Celstraf

Noem nazi-kamp in bezet Polen geen ‘Pools kamp’

De Poolse regering heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat een eind moet maken aan de veelgemaakte fout om concentratie- en vernietigingskampen uit de Tweede Wereldoorlog „Poolse vernietigingskampen”. Wie de kampen op door nazi-Duitsland bezet Pools grondgebied nog zo aanduidt, riskeert een celstraf oplopend tot maximaal drie jaar. Het kabinet van premier Beata Szydlo keurde het voorstel dinsdag tijdens de wekelijkse sessie goed.

Polen windt zich al jaren op over buitenlandse media, en zelfs president Obama, die aan de kampen refereren als „Pools”, in plaats van „nazi”. Naar verwachting wordt het voorstel ook goedgekeurd door het parlement, waar de regerende nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in de meerderheid is.

Polen vrezen dat naarmate de herinneringen aan de oorlog vervagen, jonge generaties ten onrechte denken dat Polen een rol speelden in kampen als Auschwitz en Treblinka.

„Het waren niet onze vaders of moeders die verantwoordelijk zijn voor de misdaden van de Holocaust, die door Duitse en nazi-criminelen gepleegd werden op bezet Pools grondgebied”, zei minister Zbignew Ziobro ( Justitie). „Onze verantwoordelijkheid is het verdedigen van de waarheid en waardigheid van de Poolse staat en de Poolse bevolking.”

Veel Polen steunen het wetsvoorstel en vinden dat dit niet verschilt van de wetten in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland die het ontkennen van de Holocaust strafbaar stellen.

Over het wetsvoorstel wordt al maanden gediscussieerd. In eerdere versies was er sprake van een celstraf van vijf jaar, maar de dinsdag goedgekeurde versie is iets milder. Het ministerie van Justitie gaf aan dat celstraffen zijn voorbehouden voor degenen die opzettelijk de naam van Polen door het slijk halen met hun woordkeuze. Degenen die onopzettelijk verwijzen naar de kampen als „Pools” krijgen lichtere straffen, zoals een boete.

De Poolse regering staat juridisch echter machteloos tegen buitenlanders die de verkeerde naam voor de kampen gebruiken.

Critici zeggen dat de wet ten koste gaat van vrijheid van meningsuiting en zijn bang dat de wet bedoeld is om historisch onderzoek naar de behandeling van Joden door Polen in de oorlog onmogelijk te maken. Hoewel Polen nooit officieel gecollaboreerd hebben met de nazi’s, is wel bekend dat sommige Polen Joden gedood hebben of hebben verraden aan de Duitsers. (AP)