officieel 'terugvlucht 1', maar in de volksmond verwerd dat al gauw tot de verliezersvlucht.

De sporters aan boord moesten noodgedwongen het olympisch dorp van NOC*NSF verlaten. Want sporters die klaar zijn, willen de teugels wel eens laten vieren, is de redenering. Daarmee kunnen ze de andere sporters tot last zijn. Dus: geen pardon, en rechtstreeks naar huis.

Dat is hard, ja. En ook een schrikbeeld onder de sporters zelf. Zo zei hockeyer Billy Bakker tegen De Volkskrant: "Als je in dat vliegtuig naar huis moet stappen, zit je echt te huilen. Dat wilden we per se voorkomen."

Ach ja, 'verliezers'. Laten we het erop houden dat het topsporters zijn. Ze kregen in ieder geval een fijn welkom. Vrienden, familie en fans stonden de mannen en vrouwen op te wachten:

Foto ANP

Olympische sporters komen aan op Schiphol. Foto ANP


Foto ANP

Roeister Ae-Ri Noort komt aan en ziet haar hondje weer. Foto ANP


Foto ANP

Roeier Roel Braas komt aan op Schiphol. Foto ANP

Dat begint al goed: gunstige baan voor Schippers

Het duurt nog een uurtje of twaalf voordat ze in actie komt, maar het begin voor Dafne Schippers is in ieder geval gunstig. Op de 200 meter sprint vannacht start ze namelijk in baan 4.

En dat is fijn. Bij de finale in de 100 meter liep Schippers in baan 9 - een buitenbaan, dat is lastig. Ze eindigde toen teleurstellend als vijfde. Schippers' voornaamste concurrenten, de Jamaicaanse Elaine Thompson en de Amerikaanse Tori Bowie, starten respectievelijk in baan 6 en 5.

Twitter avatar Godinho_Veiga Daniel Godinho Veiga De baanindeling kan haast niet beter dit keer. Schippers in baan 4, Bowie en Thompson vanuit 5 en 6. #rio2016 https://t.co/JsEZUfI8fO

Welkom in het liveblog

Welkom bij ons liveblog over de twaalfde dag van de Olympische Spelen in Rio. Al met al was het geen slechte dag, dinsdag in Rio. Een dag die vooral goed begon, met twee gouden medailles (een voor Bouwmeester bij het zeilen, Ferry Weertman bij de 10km in het open water). Maar toen leek het succes even in te zakken. Ligtlee werd eruit gefietst bij het baanwielrennen en zowel de hockeymannen als de beachvolleyballers werden uit het toernooi gegooid.

Gelukkig werd die vieze nasmaak later nog enigszins weggespoeld, toen Schippers in de 200 meter de snelste tijd neerzette, en Büchli de tweede podiumplaats beklom bij het keirin. Wat staat er deze woensdag op het programma?

Lees ook ons liveblog van gisteren terug: Dag 11 Spelen: Büchli pakt zilver - Schippers naar finale 200 meter

Laten we met het belangrijkste beginnen. Dat is Dafne Schippers natuurlijk, die de komende nacht moet gaan waarmaken in de finale op de 200 meter. Na haar teleurstellende vijfde plaats op de 100 meter hoopt Schippers vannacht in Rio alsnog de gouden medaille te pakken. Vorig jaar werd ze al wereldkampioen op het onderdeel. Oftewel: de verwachtingen zijn hoog. Kan ze de druk aan? Wie het wil zien, gaat wel een korte nacht tegemoet: om 3.30 uur begint de wedstrijd.

Lees ook: Vandaag tijdens de Spelen: pakt Schippers dan nu olympisch goud?

Verder spelen de Nederlandse vrouwen vandaag om 17.00 uur de halve finale tegen Duitsland. Daarbij hebben ze de eer van hockeyend Nederland hoog te houden. De mannen verloren dinsdag in de halve finale met 3-1 van België, toch een teleurstellende uitslagen. Hopelijk doen de vrouwen er alles aan om een nieuwe nederlaag te voorkomen.

Om 18.05 uur begint zeilduo Zegers-Kyranakou/Van Veen aan de medalrace in de 470 meter klasse. We hebben al eerder onze zeiltalenten laten zien in Rio - Bouwmeester haalde gister goud, weet u nog? Ook Zegers-Kyranakou maken kans op een medaille. In de paardensport is er vanaf 15.00 de laatste manche. Daarbij hebben Nederlandse springruiters kans op medailles.

Verder leuk om de in de gaten te houden: de Nederlandse BMX'ers, die plaatsingruns houden vanaf 18.30 uur. En Boksster Nouchka Fontijn komt voor het eerst in actie, direct in de kwartfinale. Tijd: 20.15 uur.

Het programma van de Nederlanders in Rio dinsdag:

14.30 uur: Atletiek Tienkamp (m), 100 m met Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun
15.00 uur: Paardensport Springen, landenwedstrijd finale met Jeroen Dubbeldam, Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling.
15.00 uur: Worstelen (v), tot 48 kg met Jessica Blaszka
15.35 uur: Atletiek Tienkamp (m), verspringen Sintnicolaas, Braun
15.55 uur: Atletiek 800 m (v), series Sifan Hassan
17.00 uur: Hockey Vrouwen, halve finales Nederland - Duitsland
17.15 uur: Atletiek Tienkamp (m), kogelstoten Sintnicolaas, Braun
18.05 uur: Zeilen 470 (v), medal race Afrodite Zegers-Kyranakou/Anneloes van Veen
18.30 uur: BMX (v), plaatsingsruns met Merle van Benthem, Laura Smulders
19.34 uur: BMX (m), plaatsingsruns Twan van Gendt, Jelle van Gorkom, Niek Kimmann
20.15 uur: Boksen (v), tot 75 kg, kwartfinales Nouchka Fontijn
21.00 uur: Worstelen (v), tot 48 kg, herkansingen Blaszka (evt.)
22.00 uur: Worstelen (v), tot 48 kg, finale, derde plaats Evt. Blaszka
22.45 uur: Atletiek Tienkamp (m), hoogspringen Sintnicolaas, Braun
02.20 uur: Atletiek Tienkamp (m), 400 m met Sintnicolaas, Braun
03.00 uur: Atletiek 200 m (m), halve finales met Churandy Martina
03.30 uur: Atletiek 200 m (v), finale met Dafne Schippers